May 18, 2012

Kako spavati u Helsinkiju za 0 evra ?

Nije ovo priča u stilu  ,,Kako spavati u Helsinkiju za 0 evra ?….pa na klupi u parku"….A ne, moja predlog pričica je radno - vaspitno - avanturističkog  karaktera…

Imam jedan luckast predlog za vas. Nekome će ovo delovati kao cool predlog za avanturizam, nekome kao predlog za jeftini turizam, a na žalost, nekima možda način da negde nešto zarade i prežive ova teška vremena….ali, kako god vam sve ovo na dalje zvučalo, za sve ipak treba imati petlju i dobru volju.

Ukoliko biste da posetite neke delove Finske, upoznate seoske predele ove zemlje, upoznate Fince, steknete i prijatelje, imate besplatan stan i hranu, a sve to na nekoliko dana, nedelja ili meseci, i sve to samo za cenu puta, koji može uz jeftine avio kompanije da iznese svega 200 evra….evo jednog od predloga za vas…e sad se pitate gde je ono ,,ali”…?

…ali, ono što se traži od vas je 4 sata dnevno rada i ispomoći porodici kod koje ćete biti gost. Ne brinite, za ovo vam ne treba radna dozvola, jer se ovakve ispomoći bez nadoknade tretiraju kao volonterski rad. Ono što je dobro kod ovih varijanti je sledeće…

- Recimo da sa 200 evra možete biti par meseci u Finskoj...
- Finski domaćini će, ako ste dobar i pošten radnik, uvek davati i džeparac, što vam je dovoljno za izlazak i neka sitna zadovoljstva, a koliko znam iz iskustva ljudi koji su išli na ove varijante, ako ste kod njih par meseci i dobro se pokažete, pomoći će vam da dobijete kasnije i radnu dozvolu, ako imaju svoju firmu, zaposliće vas kod njih za platu naravno…ili će vam pronaći posao za platu kod drugih. 

Ako i počnete da radite za platu, nema više besplatnog stana i hrane, ali zato opet možete dobro proći jer za minimalac koji je od 1500 – 2000 evra, 1000 evra ćete dati za iznajmljenu sobu i hranu mesečno, i ostaje vam  najmanje 500 evra, koje možete da prištedite ako želite….

Na ova dva  sajta  uvek je na raspolaganju spisak nekoliko porodica koje traže radnike, pa, izvolite..i srećno.

Sajt 2


Takođe, imate na raspolaganju i sajt za volonterski rad na organskim farmama u Finskoj. Rad se tu po pravilu ne plaća, ali imate besplatan smeštaj i priliku da upoznate Finsku i finski jezik.
 
Moje skromno mišljenje je da  mladi, koji sede kod kuće i imaju želju da  žive kod roditelja doživotno nekim parazitskim životom, čekajući da im zaposlenje padne s neba, zaista treba da uzmu zivot u svoje ruke i razmisle o tome da počnu da se bore za svoje mesto pod suncem...Hm...malo pametujem, ali, ne zamerite mi...


7 Komentari / Kommentit:

Dobar predlog :)! Odlican ti je blog, uvek se radujem novom postu :)

Evo brat je otišao pre 2 dana u Kuopio i javiću vam kako se snašao. Ovaj predlog ti je bio odlična ideja. Tibor

Odlična mogućnost za upoznavanje Finske, nadam se ne samo za mlade. Kakva je mogućnost za nas, po godinama malo starije ali duhom još mlade? Da li neko ima takva iskustva? Sve pohvale za blog!
Hope1963

U Finskoj je svako dobrodosao za rad na ovakav nacin. Sto se tice posla u struci i napredovanja, sve zavisi od zanimanja, potraznje i vasih preporuka...za napredovanje u karijeri je poznavanje jezika neophodno, jer je engleski dovoljan samo u pocetku....

Ovo je nešto slično kao au pair, imala sam veliku želju tako otići u Finsku i upoznati nove ljude (prijatelje), njihov kraj i nova iskustva, ali strah je prevladao i odustala sam, a i moji su bili u potpunosti protiv toga.
-Ivy

hvala vam i na ovoj informaciji imam vise opcija sada da odem u Finsku ,preko biciklista prijatelja il ina berbi voca,nadam se da ce mi se posreciti ,a to je tacno mladi smo i dosta su nas roditelji izdržavali kao paraziti smo stvarno..sad se trudim da sam kreiram zivot i stvaram i da pored engleskog naucim Finski ..i evo bas sam malo pre savladao da brojim do 30 sa one vase teme o Mieta kello on ..koliko je sati :) pozdrav Ivan

Ivane, cim si ti tako dobar decko koji pametno rezonuje, ne brinem ja za tebe. Uspeces sigurno u zivotu, a to i zasluzujes.

Post a Comment