Sep 15, 2012

Upoznajmo grad Oulu ( I deo)

Pa, dragi moji, danas vas vodim u predivan grad na severu Finske, Oulu. Iako ovaj grad ima aerodrom, koji je po broju putnika, drugi u zemlji, ja ću se ipak zadržati na maršuti kako sa ovog dela Evrope, takozvanog Balkana, treba ići do ovoga grada. Najbolja i najjeftinija varijanta je avionom do Helsinkija, a zatim brzim vozom direktno do našeg odredišta, grada Oulu. Možete naravno i avionom iz Helsinkija, ali je to skuplja varijanta, pa vam zato ipak preporučujem voz. Razdaljina između ova dva grada je oko 650 km, ali vam to i neće biti toliki problem jer možete gledati divne prizore, a videćete, onako usput i gradove Seinäjoki, Tampere, Kokkolu i mnogo toga još. Ako vam kažem da se putuje brzim vozom Pendolino, koji se proizvodi u Italiji, a koji se koristi samo u šest razvijenih zemalja Evrope, onda će vam  biti jasno da ćete uživati. Ovako jezdeći brzinom od 250 km/h, za par sati ste već na severu….


Kako je Finska relativno velika zemlja, sa malim brojem stanovnika za toliku površinu, gradovi su, bez ogromnih gužvi, i iako zimi i leti sve vrvi od turista, u jesen se vidi prava slika finskih gradova, nema gužvi, nema previše ljudi po ulicama, nema previše automobila i uvek ćete naći mesto za parkiranje…e vidite, Oulu jedini nije takav. On je najnaseljeniji grad u zemlji, šesti po veličini i najveći grad u severnoj Finskoj. Nalazi se na predivnoj lokaciji, na ušću reke Oulujoki (Oulujoki u prevodu znači reka Oulu), na obali Botničkog zaliva, koji je ustvari severni deo Baltičkog mora. Ova reka izvire iz jezera Oulujärvi (Oulujärvi u prevodu znači jezero Oulu), koje se nalazi se stotinak kilometara od grada Oulu i raj je za ribolovce.


Inače. Oulu nije samo dobar izbor za ribolovce, već i za sve koji žele odmor, zabavu, mnogobrojna kulturna dešavanja, šoping…jednom rečju, grad za svačiji ukus. 
Ovaj grad je nekada bio poznat kao najbolji snadbevač katrana za celu Evropu, a danas je jedan od najvećih naučno tehnoloških centara u severnoj Evropi. Oulu zaslužuje tu titulu, jer su većina njegovih univerziteta i muzeja posvećena razvoju nauke.



Bilo kako bilo, svakako ćete napraviti odličan izbor ukoliko ga posetite. Mnogo je turističkih atrakcija u ovom gradu, mnogo dešavanja i kada se uzme sve u obzir, shvatićete da u vreme takvih dešavanja, sve vrvi od turista i nekad je jednostavno nemoguće pronaći slobodnu sobu. Zato vam savetujem da se pre puta raspitate, pozovete hotel i rezervišete sebi prenoćište kako se ne bi zadesili u nezavidnoj situaciji. Kako su pozivi relativno skupi, proučite malo ovaj sajt za jeftine međunarodne pozive ka Finskoj i možete dosta uštedeti.
Festival sviranja nepostojeće gitare ( Air Guitar World  Championships) je festival svetskog ranga čiji je domaćin upravo grad Oulu. Veoma je zanimljivo gledati kako se simuliraju imaginarni rifovi i solo deonice, a ni glasanje nije ništa manje zanimljivo.
Pogledajte Justina, pobednika za 2012.godinu.



Ovo je jedan od onih gradova o kome imate milion tema za pisanje, mnogo znamenitosti, mnogo dešavanja, mnogo mesta za razonodu, sport i odmor, pa je teško sve to smestiti u jedan članak na blogu. No, od nečega se mora početi...pa neka tobude tema o razonodi i sportu...

Kada su odmor i relaksacija u pitanju, Oulu je raj za takvu vrstu dokolice. Sa svojim parkovima i mnogobrojnim plažama kojih ima 18, što na moru, što na severnoj i južnoj strani reke Oulujoki, gde na 5 plaža postoje uređene površine za odbojku na pesku, ovaj grad će vas opčiniti. Najpoznatije plaže su Nallikari i Tuira. Plaža Tuira je poznata i po tome što se zimi, kada je voda zaleđena, ovde buši rupa za ljubitelje ledenog plivanja, kojih u Finskoj ima  mnogo. Takođe, ukoliko volite vožnju biciklom, a kako je poznato i da su Finci strastveni biciklisti, svuda imate uređene biciklističke staze  i mnogo parkova za tu vrstu zabave na otvorenom. Zimi ove staze koriste ljubitelji nordijskog šetanja, a pored ovih staza postoje  i staze za džogiranje. Hale kao što su Ouluhalli, Urheilutalo, Linannmaan liikuntahalli i mnoge druge u ovom gradu, nude mogućnost  klizanja, hokeja, bazena, dvorane za ples, dvorane za borilačke sportove, terene za sve sportove sa loptom, teretane, atletske staze, sprave za gimnastičare, terene za američki fudbal, terene za osobe sa posebnim potrebama uz indivudualne trenere i jednom rečju, šta god poželite. Lov i riboliv je takođe rasprostranjen, ali svi moraju imati dozvole i tačno se zna kad se, i šta se sme, i čak je i za rekteativni ribolov potrebna licenca, osim za pecanje zimi u otvorima leda. Ja najviše volim da šetam po delu grada blizu centra, zvanom Hietasaari jer je priroda predivna, kao i po idiličnom delu Pikisaari, ostrvcu, koje je i boemski deo grada na samo nekoliko minuta od market skvera, jer tu žive i rade umetnici i razne zanatlije u umetničkoj zajednici. Šetajući se pored tih prelepih drvenih kuća, zavičajnog muzeja, naprosto se punite pozitivnom energijom.
.....Kako se u ovom gradu ima šta videti, najbolje je odmah po dolasku, uzeti iz turističkih agencija, neku od brošura i mapa za lakše snalaženje i krenuti u obilazak ovog lepog grada...za početak se poslužite mojim mapama....

....Nastaviće se...






Raspored desavanja u ovom gradu za 2012. godinu

5 Komentari / Kommentit:

Najlepse hvala sto ste tako brzo ispunili obecanje da cete pisati o Oulu-u.
Srdacan pozdrav, Tanja

A sta je bilo sa drugim dijelom?

Zanima kakav je Oulu sto se tice Aurore Borealis i koliko cesto se vidja buduci da se nalazi ispod arktickog kruga?...Da li je znacajno losija lokacija sto se toga tice poredeci sa Rovaniemiem na primer?...Veliki pozdrav !

Svakako, za Auroru je potrebno da ste stekne vise uslova….da je mesto sto severnije, da je to mesto sto manje zagadjeno smogom…itd….svakako se zato ona najbolje vidi u Utsjokiju, i to skoro svake ili svake druge noci. U Rovaniemiju se vidi recimo relativno cesto, ali ni blizu kao u Utsjokiju, a u Ouluu i jos manje...kako bih vam slikovoto objasnika....recimo, ako se u Rovaniemiju pojavljuje 90 puta godisnje, u Ouluu se pojavljuje 60 puta godisnje. Iako je Helsinki skroz juzno, i u njemu se vidi Aurora, ali veoma retko....mozda 10 puta godisnje....Aurora se nekad i ne vidi iako je prisutna, recimo... ako je oblacno itd

Post a Comment