Feb 5, 2012

Reč, dve o Fincima ( II deo)

Ako su vam rekli da većina Finaca radije ćuti nego što priča, bili su u pravu. Još je Bertold Breht govorio da Finci ćute dvojezično,  na finskom i švedskom. Stanovnike ove  predivne nordijske zemlje je  poprilično teško upoznati, ali kada vas prihvate, njihova odanost i prijateljstvo traju do kraja života, jer su Finci veoma odani, a uz to i  tradicionalan narod. Zbog toga  veoma često, izbegavaju novo, a ljude i stvari doživljavaju najčešće crno-belo. Nisu  preterano otvoreni pred strancima, ali takav stav je veoma često rezultat njihove inferiornosti ili stidljivosti a ne hladnoće, kao ih često doživljavaju. Upravo iz tih razloga  jer  su usmereni ka sopstvenom životu i što poštuju tuđu privatnost,  mogu ponekad delovati neljubazno, što  je, naravno daleko od istine.  Za naš ukus, Finci dosta sporo reaguju, ali u tim momentima  oni intenzivno i racionalno razmišljaju. Dramatične i ekstrovertno-emotivne ljude, koji su  njima strani, teško razumeju  i  ne snalaze u kontaktu sa  takvima. Odsustvo osmeha u konverzaciji, ma koliko nam  to izgledalo grubo i neemotivno, u Finskoj je uobičajna stvar i stvar kulture. Stanovnici ove prelepe zemlje žele da budu voljeni, ali se  ne  trude  da  sagovornika  impresioniraju  na  prvi  pogled   ili to bar ne čine na način na  koji smo mi ovde navikli. Finci nikada  nisu dovoljno sigurni koliko je svet upoznat  sa njihovim uspesima i dostignućma pa sa zadovoljstvom čitaju ono što su  drugi o njima napisali. Zbog toga će vas uvek i obavezno pitati šta mislite o  njihovoj zemlji a vaše poznavanje finskih sportista ili umetnika izmamiće njihov osmeh.     

 

2 Komentari / Kommentit:

Kada sam upoznao dvojicu Finaca ispred kluba ovde u Lapenratni, odmah sam potegao kec iz rukava, formulu 1 i Miku Hakinena i Kimija Raikonena, oduševili se. :)

Hvala Milose na divnim recima.....eh, dobro si prosao, zamisli da si im spominjao utakmice hokeja kada su gubili od Svedjana, verujem da bi te odmah ekspedovali... :)

Post a Comment