Apr 23, 2012

Putovanje automobilom do Finske i po Finskoj

Nisu svi raspoloženi, a ni vešti, ruku na srce, da voze do daleke Finske, ali ako neko ima avanturističkog duha u sebi, pa to ipak poželi ( ta sam ), evo par saveta za DO i PO varijantu (…mislim naravno na ono DO Finske i PO Finskoj )

Putovanje automobilom DO Finske

Za tu varijantu, tu je naravno ovaj sajt.
Ukucate jednostavno odakle polazite i dokle idete. Ja sam stavila od Beograda do Helsinkija. Pametan sajt je izračunao da ću putovati skoro 30 sati ( naravno da tu nisu uračunate pauze ), da će me gorivo u jednom pravcu koštati 200 evra, plus auto takse oko 16 evra. U donjem delu stranice je data kompletna i detaljna ruta. Tako vidimo da ćemo ići kopnom kroz 8 država ( Srbiju. Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Litvaniju , Letoniju, Estoniju i Finsku), i samo jednim delom puta, trajektom, od glavnog grada Estonije, Tallinna, do Helsinkija. Put trajektom traje dva do tri sata, i ima desetak polazaka trajekata dnevno. Od izbora trajekta zavisi u koji ćete deo Helsinkija stići. Ako iz Tallinna dolazite trajektom Tallink, doći ćete bliže centru, a ako dolazite trajektom Viking Line, malo ćete stići dalje od centra, a i skuplja je karta.
Sve polaske imate ovde


Postoji mnogo graničnih mesta za ulazak u Finsku , ali se najviše  koriste granični prelazi Vaalimaa (iz Rusije), Karigasniemi (iz Norveške) i Tornio (iz Švedske).

Važeća vozačka dozvola izdata u zemljama EU važi u svim zemljama  EU. U nekim zemljama,  pa i u Finskoj, pored važeće vozačke dozvole, morate imati i dokument za registraciju vozila kojim putujete, dokaz o osiguranju i pasoš. Kada su u pitanju vozačke dozvole izdate u Srbiji, najbolje je da se informišete preko AMSS.

U Finskoj se sigurnosni pojasevi moraju  nositi u svim vozilima, uključujući  i turističke autobuse i minibuseve. Napominjem da se u automobilu moraju vezivati i oni koji sede pozadi. Upotreba mobilnog telefona dok vozite znatno povećava rizik od nesreće i to je, bilo eksplicitno ili implicitno zabranjeno u svim zemljama EU. Maksimalni dozvoljeni nivo alkohola u krvi u Finskoj je 0,5 mg / ml. U Finskoj je zakon veoma strog, pa  ako  policija zaustavi  vozača i ustanovi da ima više od 0,5 mg / ml alkohola, automatski  ima pravo da ga uhapsi. O šarmiranju ili podmićivanju samog policajca, nemojte ni da pomišljate. Litar benzina trenutno košta 1,5 evra, a putarine se  u Finskoj ne naplaćuju.
Vickasti finski vozaci
Vožnja po Finskoj je  bez stresa i veoma ugodno iskustvo,  jer su saobraćajne gužve  tamo nepoznat pojam, ali  u zimskim mesecima, ako nemate zimsku opremu, može biti opasna. Svetla moraju biti uključena u svakom trenutku. Naravno, zimska oprema je i više nego obavezna od  decembra do marta i svi je koriste, i to Nokian gume. To je matična firma kompanije Nokia, koja se pre elektronike i telefona bavila upravo proizvodnjom guma.
Vozači u Finskoj moraju obratiti pažnju na oblasti koje su obeležene znakovima  zbog irvasa na putevima i  činjenicue da su najaktivniji pri sumraku.

Ograničenje brzine
• Na autoputu: 120 km na sat
• U gradovima: 30-40 km na sat
• Na glavnim putevima: 80-100 km na sat
Putovanje PO Finskoj

Za varijantu PO, kada se već nađete u ovoj prelepoj zemlji, ukoliko je vaša destinacija upravo Helsinki, i ukoliko nemate GPS, ovde imate detaljnu online mapu sa ulicama grada i pretraživačem.  
Servisne informacije u Helsinkiju  su ovde 
Helsinki WLAN map je ovde 
Kvartovi u Helsinkiju su ovde (Gornji naziv je na finskom, donji na švedskom )
...ili sve ovde

U Finskoj postoje 9 glavnih turističkih puteva: Kuninkaantie, Saariston Rengastie, Taikayöntie, Hämeen härkätie, Via Karelia, Vihreän kullan kulttuuritie, Sininen tie, Tervan tie i Revontultentie. Svaki od ovih puteva vodi do najpoznatijih odredišta.

Detaljne mape za sve gradove u Finskoj su na ovom linku

Za sva pitanja o vožnji,  putevima... tu  je njihov Auto – moto  savez  +358-9-7258 4400
Benzinska pumpa je na vidiku kada vidite natpis Huoltoasema. Njihova najpoznatija pumpa je ABC.








9 Komentari / Kommentit:

Nekome je jutarnji ritual citanje novina i kafica, meni je to postalo citanje ovog bloga.

Ovaj sajt je za mene otkrovenje.
Novak iz Pozarevca

I ja sam se "navukao" na ovaj blog. Volim putovanja i egzoticne i daleke zemlje. Iz ovog teksta deluje mi kao da je Finska raj za velike brzine i opustenost u voznji, nema guzvi, dobri i siroki putevi, interesantna priroda, nije toplo kao kod nas pa se vise kuvam u voznji nego sto uzivam u njoj. Nemam dobar auto za Do i PO Finskoj, ali verovatno moze da se iznajmi po pristupacnim cenama.

Mnogo toga korisnog nam nude blogovi, mozemo procitati dosta korisnih informacija i upoznati se sa iskustvima drugih.
UniRent

Finsku kao turističku destinaciju za putovanja mogu preporučiti svima kojima ne smeta hladnoća. Ja sam namjerno u Helsinki putovao u vrijeme zime i vjerujem da se tada sve ljepote Finske dođu do izražaja. Ljudi dobro znaju engleski (znam iz prve ruke jer sam se izgubio, a pomogla mi je i stranica www.karttasuomen.com). Znamenitosti i sadržaja ima dosta, jedina zamjerka koja će vjerujem pogoditi sve nas balkance je da su cijene pre visoke. Ako tko ima i može izdvojiti za takav ejdan pu svakako preporučam!

Hvala za divan i koristan komentar.

Postovana Tarja, znate li kakav je zakon vezano za voznju automobila u Finskoj sa srpskim tablicama. Da li je ogranicenje 3 ili 6 meseci?

Pozdrav Zokinho...
Koliko ja znam, ograničenje je bilo najviše 6 meseci sa jednim ulazom, u periodu od godinu dana, a sada mislim da važe samo 3 meseca...ali, da ne bismo nagađali, obratite se za informaciju na pravom mestu, a to je poznati Trafi, odnosno Finskoj nacionalnoj agenciji za saobraćaj... na +358 295345000, ili istražite njihov sajt https://www.traficom.fi ili preko imejla pošaljite pitanje na kirjaamo@trafi.fi. što se tiče Finske, ona priznaje vozačke dozvole R.Srbije na novom obrascu prilikom tranzita ili privremenog boravka u Finskoj. U slučaju stalnog boravka, vozačka dozvola važi u periodu od dve godine od datuma odobrenja stalnog boravka. Srdačan pozdrav.

Hvala za odgovor. Pokusacu da zovem, posto sam zvao i ambasadu nasu ali nisu znali da mi kazu.

Post a Comment