Apr 18, 2012

Kallio, četvrt Helsinkija gde zvona uvek zvone


Za današnji obilazak Helsinkija predlažem malu, skromnu radničku četvrt Kallio, koju, lično mnogo volim. Helsinki ima jednu metro liniju koja kruži gradom, pa ako znate gde treba sići, na pola ste puta od uživanja. Da biste stigli u ovaj deo grada, pratite stanicu Hakaniemi i tu izađite. Ulica u kojoj ćete se tada naći je Siltasaarenkatu. U ovaj deo grada idu jos i tramvajske linije 3B i 3T 51.

Hakaniemi stanica
Naše današnje odredište je jedna lepa građevina koja strance podseća na Empire State. Čim dođete do ove zgrade boje terakote, gde piše Oxygenol ( inače predstavništvo kompanije koja ima tradiciju dugu 100 godina, a koja se bavi proizvodnjom najkvalitetnijih pasta za zube, voda za ispiranje usta itd), ukazaće vam se brdašce na kraju ove najduže ulice Siltasaarenkatu, a na vrhu prelepa građevina  koja sa svojih 65 metara visine, dominira okolinom.

Oxygenol
Oni koji prvi put dolaze u Helsinki, ne mogu odmah da pogode šta je ta velelepna građevina. Meni je prvi put delovala kao neki objekat iz Moskve ( recimo kao sedište ruske obaveštajne službe :)), ali na moje veliko iznenađenje,  ta visoka lepotica je ipak bila crkva,  Kallion kirkko, odnosno Kallio crkva, koja je ime dobila po delu grada u kom se nalazi.



Kallion kirkko je dizajnirao čuveni finski arhitekta Lars Eliel Sonck, koji je osmislio mnoge poznate građevine u Finskoj, katedralu u Tampereu, predsedničku letnju rezidenciju, Ainolu, kuću čuvenog finskog kompozitora Sibeliusa, crkvu Mikael Agricola u Helsinkiju, crkvu Mihovila u mestu Turku…i još mnogo toga.





Ova crkva je najlepši primerak Jugend stila i ujedno prva crkva koja je predstavljala finsku romantičarsku eru. Završena je 1912. godine. Visoka je 65 metara a na njenom tornju, nalazi se sedam bronzanih zvona za koje je muziku komponovao Jean Sibelius. Na vrhu crkve nalazi se krst koji  je 94 metara iznad nivoa mora. Zbog njene visine, kula se po lepom vremenu može videti i iz Estonije.


Ova prelepa crkva od sivog granita, svaki dan se oglašava dva puta u toku dana, u 12h i u 18h, uz zvuke Kellokoraali (Opus 65b), J. Sibeliusa. Usluge u crkvi se održavaju nedeljom i za vreme hrišćanskih praznika.

Ispod ove crkve nalazi se Uurnaholvi, odaja za odlaganje urni umrlih. Ova odaja se koristi u te svrhe od 1990. a sve zbog toga kako bi se  vratio tradicionalni običaj odlaganja pokojnika ispod crkvenog poda. Ova odaja ima kapacitet za oko 2500 urni.


.
Kallio crkva je takođe centar orguljarske muzike u Helsinkiju. Akustika je ovde izvrsna.pa se zato ovaj prostor aktivno koristi za koncerte klasične muzike. 

Crkva ima dve velike orgulje. Glavna predstavlja francuski romantični stil, a druga barokni. U ovoj crkvi su svirali najpoznatiji svetski orguljaši, a i mnoge svetske zvezde su ovde nastupale.

    Tarja Turunen peva Božićnu pesmu u Kallio crkvi...pa poslušajte.


                                         Bah na orguljama


Zbog ovakve lepote, ovaj deo grada se nikako ne bi mogao nazvati skromnim, ali ipak, Kallio je deo Helsinkija koji je uvek bio naseljen od strane radničke klase. Danas tu živi puno mladih. Kallio je pun barova i  prodavnica sa  specijalitetima nacionalne kuhinje, tako da turisti rado dolaze u ovaj deo grada.

E pa, toliko za sada...ali  evo još fotografija, pa uživajte !











2 Komentari / Kommentit:

divan foto-audio-tekst... prelepa gradjevina i njen prikaz u ovom clanku, hvala autorki na virtuelnom obilasku sa dusom.

Uvek me opcine tekstovi koji se bave ovako uverljivim opisivanjem nekih uzvisenih i magijski lepih gradjevina.
Nebojsa, Beograd

Post a Comment