Jul 28, 2012

Finska, LOI, London 2012

Danas su zvanično otvorene 30. letnje Olimpijske igre, London 2012. Veličanstvena ceremonija je ipak došla dva dana kasnije od početka prvih takmičenja. Na igrama učestvuje 10.500 sportista iz 204 zemlje koji se takmiče u 36 sportova i 302 discipline.

Hanna-Maria Seppälä
Finska se  inače, prvi put pojavila na Olimpijskim igrama 1908. Od tada Finska nije propustila ni jedne Letnje olimpijske igre, dok je na Zimskim olimpijskim igrama prvi put učestvovala 1924. godine, kao i na svim narednim održanim Zimskim olimpijskim igrama. Bila je i domaćin 1952. godine, kada je Helsinki bio mesto oržavanja Letnjih olimpijskih igara.

Finski olimpijci su zaključno sa 2009. godinom osvojili 450 medalja na olimpijadama, 299 na letnjim (većinom u atletici i rvanju) i 151 na zimskim, (najviše u nordijskim disciplinama). Na prethodnim igrama u Pekingu 2009. ukupno su osvojili 4 medalje. London je bio veoma taličan za Finsku 1948. kada je osvojila 6 zlatnih medalja u gimnastici.

Suomen Olympiakomitea, odnosno Nacionalni olimpijski komitet Finske, osnovan je 1907. godine.

Mnogo puta su se sportisti ove zemlje veoma  uspešno prikazali svetu. Već na prvoj zimskoj olimpijadi 1924. godine, junak igara  bio je trkač Pavo Nurmi koji je zabeležio pet pobeda u četiri trke. U razmaku od 55 minuta trijumfovao je na 1.500 i 5.000 metara, zatim je osvojio dve zlatne medalje u jednoj trci – u kros-kontriju kao pojedinac i član finske ekipe. Peti trijumf zabeležio je u ekipnoj trci na 3.000 metara, ali u ovoj disciplini medalju je dobila ekipa Finske, a ne i pojedinci. Zbog tog podviga, na otvaranju igara u Helsinkiju 1952. bio je postavljen za  poslednjeg nosioca baklje sa olimpijskim plamenom, koju  je predao  drugoj finskoj trkačkoj legendi Johanesu Peteriju Kolemainenu, koji je i upalio olimpijski plamen na stadionu. Vec na sledećim igrama 1928. u Amsterdamu, Finska je od 33 zemlje učesnice, bila na trećem mestu sa osam osvojenih medalja, odmah iza Nemačke i SAD.

LONDON 2012

Finsku će ove godine predstavljati  59 sportista. Čast da nosi finsku zastavu na otvaranju, dobila je plivačica Hanna-Maria Seppälä, svetska prvakinja iz 2003 godine. Ima 27 godina, fizioterapeut je po obrazovanju i jedna od omiljenih sportistkinja u Finskoj. Četiri puta je bila učesnik olimpijskih igara. U Pekingu 2009. bila je četvrta. Ona je prva žena sportista koja je imala čast da nosi zastavu svoje zemlje na otvaranju Letnjih olmpijskih igara. Na otvaranju Zimskih igara 1994. godine, .to je uspelo još jednoj finskoj sportistkinji. Marji  Liisi Kirvesniemi, atletičarki. Ove godine, Hanna će se takmičiti u plivanju na 100 m slobodnim stilom.  
Hanna-Maria Seppälä

Želim od srca Hanni i svim ovogodišnjim finskim olimpijcima mnogo, mnogo medalja i nadam se da će i ovaj put London biti taličan za Finsku i da će se himna Maamme Laulu čuti mnogo, mnogo puta.


3 Komentari / Kommentit:

Hvala na informacijama. Poslusao sam sada himnu Finske i veoma mi se dopala. Uzgred, idealna prilika da obratim paznju na takmicenje u plivanju.
Predrag M.
Beograd

Erinomainen blogi
Tuomas, Tampere

Fantastic blog. People should read this.

my website - canapé design
My webpage - canapé design

Post a Comment