Feb 22, 2012

Korisne informacije - Kako uštedeti u Helsinkiju ?


Kao i većina skandinavskih gradova, Helsinki nije jeftin, iako je jeftiniji od svojih suseda, prestonica. Ako ste u potrazi za uštedom novca, prvo preporučujem kupovinu Helsinki kartice. Postoji mnogo toga za videti u ovom gradu, ali plaćati 8 evra ( minimum), po muzeju, biće previše…a gde je sve ostalo…? Ovde, kao i za mnoge druge stvari u Helsinkiju, kartica će vam biti zlata vredna. Sa njom imate niz pogodnosti koje će vam pomoći da otkrijete i iskusite  Helsinki, plus uštedećete  novac, vreme i energiju tokom boravka u ovom gradu. 

 Postoje tri vrste kartica:

Helsinki 1) 1 dan / 24 h,  36 €  za odrasle, 15 € za decu od 7 – 16 godina.
Helsinki 2) 2 dana / 48 h 46 €   za odrasle, 18 €
za decu od 7 – 16 godina.
Helsinki 3) 3 dana / 72 h 56 € za odrasle, 21 €
za decu od 7 – 16 godina.

 
Uz ovu karticu dobijate BESPLATNO:

* Audio razgledanje grada
Svakodnevno razgledanje grada (oko1h:45min), autobusom, prikazuje najzanimljivije delove Helsinkija…neke od njih su: Zgradu Parlamenta, Finlandia Hall, Opera House, Sibelius park… Autobus se zaustavlja kod spomenika Sibeliusu i kod Temppeliaukio crkve, poznatije kao crkve u kamenu, koju su projektovala braća  Timo i Tuomo Suomalainen. Audio komentari su na 12 svetskih jezika…( srpskog jezika naravno…nema). Bez karte, ovo bi vas koštalo 28€.
 
* Neograničeno korišćenje prevoza ( metro, autobus, tramvaj, voz unutar Helsinkija i trajekt do / iz tvrđave Suomenlinna na moru .
Poseta Wintergarden bašti.
* Ulaz u predivan Linnanmäki zabavni park i besplatne vožnje po strmoglavoj pruzi.
* Slobodan ulaz  u glavne  muzeje  i poseta spomenicima.
* Vodič - knjigu (karte i kompletan turistički info).

Uz ovu karticu dobijate POPUSTE:

* Popusti -20% -15% -10% za  restorane, prodavnice, izlete, rent a car, saune i koncerte.
Napomena :
            
\Torikahvila Market Flavours, kafe koji se nalazi na  Markrt skveru, vlasniku Helsinki kartice daje    besplatnu palačinku ili krofnu,  i kafu / čaj ili sok. Lokacija (Market Square (Kauppatori)), tramvaj  1A, 3T ili  3B, a u Mattolaituri kafeu, koji ima predivan pogled na Finski zaliv, vlasniku Helsinki kartice, kafe daje poklon iznenađenje...lokacija (Ehrenströmintie 3), tramvaj  1A, 3T ili  3B.

Kako se koristi Helsinki kartica? Vreme početka validnosti kartice je kada je kupite, i na poleđini  upišete vaše ime, vreme (dan, mesec, sat i minut)  kada ste je kupili, a to će biti potvrđeno na prvom mestu  koje posetite. Potpisana  kartica je lična i nije  prenosiva. Kartica važi za kalendarsku godinu koja je  štampana na  kartici. Sve besplatne pogodnosti mogu se koristiti samo jednom.

Sibelius park

Finlandia Hall

Spomenik Sibeliusu

Temppeliaukio crkva

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment