Oct 27, 2012

Helsinki, nekad i sad


Svaki grad ima neku svoju priču iz prošlosti, neke davne dane koje nismo imali prilike da upoznamo i doživimo, ali se nadam da će nas ovi prizori i slike uvesti u vremeplov zvani, Helsinki, nekad...i sad.

 ...pa, zaplovimo zajedno...

Helsinki, slike 1 i 1a
Na ovim slikama ( 1 i 1a), se vidi zaliv Töölö u Helsinkiju, koji je spojen sa otvorenim morem. Ovaj kraj se veoma izmenio u odnosu  na gornju sliku iz 1913. godine  Na novijoj fotografiji koja je slikana sa tornja Narodnog muzeja Finske, pogled se pruža na čuvenu građevinu koju je projektovao Alvar Aalto, zvanu Finlandia,  odmah pored  Finaladia parka. Inače Finlandia ima kosi krov jer je Aalto tvrdio da kosi krovovi daju bolju akustiku. Spolja je sva u mermeru, ali posebnom mermeru, donetom iz italijanskog grada Karare. Iako se na ovoj fotografiji ne vidi, levo od Finlandie, u blizini je još jedna znamenita zgrada, Finska nacionalna opera, a između njih Hesperia park.

Helsinki, slike 2 i 2a
Ovaj deo grada, zvan Katajanokka, (Slike 2 i 2a), ostao je, čini mi se, relativno sličan, osim što je na fotografiji iz 1910. godine tu pored Uspenske katedrale u to vreme postojala i Normenova kuća (Norrménin talo), ili Normenov dvorac, koja je bila takođe, kao i katedrala, izgrađena od crvene cigle, a projektovao je finski arhitekta Theodor Höijer. Demontirana je 1960. godine iz, meni, nepoznatih razloga, a  na tom mestu danas stoji bela zgrada u kojoj je sada sedište kompanije Storaenso, glavne za šumarsku industriju  Finske, koju je takođe projektovao Alvar Aalto. Za starim dvorcem tuguje čitava Finska i svi naprosto misle da ova bela zgrada odudara od stila ovog dela grada, jer je upravo ovaj deo grada prepun onih starih, predivnih zdanja, zidanih u stilu secesije, poznatijem po nazivima Jugend ili Art Noveau. Inače, nikad mi nije bilo jasno zašto su uništene Normenova kuća, kao i prelepa Huber kuća, rad istog arhitekte koja se nalazila u centru Helsinkija, da bi je zamenila rugobna zgrada u kojoj je danas sedište kompanije Fiskars. Na ovoj slici iz današnjih dana, skroz desno je kej, odnosno putnička luka odakle veliki feri brodovi idu ka Stokholmu, Talinu, Rostoku i Mariehamnu ( glavnom gradu Alandskih ostrva).

Helsinki, slike 3 i 3a
Na ovim slikama ( 3 i 3a), prikazan je deo Erottaja trga na kraju Esplanadija. Bela zgrada desno je Švedsko pozorište, a ulica sa leve strane  vodi u pravcu Helnsiške katedrale ( pravo skroz do kraja, pa odmah levo). Inače ova zgrada pozorišta ima jednu zanimljivost…slično kao na Allianz areni u Minhenu, zgrada uveče svetli u bojama u zavisnosti šta se prikazuje. Ako svetli zeleno, prikazuju se švedske i finske drame, crveno svetli kada su muzičke predstave, žuto ako su predstave za decu i plavo kada se prikazuju strani klasici. Gornja slika je iz 1938. godine.
Slike 4 i 4a
Južna luka u Helsinkiju je kao konzervirana ( Slike 4 i 4a)….Pravo se vidi centar, katedrala i Market skver, a levo je Market hala. Inače odavde takođe kreću putnički brodovi kao i sa gore opisane zapadne luke. Gornja slika je iz 1908. godine.

Slike  5 i 5a
Još jedan pogled na Töölö zaliv, gledan iz Kaisaniemi parka. ( Slike 5 i 5a). Na fotografiji novijeg datuma vidimo ove tri zgrade sa desne strane, koje se nastavljaju u nizu duž čitave ulice. Ispred zgrada je široki kej sa klupama i delom za šetače. Od tog dela, iza zgrada, pocinje Kallio četvrt, a ako bi iza ove zgrade koja je skroz desno na slici, skrenuli levo u poprečnu ulicu, izašli bi na Kallio crkvu o kojoj sam već pisala. Gornja slika je iz 1904. godine.

Slike 6 i 6a
Pogled na Hakaniemi četvrt, kao i na ulicu Hakaniemenranta, zgradu Unije metalskih radnika i zgradu McDonalds (Slike 6 i 6a). Jedino je zgrada desno, ostala u istom duhu, a danas se u njoj nalazi Sokos robna kuća sa mnoštvom brendirane robe. Gornja fotografija je iz 1926. godine.

Slike 7 i 7a
Još jedan pogled na stari deo Helsinkija, (Slike 7 i 7a), i naselje Katajanokka, za koje sam vam već rekla da je izgrađeno u Jugend stilu. Veoma se primećuje na fotografijama da se od 1910 pa do danas, malo šta, na sreću promenilo. U prvom planu na ovoj fotografiji je zelena zgrada poznata pod nazivom Aeolus, koja se nalazi na uglu dve ulice, pa tako ima dve adrese…Kruunuvuorenkatu 1 I Satamakatu 5. Projektovao je arhitekta Selim A. Lindqvist i završena je 1903. Inače, ovo naselje ima veoma homogenu strukturu građevina i fizički razdvaja severni i južni deo luke. Lično, mnogo volim ovaj deo grada.

Slike 8 i 8a
Pohjoisranta (Slike 8 i 8a) ili severna plaža je deo Helsinkija, odnosno šetalište pored obale u delu grada koji se zove Kruununhaka. I ovaj deo grada je sličan gornjoj fotografiji iz 1903. godine, a na ovoj fotografiji vidimo dela slavnih finskih arhitekata, Theodora Höijera, Larsa Soncka, Magnusa Schjerfbecka, Sebastiana Gripenbergina i mnogih drugih.

Slike 9 i 9a
Pogled na Katajanokku i na Uspensku katedralu u daljini. Ovaj deo je baš pretrpeo značajne izmene.(9 i 9a)

Slike 10 i 10 a
Pogled na reku Keravanjoki 1910. godine i sad…(Slike 10 i 10a)

Slike 11 i 11a
Još jednom pogled na južnu luku i Olimpia terminal koji je izgrađen 1952. za potrebe Olimpijskih igara u Helsinkiju. Odavde polazi Silja line feri za Stokholm i Talin. Fotografija je iz 1931. godine. (Slike 11 i 11a)

Slike 12 i 12a
Pogled na ostrvo Harakka sa Kaivopuisto obale. Bela zgrada koja danas postoji je bivša kasarna. Fotografija je iz 1929. godine. (Slike 12 i 12a)

Slike 13 i 13a
Kaisaniemi park,najstariji park u gradu, lociran u delu grada zvanom Kluuvi. (Slike 13 i 13a)

...nadam se da ste uživali u ovom današnjem vremeplovu....

3 Komentari / Kommentit:

Sa odusevljenjem citam tvoje tekstove, a ova prica je mnogo dobra.
Nesa

Idem uskoro u Helsinki i ovi vasi tekstovi i informacije su zlata vredne.Bookmarkovao sam vec stranicu i rado cu je koristiti i u Finskoj.

ovo je savrseno, takva posvecenost, hvalahvala

Post a Comment