Feb 10, 2012

Kako oženiti Finkinju

Naslov knjige u originalu je HOW TO MARRY A FINNISH GIRL: Everything You Wanted to Know about Finland that Finns Won’t Tell You...
...odnosno u prevodu KAKO OŽENITI FINKINJU: Sve što ste želeli da saznate o Finskoj, a što vam Finci neće  reći.
Amerikanac Phil Schwarzmann, napisao je ovu duhovitu i malo uvredljivu, s’ vremena na vreme, knjigu, zavisno o tački gledišta. On je inače živeo 10 godina u Finskoj, oženio Finkinju i vratio  se u Ameriku. Mnogi Finci su knjigu loše prihvatili, ali se autor ogradio na početku knjige, napisavši da ne treba  knjigu shvatiti ozbiljno, mada se služio pomalo nemilosrdnim humorom  za  ukus Finaca.

Poglavlja  u knjizi obuhvataju ženidbu ("Kako se oženiti  Finkinjom u 10 koraka"), ali i sve vrste drugih potencijalno zagonetnih aspekata  finske kulture, uključujući i "Dobrodošli u raj na zemlji", “Kako izgraditi vlastiti dom kao pravi Finac "," Deca govore finski, zašto vi ne možete ", “Prvih deset razloga zašto biste se trebali preseliti u Finsku (i deset razloga zašto ne biste trebali)?

"Znam da ću se vratiti u Finsku uskoro i ja se  već radujem povratku.", izjavio je skoro autor, koji na pozadini  knjige takođe upozorava: "Ne dopustite Fincima da  pročitaju ovu knjigu"


1 Komentari / Kommentit:

Ja bih bas da ozenim Finkinju, ali bih od tebe zeleo da saznam KAKO?

Post a Comment