Mar 20, 2012

Stil života i neke životne navike Finaca

Ako vas put nanese u ovaj deo Evrope, bilo bi dobro znati par stvari o stilu života i navikama Finaca, kako vas ne bi pogrešno protumačili ili pomislili da ste nekulturni. U Finskoj skoro 70 % stanovnika živi u gradovima. Jedan od razloga je i taj što je veliki deo teritorije bogat jezerima, prirodu vole, pa žele da delovi zemlje van gradova ostanu u netaknutoj prirodi koju obožavaju i u kojoj rado borave.

 Nezagađeno prirodno okruženje, u srcima je Finaca, a to se može videti u mnogim aspektima. Ljudi su ekološki nastrojeni, pa  ne čudi da je Finska zemlja sa najmanje zagađenja.  Zato, nemojte da vas popreko gledaju dok bacate otpad izvan kontejnera.
Ako ste u restoranu sa grupom Finaca, uobičajno je da svaka osoba plaća svoj račun. Pušenje na javnim mestima, najstrožije  je zabranjeno.

Kada ste pozvani u kućnu posetu kod Finaca, od vas se očekuje ​mali poklon domaćici. Ako kupujete cveće, mora ih biti  paran broj, i obavezno bez žutih ili belih cvetova. Ako Finac vama daje poklon, trebali biste ga otvoriti odmah.Ako to ne učinite, to će se smatrati nepristojnim.

Pre nego što uđete u kuću, skinite svoje cipele. To se može zameniti kućim papučama. Vrlo svečane prilike koje se slave u kućnom okruženju, kao što je  krštenje,  izuzetak su od tih pravila.

Nikada nemojte sesti sve dok domaćin ne naznači vaše mesto, a počećete jesti tek kada domaćin da zeleno svetlo. Jedina hrana koja se može jesti rukama su škampi i hleb. Voće se takođe jede priborom. Iako domaćica priprema obrok, u raščišćavanju posle jela, trebali biste ponuditi pomoć.Tradicionalni običaji su vrlo važni. Finac neće razgovarati dok neko drugi govori. Kada odlazite, obavezno se zahvalite domaćinima.
 
Finski jezik nema određenu reč za "molim", pa Finci ponekad zaborave da je koriste kada govore engleski.
Povremeno ćutanje  smatra se delom razgovora, kako bi se razmišljalo o razgovoru, a ne znak neprijateljstva.
Jedna od visoko cenjenih vrlina u Finskoj je tačnost. U vreme moderne tehnologije  i komunikacija, ako kasnite čak i par  minuta, morate  se javiti. Kašnjenje do 10 minuta smatra se  "prihvatljivim" , a kasno ili vrlo kasno, kašnjenje od 30 minuta.

Standardni pozdrav za finski narod je rukovanje. Zagrljaji i poljupci, čak i u obraz samo se mogu razmenjivati između članova porodice i bliskih prijatelja.

Kada je kodeks  oblačenja u pitanju, svakodnevna, pa čak  i poslovna varijanta  je nešto opuštenija nego u nekim drugim zemljama. Toples sunčanje je prihvaćeno ali ne i vrlo često na plažama, dok su natural varijante rezervisane i prihvatljive samo u saunama i na obeleženim   nudističkim plažama.


1 Komentari / Kommentit:

Toliko toga sam saznala. Lepo je obogatiti sebe saznanjima o nekim drugim narodima i kulturama.

Post a Comment