May 23, 2012

Čudesni gradić Porvoo ( II deo)

Posle uvodnog teksta o ovom gradiću, koji se nalazi OVDE, nastavljamo priču o ovom lepom mestu...
 
Znate onaj osećaj, kada tako prođete kroz neko mesto na ovoj divnoj planeti, a onda vam pogled na te kuće, ljude, strarine, vrati  sećanje na bakine kolače iz pećnice,  kada vas kaldrma na putu  vrati na staze detinjstva i kada svu lepotu oko sebe gledate očima deteta…e, takav je Porvoo. Sve naprosto odiše čistinom prirode i čistinom duša ljudi. Zakročite li u dom nekog meštana, nećete znati da li je enterijer, scenografija za neki film iz doba čipkanih haljina i balskih kočija, ili san koji budni sanjate…

Ono što je tehnološka era uzela od gradova je osećaj toplog ognjišta. Osećaj da dom nije samo baza gde  se prespava između obaveza i sveopšte jurnjave, već  pravi dom,  gde i zidovi pričaju priče vas, vaših najbližih i vaših predaka. Takav osećaj regeneriše ljudsku iskonsku prirodu,  da je čovek deo prirode,  da je u njegovoj biti da bude dobar, smiren, da uživa u lepoti cvrkuta  ptica i da se raduje malim stvarima. Zato sam sigurna da ćete, posle posete ovom gradu, promeniti pogled na svet…ili u najmanjoj meri pročistiti telo i dušu.

Detalj sa ulice

Detalj sa ulice

Detalj iz privatnih domova



Trg i mala pijaca


Detalj iz privatnog doma



Porvoo je zato definitivno jedna od najboljih destinacija u južnoj Finskoj. Grad je intimnog dizajna, enterijeri trgovina su poznati širom zemlje, pa i sveta, uređeni različitim stilovima od antike do modernog i romanticnog. Ovo je savršen primer kako se gracioznost starina može pomešati sa novim, a opet zadržati  jedinstvena atmosfera.
 
Da vreme stoji u ovom gradu, vidi se i po restoranima, hotelima, prodavnicama, zanatskim radnjama, uličnim prodavcima sladoleda, pa čak i po odeći meštana.

Vreme stoji i u Hotelu Onni u ulici Kirkkotori, gde se osećate kao da ste nekim vremeplovom putovali unazad dva ili tri veka. Sa prozora ovog hotela, vide se samo priroda i tradicionalne drvene kuće. U dvorištu, nedaleko od hotela, postoji uređen apartman iz XVII veka, predviđen za mladence i prvu bračnu noć. Mnogi  tek venčani parovi iz zemlje i inostranstva rezervišu upravo ovu sobu, u kojoj je, verujte, predivno.

Hotel Onni
Hotel Onni
Hotel Onni
Hotel Onni - sobica za mladence
Hotel Onni
Ako ste za malo istorije, u blizini je i hotel Porvoon Mitta u ulici Jokikatu, koja ima deset soba, a svaka pojedinačno  je uređena i nazvana po nekoj uticajnoj osobi u gradskoj istoriji.

Ipak, moj izbor uvek pada na hotel koji me je očarao, a to je Haikko Manor, koji doduše ima malo jaču cenu, jer je ipak sa 4 zvezdice, ali ako i nemate novac da u njemu noćite, bar prošetajte do njega, popijte kafu u prelepom travnatom vrtu i napravite par nezaboravnih fotografija. On se nalazi na periferiji grada, u ulici Haikkoontie. U njemu je zabranjeno pušenje, a osim toga, u svemu je prilagođen i osobama sa invaliditetom. Osim toga, u njemu je i Miko Hekinen, vozač formule 1 i legenda finskog sporta, imao svoje venčanje. Takođe, bežični  internet sa brzom konekcijom, svuda su besplatni i dostupni.

Haikko Manor - pogled sa terase hotela na reku

Haikko Manor i vrt

Haikko Manor - recepcija

Haikko Manor- ovde je Mika imao svadbeno veselje

Haikko Manor

Haikko Manor - kafe bar

Haikko Manor -bazen

Haikko Manor


Haikko Manor- vrt za kaficu

Haikko Manor

Haikko Manor
 ...e, ako ste ogladneli, predlažem vam restoran Wanha Laamanni, gde ubedljivo najbolje spremaju finska i internacionalna jela. Ovaj restoran se nalazi se u samom srcu starog dela grada, u ulici Vuorikatu. Njegov vlasnik je Anders Orraeus, bivši gradonačelnik Porvooa. Sam objekat ima dve etaže i veliku terasu gde se jede u letnjim mesecima uz prefinjenu živu muziku. Sav nameštaj u restoranu je iz perioda vladavine Gustava III, sa kraja XVIII veka....ali, ako poželite posle jela najbolju kafu u gradu, svratite do kafea Roastery, na obli reke, u ulici Mannerheiminkatu, gde vam kafu spremaju samo od sveže prženih zrna…koje prže ispred vas.

Restoran Wanha Laamanni

Restoran Wanha Laamanni
I tako, pre nego što padne noć na ovaj lepi grad, a vaš izlet dođe kraju, prošetajte se kroz dve najstarije ulice u Finskoj, Jokikatu (Rečna ulica) i Välikatu ( Između ulica), posetite Raatihuoneentori skver i još jednom osetite duh starina. Ako i niste stigli da posetite kuću čuvenog pesnika Johana Ludviga Runeberga, nemojte bar otići iz ovog mesta a da niste probali kolač od, tzv. Runeberg testa, koji je čuven i u svetu, a koga je izumela pesnikova supruga Fredrika Runeberg. Ove preukusne kolače i mnogo toga što je deo tradicije, mnogo ručno rađenih suvenira i lepih stvari iz primenjene umetnosti, možete naći  u ovim ulicama, pa i kupiti nešto lepo dragim osobama.

Mnoštvo šarmantnih butika, zanatske radnje, prodavnice za uređenje enterijera…i mnogo toga drugog, da je teško sve obići, ali nemojte izostaviti Design Deli u Jokikatu ulici koja se bavi izradom ekološkog nameštaja i Riimikko u Välikatu ulici, specijalizovanu za igračke i lutke, gde će vas deca, naprosto opelješiti.

Prodavnica

Manikir salon

Antikvarnica

Kafe i pekara
Čokolada je još jedan veliki simbol ovog mesta i najčešće kupovan suvenir. Brunberg fabrika čokolade osnovana je 1871. i još uvek prodaje svoje poznate specijalitete u svojim prodavnicama…najveća je u ulici Välikatu i ima simboličan naziv: Pieni Suklaatehdas (Mala fabrika čokolade), a takođe ćete na tom mestu imati prilike da vidite i glavnog majstora kako ručno pravi čokolane figurice….Eh, kakav grad...

Ovde vreme tako brzo prolazi...
...pozdravimo se sada sa ovim mestom iz bajke, okupanog svetlima i blistavom odrazu u reci Porvoo....



2 Komentari / Kommentit:

Da li su sve Finkinje lepe kao vi? Lepota ove zemlje se vidi i kroz ove fotografije, kroz ove lepe tekstove, pa i kroz lepotu autora. Svako dobro.
Robert, Novi Sad

Post a Comment