Feb 28, 2012

Četiri slova za hiljadu reči


Najvažnija reč kod Finaca je SISU. Ona kod njih ima mistično, ali i magično značenje. Svojevremeno je New York Times, ovu reč opisao kao ,, reč koja objašnjava Finsku"… i, zaista, ovaj pojam obuhvata čitav spektar karakternih i psiholoških osobina, koje čine ono kolektivno, što mnogi nazivaju finskim duhom i arhetipom. Ona nije vidljiva, ni očigledna, ali se oseća pri komunikaciji i druženju sa ovim narodom. Koliko je posebna, govori i to, da je to jedina reč koja se ne može prevesti ni na jedan jezik. Jednom sam negde pročitala da je neko preveo kao ,,Imati petlju”, i zaista, sa punim pravom, imam zelju i potrebu da objasnim važnost ove reči.

Taj pojam je dobio svoje puno i pravo značenje tokom finskog Zimskog rata od 1939. – 1940. godine, kada je Finska pružila nadljudski otpor tadašnjem Sovjetskom Savezu, koji je izvršio invaziju sa 400 hiljada vojnika, zeleći da osvoji zemlju. Tada je proradio SISU, finski inat, snaga, snažno nacionalno osećanje, etika, hrabrost, snaga volje, odlučnost, upornost, racionaalnost, borba uprkos nedaćama, shvatanje da ono što mora biti urađeno, mora biti i učinjeno bez obzira na cenu, rešenost da se nastavi sa borbom i prevaziđu teškoće…ali to znači i poštenje, zdrav razum, odanost i dostojanstvenost… i  jos mnogo toga. 

Finska se večito morala boriti, nekad protiv stranih uljeza,  nekad protiv prirode. Uprkos svim nedaćama, uvek su istrajavali u borbi. Zato je danas SISU duh prožet kroz  vaspitanje od najranijeg detinjstva. Majke svoju decu uče SISU filozofiji, i  ovaj način razmisnjanja je  duboko ukorenjen kod svih Finaca. Ova reč je jednostavno kičma finskog integriteta i nesavladiva volja koja objašnjava sve neverovatne stvari koje rade. Zato je SISU osnovna inspiracija, kako sportistima, umetnicima, dizajnerima, arhitektima…koji su proslavili Finsku u svetu, tako i svim ostalim ljudima.

Ono što su danas nepisana pravila kod Finaca, imaju u pozadini duh ove, za njih, najvažnije reči.

- Finci vam nikad neće dopustiti da im platite račun.
- Ne veruju verbalistima i ne padaju na dopadljivost na prvi pogled.
- Odlično podnose samoću, ako su primorani da budu sami.
- Kada nešto pitate Finca, dobro će razmisliti pre odgovora.
- Pričaju malo, ali su veoma direktni.
- Govor tela u konverzaciji i gestikuliranje je za njih, znak nekulture.
- Retko daju komplimente, ali ih ni ne možete zavarati istim.
- Obećavaju samo ono što mogu ispuniti.
 - Poštuju zakon i ne podnose korupciju.
 -Bakšiši i napojnice su stvar nekulture.
- Vole prirodu iznad svega, ekolozi su u duši.
- Nikad ne odlaze u posete ako se ne najave. 
- Tradicija i gostoprimstvo  su kult....
 - Rad na sebi i obrazovanju su podrazumevana stvar.

....i još, mnogo, mnogo toga.

3 Komentari / Kommentit:

Svidja mi se ova mala prirucna enciklopedija Finske. Rado se vracam i citam tekstove.
Nebojsa S.
Beograd

Predivno, kulturoloski i ljudski. Volim ovaj blog!

Post a Comment