Apr 12, 2012

Finska pizza, najbolja na svetu


Dobro, znam da ćete pomisliti da se šalim, ali finska pizza Berlusconi je 2008. osvojila prestižnu nagradu kao prvoplasirana, na uglednom svetskom takmičenju America's Plate International Pizza Contest, koje se održava u Njujorku, i tako šokirala svet i Italijane, koji su do tada bili nepobedivi, bar kada je pizza u pitanju.

Odakle naziv Berlusconi, posebna je priča. Berlusconi je u više navrata dolazio u Finsku, a kako je ovaj, bivši premijer Italije, poznat po svom  oštrom i poganom jeziku, kad god je dolazio u Finsku, uvek je koristio priliku i ismevao ovu zemlju, svojim, samo njemu znanim, bolesnim humorom. Možda njegov smisao za humor ne bi bio toliko neumesan, da je reč o nekoj privatnoj poseti prijateljima, ali ipak je previše kada dolazi u svojstvu premijera neke zemlje. Tako je svojevremeno, došavši da traži podršku od Finske, izjavio kako je uspeo da to i ostvari jer je koristio svoje plejboj metode, aludirajući na to, što je Finska tada imala ženu predsednika, Tarju  Halonen. Sledeći put  je pričao kako su ga vodili da vidi neku crkvu iz 18. veka, a da takve drvene crkvice u Italiji spaljuju…Par puta je izjavljivao i da najviše voli Finkinje, ako su starije od 18….zaista, malo neumeren rečnik za jednog premijera u zvaničnoj poseti.


Finci su to stoički podnosili, iako nisu uopšte raspoloženi kada  neko tako podrugljivo i bez razloga priča o njihovoj zemlji. Njihovom strpljenju je došao kraj kada je Berlusconi  poslednji put posetio Finsku. Tada je izjavio u svetskim medijima, da ako želite samokažnjavanje, morate jesti finsku hranu. Kako je u Finskoj najzastupljeniji raženi hleb i meso irvasa koje je veliki delikates, Silvio je uvek zahtevao samo pizzu. Finci su smislili tada  kako da se osvete Berlusconiju, za sve ružno što je do tada pričao o Finskoj.

Kotipizza Oyj, ( Kuća pizze korporacija ), najveći lanac picerija u severnim zemljama, stvorio je novu pizzu, od raženog testa sa mesom od dimljenog irvasa, kako bi ismejali bivšeg italijanskog premijera i nazvali je Berlusconi. Ova pizza je od tada na redovnom meniju i veoma je popularna.


Ovaj lanac picerija ima neverovatno ukusne pizze, pa ako budete u prilici, preporučujem vam ovu, već pomenutu, kao i Burgerpizzu, koja je neverovatno ukusna.

Berlusconi pizza
Inače, iako je finska ishrana veoma drugačija od ostalih, mnogi turisti se veoma brzo naviknu na nju, jer je veoma ukusna, iako postoje i jela koja su težeg ukusa, pa je stranci teško prihvataju  Generalno, finska kuhinja sadrži mnogo povrća, morskih plodova i bobičastog voća.

Kada je u pitanju hleb, raženi se najviše koristi, ali se koriste i vrste hleba od ječma i pšenice. Najpoznatije vrste hleba su Rieska, koji je kao tanja pogača i Pulla, koji je malo sladunjav, kao kifla.

Ako poželite sir, obavezno probajte Leipäjuusto, neobičan sir koji se služi u kafi. Neka jela, kao što su Kalakukko ( meso bakalara, suvi vrat i dodaci, u raženom testu, a zovu ga i mesni hleb) i Hernekeitto supa od graška, obično se jedu četvrtkom. Ja mnogo volim Lihapullat kuglice od mesa, koje su slične našim ćuftama u sosu, ali su preukusne. Meso irvasa se uvek poslužuje samo u restoranima, dok se meso od losa uglavnom konzumira u domovima lovaca, a retko u restoranima. Kada se tako lepo najedete, predlažem neka od finskih nacionalnih pića, kao što su Sima (medovina), Sahti (tradicionalno pivo), Pontikka  i Kilju (slatko vino), kao i neizbežne  likere od bobičastog voća. Prijatno! 

Kalakukko

8 Komentari / Kommentit:

e ako su ga stavili u pizzu...;)

Sta je trazio, to je i dobio, ali nisam ocekivao i da Finci umeju da ga smeste :-D
Slobodan S, Beograd

Berluskoni je poznat kao "showman" ali pre nego sto se posluzi svojim nimalo duhovitim salama, trebalo bi malo da se raspita kakva je tradicija zemlje u koju dolazi. A sto se tice finske kuhinje, rado bih isprobala neke njihove riblje specijalitete. Bilo bi lepo da se na ovom blogu objavi i poneki recept :)

Eh Olja, pa za takav komentar bih se pre iznenadila da je dosao od nekog drugog, a ovo mi i lici na sasavog Berluskonija :)... Evo, upravo sam postavila jedan recept u danasnjem tekstu, koji je vise onako, povoda radi, ali cu zaista postaviti i recepte nekih drugih finskih poznatih specijaliteta....hvala ti na sugestiji :)

Tarja pozdrav, vec neko vrijeme pratim tvoj blog i sve mi je veca zelja doci u finsku.
Zapoceo sam obuku u jednom restoranu a specijaliziram se za pizzu.
Znas li kojim slucajem kako se krecu place pizza majstora u finskoj i ima li trenutno potraznje za njma?

Blog ti je odlican, samo pisi.

Hvala ti što pratiš moj blog i potpuno razumem tvoju želju da dođeš u Finsku. Što se tiče tvog pitanja, odgovor je sledeći. Potražnje za pizza majstorima uvek ima, jer mladi danas u Finskoj, i pored toga što vole zdravu hranu, sve više jedu pizzu, a posebno turisti. Dokaz za to su i mnogobrojni lanci brze hrane koji se bave prodajom pizze po celoj Finskoj...Rosso, Pizza Express, Kotipizza, Rax Buffet, Pizza Hut..i mnogi drugi, tako da, ako savladaš dobro svoj zanat, nema zime za tebe…. Za pocetak idi na sajt http://duunitori.fi/tyopaikat/ i u polju Työ ( Zanimanje), kucaj rec LEIPURI, zatim u polju Paikkakunta ( Lokalitet), ili ukucaj određeni grad u Finskoj, ili ostavi prazno, pa će ti pretražiti za celu Finsku, I klikli Etsi ( Pretraži)…izbaciće ti neke od oglasa, ali na finskom, a ti ih, ili prevedi online, ili me pitaj pa ću ti prevesti….Plate u Finskoj su generalno dobre, ali je nekulturno pitati Finca o plati, pa tako nemam informaciju koliko zarađuju…za sada toliko…

Tarja zavaljujem na detaljnim uputama i naravno sto si odvojila vremena da odgovoris.
Krecem u potragu ;o), cujemo se.

Post a Comment