Mar 15, 2012

Suza za mir

Mnogi misle da Finci ni ne znaju gde je Srbija, a  još manje znaju da Finci imaju mnogo simpatija prema Srbiji i srpskom narodu. Možda je razlog tome, zajednička sudbina, viševekovno ropstvo koje su preživela oba naroda. 
 
Mnogi Srbi, kada je u pitanju sfera izvan muzike i sporta, Finsku povezuju sa Martijem Ahtisarijem, ili recimo Helenom Rantu, pa tada imaju negativnu konotaciju, i poistovećuju nepravedno finski narod sa ove dve osobe. Kasnije je ipak dokazano da su u oba slučaja, Amerikanci vršili pritisak na njih. Ahtisari je za ,,nagradu”, dobio Nobelovu nagradu, a  Helena Rantu je kasnije, što zbog pritiska finske javnosti, što zbog  griže savesti ipak priznala u svojoj biografiji da je, kao glavni forenzičar i član međunarodne istražne komisije za događaje u selu Račak na Kosovu i Metohiji, koji je bio direktan povod za agresiju NATO na SRJ, podnela neistinit izveštaj, opisujući Srbe kao teroriste. Napisala je da je to bila  prljava podvala SAD i njenog špijuna u Srbiji, Vilijema Vokera, tadašnjeg šefa misije Oebsa na Kosovu i Metohiji, da ga je pisala pod ogromnim pritiskom, pa čak i pod pretnjom smrću Joške Fišera. Bila je prinuđena da napiše da su srpski policajci izvršili masakr, nad nevinim civilima, albanske nacionalnosti.

 
Na sreću, finski narod ima veliko srce i beskrajan osećaj za ljudsku nesreću. Sećam se Evrovizije iz Helsinkija, kada su Finci zdušno navijali za Srbiju, sećam se koliko su ljudi tamo, javno iznosili u medijima, kako se svet nepravedno iživljava nad nevinim narodom Srbije, sećam se mnogo toga…i, ispričaću vam sve jednom, ali, danas ću ovu priču završiti gestom jednog finskog vajara, poznatog i priznatog umetnika rođenog 1943 u mestu Posio, u Laponiji. Zove se Teuvo Tuomivaara. On je nadahnut prirodom i temama sa severa, a svoja dela stvara u  drvetu, betonu i bronzi .Mnogo voli Srbe, i kada je one davne 1999. godine saznao da NATO bombarduje Srbiju, počeo je da plače, a sutradan je svoju suzu ovekovečio u drvetu i izlagao je širom sveta kao opomenu. Rekao je da je to bio jedini način da pomogne, a i da izbaci bol iz sebe…Možda je ovaj gest  nekome beznačajan, meni je veliki kao sama Finska.

Teuvo Tuomivaara
Suza za mir

1 Komentari / Kommentit:

Bas divna pricica, zacinjena jednostavoscu

Post a Comment