Feb 5, 2013

Runebergov dan


Danas se u Finskoj slavi Runebergov dan (Runebergin päivää), odnosno, dan posvećen velikom finskom pesniku Johanu Ludvigu Runebergu. Peti februar je uzet iz razloga jer je to dan kada je u mestu Pietarsaari (Jakobstad na švedskom), u zapadnoj Finskoj 1804. godine, rođen ovaj veliki finski pisac. Iako je pisao na švedskom jeziku, jer je u mestu gde je rođen živelo pretežno stanovništvo švedske nacionalnosti, Runeberg se smatra najvećim finskim nacionalnim pesnikom. Teme njegovih pesama su obično bile  o životu  u ruralnim delovima Finske i finskoj prirodi. Bio je veoma obrazovan, završio je pravo, kao i latinski i grčki jezik. Veći deo života, radio je kao profesor latinskog jezika u gimnaziji u mestu Porvoo. 

Slika Runebergove kuce u Porvoou, rad slikara Alberta Edelfelta
Voleo je decu i rad sa njima, a i sam ih je, sa suprugom Fredrikom, koja je bila pisac, imao osmoro. Od osmoro dece, sedam sinova i jedne ćerke, dvoje je umrlo u ranom detinjstvu (Ana Karolina i Edvard). Fredrika je bila poznata i kao osnivač ženskog udruženja, koje se zauzimalo za prava žena. Iako je bila svestrana žena, mislim da u čitavoj Skandinaviji ne postoji žena koja ne zna da napravi čuveni Runebergov kolač, od Runeberg  testa, koji je upravo izmislila i objavila Fredrika u čast svoga muža. Ideja joj je bila da smisli recept za kolač, koji bi se pravio od ostataka keksa koji bi ostali od Božića. Njena zbirka recepata se može kupiti u muzeju u  Porvoou. Ovaj kolač, na današnji praznik, nalazi se na trpezi svake kuće u Finskoj. Recept  za ovaj kolač će biti na kraju ovog teksta.



Koliko Finci cene Runeberga, najbolje pokazuje i to da je tekst za finsku nacionalnu himnu, Maamme (na finskom, odnosno Vårt land na švedskom), napisao upravo Johan Ludvig Runeberg. Maamme inače u prevodu znači Naša zemlja.

Spomenik Runebergu u Helsinkiju, Esplanade park

Donji deo spomenika u Helsinkiju, sa tekstom himne


Oi maamme, Suomi, synnyinmaa, ( O zemljo naša, Finska, očevino)
soi, sana kultainen. ( okovana zlatnom rečju)
Ei laaksoa, ei kukkulaa, ( ni dolina, ni breg)
ei vettä, rantaa rakkaampaa, (ni voda, ni obala, nije draža)
kuin kotimaa tää pohjoinen, ( od domovine na severu)
maa kallis isien. (  od zemlje naših očeva)...

On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaivannet.
Sen vieras kyllä hylkäjää,
mut meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret
ne meist on kultaiset.

Ovatpa meille rakkahat
koskemme kuohuineen,
ikuisten honkain huminat,
täht´yömme, kesät kirkkahat,
kaikk´kuvineen ja lauluineen
mi painui sydämeen….  (ima još osam strofa…)



Johan Ludvig Runeberg  umro je u Porvoou 1877. godine


Mnoge ulice  u Finskoj, danas nose ime ovog velikog pesnika. Njegova kuća u gradu Porvoo, pretvorena je u nacionalni muzej i jedna je od najposećenijih turističkih atrakcija u ovom gradu. Podignuto je i nekoliko statua u čast Runebergu, od kojih su najpoznatije ona u Porvoou, jedna u njegovom rodnom mestu, ona u centru Helsinkija, u Esplanade parku i statua ispred glavne zgrade Univerziteta u gradu Turku, gde je Runeberg studirao. Na statui u Helsinkiju, pored lika Runeberga vidimo i statuu devojke koja drži tablu sa tekstom himne Maamme. Zanimljivo je to, da su statue u Helsinkiju i Porvoou rad njegovog sina, vajara Waltera Runeberga, koji je uradio i čuvenu statuu posvećenu Aleksandru II, ispred Luteranske katedrale u Helsinkiju.



Spomenik u gradu Porvoo




Pa, eto, to je to....Hyvää Runebergin päivää



A sada recept za Runebergov kolač...



Za testo:

2 jaja

150 gr šećera

50 gr smeđeg šećera

150 gr putera

50 ml slatke pavlake

175 gr brašna

1 prašak za pecivo

1 vanil šećer

150 grama izdrobljenih tamnih suvih keksića  ( onih sitnih Božićnih od oraha, badema, medenjaka itd)

1 kašičica ruma

100 grama mlevenih badema

 U originalnom receptu ide i kašičica začina Kardamom.



Za šećerni preliv:
 50 ml vode
100 grama šećera

1 kašičica ruma



Za ukrašavanje isključivo džem od malina i umućena slatka pavlaka ( Količine po želji).



Priprema:

Umutite penasto puter ( ne da ga istopite), šećer, jaja ( posebno mutite belanca, posebno žumanca), sve suve sastojke, zatim i umućenu pavlaku i rum. Ulijte u kalupe do ¾ kalupa.

Pečete ih na 200 stepeni oko 15 – 20 minuta. Kada budu skoro sasvim pečeni, izvadite ih iz rerne i malo ih navlažite šećernim prelivom, raspodelite spremljenu količinu preliva za sve njih, zatim ih  premažite  džemom i vratite samo na par minuta u rernu da se malo stvori korica na džemu.


Kada su gotovi, izvadite ih iz kalupa i ukrasite slatkom pavlakom.
Prijatno ! 



1 Komentari / Kommentit:

Post a Comment