May 13, 2012

Moje skriveno mesto, Kotka ( II deo)

Pošto smo se lepo odmorili, nastavljamo naš obilazak ovog malog pitomog grada. Ulica Keskuskatu je naše odredište, tačnije Haukkavuori toranj, vidikovac, osmatračnica i najviša tačka u gradu, jer je lociran na najvišoj steni. Ovaj toranj je izvorno dizajnirao arhitekta John Paatela kao vodotoranj u Art Nouveau stilu, i nalazi se na zapadnom delu grada. Izgradnja je počela 1914. ali je prekinuta zbog finskog građanskog rata, pa je dovršena 1920. Kula sadrži kafić i osmatračnicu koja je visoka 72 metra od nivoa mora, sa  koje se pruža odličan pogled na grad, reku  Kymijoki i finski zaliv, a kad je vedro vreme, vidi se i ostrvo Suursaari, koje je udaljeno 50 km. Stari rezervoar je pretvoren u jedinstvenu umetničku  galeriju, u kojoj se održavaju  izložbe tokom cele godine. Ulaz se plaća oko 2 evra za grupe, a deca do 12 godina ne plaćaju. Kad se samo setim tog pogleda....eh....
Haukkavuori toranj
Pogled na crkvu sa tornja

Pogled sa tornja na gradsku bolnicu Kotkansaari i grad

Pogled sa tornja na most Norssalmi

Panoramski pogled sa tornja na grad ( Klikni za uvecan prikaz )
Kada sa tornja bacite pogled na grad, tek tada uvidite koliko ima ostrva u blizini. Oni koji nemaju svoj čamac, pokraj Sapokka parka, svakodnevno polazi  hidrobus do ostrva Varissaari, Lehmäsaari i Kaunissaari. Lehmäsaari ostrvo ( Ostrvo krava ), je na 20 minuta vožnje hidrobusom od Kotke, ima mnogo prelepih mirnih, peščanih plaža, na kojima se možete sunčati, kupati i naravno, uživati.
Lehmäsaari

Lehmäsaari
Lehmäsaari
Keskuskadun lehmusbulevardi ili kako ga još zovu, Park skulptura, nalazi se u ulici Keskuskatu, baš tamo gde i toranj vidikovac, pa ga nećete teško naći. Ovaj park zovu i tunel  od lipa, jer svom njegovom dužinom od 800 metara, prolazite kroz drvored lipa, a dok šetate, susrećete mnoge sculpture. Ova jedinstvena galerija na otvorenom, postoji još od 19.veka. Jedan kraj ove ulice izlazi na Toivo Pekkanen park, a drugi, na Sibelius park. Prava je riznica skulptura koji su dela istaknutih finskih i međunarodnih vajara. Možete upoznati svestranu kolekciju  tokom samo jedne šetnje...











 ...Šetajući, nisam ni videla kada  je pala noć i zato, hajde da vidimo Kotku obasjanu uličnim svetiljkama, pa da polako krenemo u bezbrižne snove….a nastavak priče? Sutra……zzzzzzzz…laku noć.






1 Komentari / Kommentit:

predivno!!! mislim da se ovakav opis ovih carobnih, relativno nepoznatih i "dobro skrivenih" lepota ne moze naci nigde na netu. barem ne na srpskom jeziku..

Post a Comment