Feb 17, 2012

Kako dobiti finsku vizu i boravišnu dozvolu?


Vize ili(viisumi) se odobravaju za kratke posete, koje mogu  trajati najviše do tri meseca. Na primer, ako dolazite u Finsku kao turista, na poslovno putovanje, kongres…itd. Obično se viza dobija u državi iz koje je osoba, i to u finskom predstavništvu.
Sa nekim zemljama, Finska ima sporazumni ugovor o slobodi kretanja bez vize. Državljani tih zemalja ne moraju imati vizu kada dolaze u Finsku. Te zemlje su nordijske zemlje i zemlje Evropske unije.


Finska Ambasada u Beogradu
Birčaninova 29
11001 Belgrad
Srbija
Tel. +381-11-306 5400
Fax:
+381-11-306 5375
U hitnom slučaju van radnog vremena. možete pozvati broj +358-9-1605 5551

Na web stranici http://www.migri.fi/netcomm/Default.asp?language=EN  odnosno, službi Maahanmuuttovirasto, možete se informisati o tome kako dobiti boravišnu dozvolu, odnosno Oleskelulupa, u slučaju da želite ostati u Finskoj duže od 3 meseca, a koja se naravno, plaća. Ako poželite da radite  u Finskoj, potrebna vam je  radna dozvolu za boravak i rad, odnosno  Työntekijän oleskelulupa


Naučimo:
Asun Suomessa - Ja živim u Finskoj
Olen Suomen kansalainen - Ja sam državljanin Finske
Minulla on oleskelulupa Suomessa - Imam dozvolu boravka u Finskoj


9 Komentari / Kommentit:

зар нам требају визе за Финску и даље? па овај црвени пасош подразумева Шенген визу...

Kao sto sam i napisala, vize nisu potrebne gradjanima Srbije ako ostaju do 90 dana i ako imaju iskljucivo plavi pasos. Sve imate na sajtu Ministarstva spoljnih poslova...

http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/prema_RS.pdf

Putnici koji imaju crveni pasos moraju vaditi vizu a cenovnik je ovde.
http://www.finska.co.rs/public/default.aspx?nodeid=38026

Pozdrav Tarja,
Planiram da idem na sezonski rad u Finskoj ,e sad interesuju me neke stvari. Koliko kosta izdavanje viza i da li je potrebna za sezonski rad do 90 dana,ja sam video onaj spisak taksi,pa pise viza za SRB je 35 evra,al me zbunjuje ona boravisna taksa od 500evra?Kakve su cene smestaja u Hostelima? Koliko kosta prevoz ,Hrana itd koje su cene?
Hvala ti puno na odgovoru :) i super si

Veceras cu postaviti tekst na blogu, na temu koja te zanima....Pozdrav i hvala na lepim recima ;)

Tanja koja je mogucnost da odem u Finsku sa 2000 Eura da uzmem stan neki mali i da si trazim poso? i kakva je procedura kad bih htio Finsko drzavljanstvo? Porijeklom sam iz Bosne i Hercegovine,Pozdrav.

Ta suma ti je dovoljna za dva meseca najvise....i to bas ako zivis veoma skromno..ali i to zavisi gde nadjes stan..i ostalo. Nikada nikome ne savetujem tu varijantu jer se posao moze naci i ugovoriti i preko interneta. ..mejla, skajpa...oglase za posao imas na sajtovima ( pisala sam o tome u tekstu SMERNICE ZA TRAZENJE POSLA U FINSKOJ...Nigde se posao ne nalazi preko noci, pa je ta varijanta bacanje para. Najbolje je otici u Finsku tek kada se dogovoris za posao. Sto se drzavljanstva tice, to je vec mnogo tezi posao...mnogi su uslovi potrebni za to...duzina boravka u Finskoj (minimum 5 godina), poznavanje jezika koje se dokazuje sertifikatom ( minimum nivo 3), da nisi osudjivan ...eto, dao si mi ideju pa cu postaviti danas ili sutra tekst na temu drzavljanstva.

Zdravo Tanja jas sum od Makedonija,momentalno so moeto semejstvo sme vo finska vrz osnova na mojot maz koj sto ima eu pasos odnosno bugarski.Poveke meseci raboti tuka ima dogovor na neopredeleno vreme podnesovme aplikacija za prestoj i seuste cekame.Pa sega sakam da ve prasam kolku bruto odnosno neto plata treba da ima.Nie sme cetvorocleno semejstvo.Pozdrav od Harjavalta

Zdravo Tanja kolko dugo traje obrada boravisne vize za Finsku naravno ako imam ugovor i garancije za posao

Malo si me zbunio.Daa li mislis na vizu ili boravisnu dozvolu? Ne znam za termin boravisna viza...Sve zavisi od slucaja do slucaja. Neki prosek za dobijanje vize je 15 dana, a ne znam koliko traje obrada boravisne dozvole. Nikada je nisam vadila jer nemam potrebe za tim, pa ne znam.

Post a Comment