Dec 5, 2012

U Finsku sa ljubimcem


Ko god je rekao da sreću ne možeš kupiti novcem, bio je samo delimično u pravu, jer je zaboravio na životinje. Verujem da je ta bezuslovna ljubav koju vam ljubimac (ma koji god bio) daje, uzor po kome biste trebali svi živeti.

Finci generalno vole životinje i prirodu. Životinje koje se najčešće sreću u prirodnom okružnju u Finskoj su medvedi, vukovi, irvasi, polarne lisice, divlje guske, labudovi, snežne žutovoljke i mnoge druge…ali mace kuce i konji  su najčešći ljubimci ljudi u Finskoj.

Ako i vi imate ljubimca i želite na put sa njim, put bi morao biti blagovremeno isplaniran kako biste videli koji su uslovi za prelaz granice, na kom prelazu možete preneti vašeg ljubimca i šta morate imati od papira, jer je neophodno da pored carinskih propisa ispoštujete i veterinarske propise, kako ne biste, u protivnom,  rizikovali da, ako ne nabavite sve neophodne papire i ne obavite sve neophodne radnje, bili neprijatno iznenađeni na graničnoj veterinarskoj kontroli vraćanjem vašeg  ljubimca u zemlju ili stavljanjem u karantin. Vlasnik tada snosi sve troškove, a ukoliko ih ne izmiri, ljubimac može biti usmrćen uspavljivanjem, bez obaveze da vam nakoknade štetu. Ja nemam tih problema jer je konj moj ljubimac a on je malo ”nezgrapan” za putovanja…   ;)

Kako biste izbegli ove nemile događaje, uvek se raspitajte o propisima  unošenja ljubimaca, u ambasadi zemlje u koju putujete, kao i o iznošenju ljubimaca u ambasadi zemlje iz koje putujete. Pošto su ovi propisi često skloni izmenama, ovde ih neću iznositi, već ću vas posavetovati da ipak kontaktirate ambasade pomenutih zemalja, dosta ranije pre puta…
 
Pre je situacija bila takva da su recimo, psi i mačke stariji od 3 meseca mogli ući u Finsku ukoliko nisu pokazivali simptome nekih infektivnih bolesti na sam dan polaska, kao i to da  je bila neophodna potvrda registrovanog veterinara o redovnom vakinisanju, sa nazivom i serijskim brojem vakcine, a vakcine su, naravno, morale spadati u one odobrene od strane EU. Za  ljubimce mlađe od 3 meseca bilo je neophodno samo da na dan polaska nemaju nikakve znake infekcija. Inače, sertifikat veterinara morao je biti izdat najmanje 24 sata i najviše 72 sata pre dolaska u Finsku.

U Finskoj se sprovode preporuke Finskog ministarstva poljoprivrede i šumarstva a najnovije informacije o tome imate OVDE

..a ko zna, možda se odlučite i da dovedete iz Finske neku finsku rasu pasa kao što su na primer Suomenpystykorva ( finski špic, a u slobodnom prevodu pas sa ušima petla), Suomenajokoira ( finski gonič)… ili  recimo Karjalankarhukoira ( Karelijski gonič medveda)… ili se možda odlučite da gajite finske ovce, nikad se ne zna…

Suomenpystykorva ( finski špic ) je pas koji likom podseća na lisicu, i karakteristične je boje meda, sa specifičnom njuškom. On je finski nacionalni pas, koji je opevan i u epskim pesmama, a našao je mesto i na poštanskim markama. Blizak je rođak sa Lajkom koja je poreklom takođe iz Finske. Odlikuje ga privrženost ljudima, vrlo je cenjen i odan kućni ljubimac, koji veoma voli decu i odličan je čuvar. Ima osetljivu i osećajnu prirodu i voli društvo ljudi. Kao i svi arktički psi, ima gustu dlaku i ne prija mu baš toplota.





Karjalankarhukoira (Karelijski gonič medveda) je lovac na visoku divljač, za kontrolu medveđe populacije i za zaštitu objekata od medveda. Veoma je privržen porodici, energičan i samostalan pa je idealan za čuvara…



 Suomenajokoira ( finski gonič) se koristi za lov na lisicu. Veoma je brz, savestan, privržen i veran. Preko leta lovi, a zimu provodi kod kuće. Ima tri karakteristične boje na sebi.





Baš su slatki, šta im fali ...:)

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment