Feb 5, 2012

Metro u Helsinkiju











Helsinški metro je najsevernija podzemna železnica na svetu. Puštena je u rad 1982. godine, a do 1985. godine bila je to najveća finansijska investicija u Finskoj. Ovaj metro je vrlo popularan za masovni prevoz. Metro ima jednu liniju koja se proteže na dva kraka. Jedna linija je Ruoholahti-Mellunmäki a druga Ruoholahti-Vuosaari. Ukupno postoji 17 stanica na 21.1 km dugoj trasi. Prevozom upravlja firma  HKL Helsingin kaupungin liikennelaitosta (Helsinški gradski prevoz).
Planovi za budućnost su da se metro proširi prema severoistočnim i zapadnim predgrađima grada, kao i nova linija, koja bi išla prema aerodromu. Radovi bi trebali biti završeni do 2015. godine. 

Stanice:

Ruoholahti 
Stanica je otvorena 1983 i dizajnirali su je James Kontio i Seppo Kilpiä . Ruoholahti metro stanica nalazi se 1 kilometar od sledeće stanice, Kamppi.

Kamppi 
Stanica je otvorena 1983, a dizajnirali su  je Eero Hyvämäki, Jukka Karhunena i Risto Parkkinen.  Stanica se nalazi u širem centru grada, kod šoping centra  Kamppi. Udaljena je oko pola km od sledeće stanice na železničkom trgu.

Rautatientori - Železnički trg
To je najprometnija stanica i  udaljena je oko pola km od stanice Kaisaniemi.

Kaisaniemi  
To je jedina stanica podzemne železnice u Helsinkiju, na kojoj nema dvojezičnog obaveštenja. Ime Kaisaniemi finski i švedski Kajsa Niemi se izgovara na isti način.
...i još 








Hakaniemi, Sörnäinen,Kalasatama, Kulosaari, Herttoniemi, Siilitie, Metrovarikko, Itäkeskus, Puotila, Myllypuro, Kehä , Rastila, Kontula, Vuosaari i Mellunmäki.




 







0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment