Mar 7, 2012

Leteći Finac

Kada govorimo o najboljim finskim sportistima, mnogi prvo pomisle na vozače Formule 1, hokejaše, skijaše, klizače...doduše, nisu ni daleko od istine, jer oni danas dominiraju u ovim sportovima, ali pravi Finci će se uvek setiti čuvenog atletičara po imenu Paavo Nurmi, koji je još za života ušao u legendu iz više razloga.

Nacionalni identitet je kod Finaca bio uvek na prvom mestu. Kada je 1920. godine, samo nekoliko godina nakon što je Finska stekla nezavisnost 1917, nakon što je bila u sastavu ruske imperije 108 godina i Švedske 600 godina pre toga, čitav svet saznao za neku daleku zemlju Finsku, zahvaljujući jednom čoveku, sportisti koji je na tri uzastopne olimpijade osvajao 12 medalja, 9 zlatnih i 3 srebrne, i koji je 25 puta rušio svetske rekorde.

Paavo Nurmi, ili kako ga je ceo svet zvao ,,leteći Finac”, ( 13.06.1897. – 2.10.1973. ), prvi je sportista kome je za života podignut spomenik. Bio je specifična ličnost, ćutljiv, skroman i povučen, vredno je trenirao i jedino je na stazi bio veličina.

Kao sportista, Nurmi je bio ispred svog vremena: on je imao takav, do detalja isplaniran intenzitet treninga, kakav svet  nikad do tada nije video. a rezultat toga je bio taj, da njegove rekorde niko nije uspeo da obori narednih 12 godina.

Koliko je bio popularan, govori i podatak da je po njemu nazvan jedan asteroid, ulica u Helsinkiju a njegov lik se nalazio i na novčanici i poštanskoj markici.
Na Olimpijskim igrama u Helsinkiju, 1952. godine, Paavo je zapalio olimpijski plamen. Kada je 1973. godine umro, sahranjen je uz najveće državne počasti. Njegov spomenik i danas dominira ispred Olimpijskog stadiona u Helsinkiju, kao sećanje na najvećeg finskog sportistu XX veka.

Paavo Nurmi

Spomenik ispred Olimpijskog stadiona u Helsinkiju

 

1 Komentari / Kommentit:

Zasigurno je za uspeh finskih sportista zasluzan i njihov snazni karakter kao deo nacionalnog mentaliteta.
Zoran iz Beograda

Post a Comment