Mar 17, 2013

Lordi i finska pobeda na Eurosongu 2006. godine


Sigurno se svi sećate 51. Pesme Evrovizije iz 2006. godine, kada je tog 20. maja u Atini pobedio finski bend Lordi, koji  se pojavio sa hard metal zvucima, pa još u kostimima  čudovišta. Neki u Evropi bili su zgroženi njihovom pojavom i pobedom, ali je ogroman deo Evrope i sveta bio oduševljen njihovom originalnošću i energijom. Dokaz za to je i  njihova današnja popularnost u svetu, ali i podatak da je do te Evrovizije 2006. godine, to bila pobednička pesma koja je u finalu osvojila najviše poena ikada do tada, skoro 300, jer je mahom od svih zemalja dobijala veliki broj poena. Jedino nije dobila ni jedan bod od Jermenije, Albanije i Monaka. 


Pobednicki poster na zidu
Lordi su ujedno i jedina grupa u istoriji Evrovizije koja je pobedila ubedljivo u istoj godini i u polufinalnoj i u finalnoj večeri. Pre Lordija, Finska nikada nije pobedila na Evroviziji, iako je ova zemlja poznata u svetu po svojim odličnim i uspešnim bendovima (Nightwish, H.I.M, Tarja Turunen, The Rasmus, Children Of Bodom, Sonata Arctica, Apocalyptica, Poets of the Fall, The 69 Eyes, Stratovarius, Sunrise Avenue...).Najbolji uspeh do tada, Fincima je bilo šesto mesto iz 1973.god. 


Te 2006. godine, treće mesto je osvojila pesma iz Bosne i Hercegovine, čuvena i predivna pesma Lejla i Hari Mata Hari. Srbija je tada dala Lordima 7 poena, BiH 7, Hrvatska 10 poena, Slovenija 8, a od Makedonije su dobili 6 poena. Posle Lordija, rekord je, po broju glasova u Finalu jedino oborio Norvežanin Alexander Rybak 2009. godine. 

Knjiga o pobedi grupe Lordi, kupljena  u Finskoj

Originalni disk
Jos jedna finska knjiga o pobedi Lordija
Grupa Lordi je sa svojom pesmom  Hard Rock Hallelujah, krenula u trku za takmičnje, jer su bili ogorčeni što se Pesma Evrovizije do tada svela na šlagere, balade i stereotip, pa su iz revolta hteli da Evropi ponude malo žešći zvuk, ali eto, revolt se pretvorio u najveću pobedu u istoriji do tada. Kao veliki kurioziet iz te evrovizijske godine spominje se i sledeće…Grčka je, kao domaćin Pesma Evrovizije bila zgrožena  finskom “satanističkom” grupom  i to je dotle išlo da su, zajedno sa finskim verskim vođama,  napisali zvanično pismo tadašnjoj predsednici Finske, Tarji  Halonen, da zabrani učešće ove grupe. Tarja Halonen naravno na to nije reagovala,  ali se zato oglasio Mr. Lordi i oštro demantovao da je njegova grupa satanistička, navodeći da su im dokaz za to i mnoge pesme tipa Devil is a loser, pa i sama pesma  Hard Rock Hallelujah, jer sam pojam Hallelujah govori o veličanju Boga…Grci su to očigledno shvatili jer su u finalu upravo Grci dali Lordima 12 poena. 


Lordi na naslovnoj strani posle pobede

Finski casopisi o pobedi
Kada su se Lordi, pobednici Evrovizije, 26. maja 2006. godine vratili u Finsku, na glavnom trgu (Market square), u Helsinkiju, dočekalo ih je oko 100.000 ljudi, zajedno sa predsednicom Tarjom, koja im je tada uručila nagradu.  Koncert je počeo u 18 h. Tada su svirali pesme ovim redom: Pogledajte video OVDE.


- Bringing Back the Balls to Rock

- Blood Red Sandman

- Devil is a Loser

- It Snows in Hell

- Would You Love a Monsterman?

- Hard Rock Hallelujah



  To je bilo najveće javno okupljanje u Finskoj, ikada.

Docek Lordija na trgu






Ovaj live koncert je sniman i izdat kao dvočasovni  DVD pod nazivom Market Square Massacre. Na njemu se, pored ovih šest pesama, sviranih na trgu, našao i dokumentarac o njihovom boravku u Atini, video spotovi, galerija slika kao i njihov pobedniči nastup sa kvalifikacija u Finskoj,  sa finalne večeri  u Atini, kao i YLE dokumentarac o njihovim pripremama za odlazak u Atinu.


Naredne, 2007 godine, Finska je bila domaćin Pesme Evrovizije koja se održala u Helsinkiju. Voditelji su bili Jaana i Mikko. Tada su Lordi otvorili ovaj spektakl, a te godine, Finska je donela sreću Srbiji, jer je upravo u Helsinkiju pobedila  Marija Šerifović.



Sada ću vas upoznati sa ovim pitomim monstrumima, koji se uvek predstavljaju samo nadimcima...(Mr. Lordi, Amen, OX, Awa, Kita). Ovaj spisak je postava grupe koja je učestvovala na Evroviziji 2006 godine. Od tadašnje postave, do danas, u grupi su ostali samo Mr Lordi, Amen i OX, a danas su sa njima u grupi još i Mana i Hella. Grupa Lordi osnovana je 1992. u Rovaniemiju, gde je rođen i odrastao osnivač, vođa  i pevač ovog benda, poznatiji kao Mr. Lordi, ili pod pravim imenom Tomi Petteri Putaansuu, koji je kao strastveni ljubitelj i predsednik finskog fan kluba grupe Kiss, poželeo da napravi finsku verziju grupe pod maskama. Inače hard rock i metal bend Lordi, iako je nastao 1992. godine, sve do 2002. godine nije se ozbiljno bavio bendom i muzikom jer su se članovi grupe fakulteski obrazovali i usavršavali. Tomi Petteri Putaansuu (Mr. Lordi), pevač benda, rođen 1974. godine u Rovaniemiju, završio je filmsku režiju jer je oduvek bio zainteresovan za muziku, horor filmove i specijalne efekte. Specijalizovao se za video editovanje. Osvajao je mnogo nagrada predstavljajuć svoju zemlju na mnogim  internacionalnim filmskim takmičenjima, izdavao je stripove i radio kao grafički dizajner za finske filmske producente. Danas živi na relaciji Rovaniemi - Helsinki, bio je vlasnik poznatog Lordi Rocktaurant restorana u Rovaniemiju, piše pesme za bend, dizajnira omote i maske članova benda i režira video spotove. Dve nedelje pre finalnog nastupa  na Evroviziji u Atini, slomio je nogu, ali je nastup stoički i profesionalno izdržao na nogama. Za kraj maja 2006. godine  zakazao je svadbu sa svojom dugogodišnjom devojkom  iz Rovaniemija,  Johannom, ali su svedbu ipak obavili u avgustu zbog neočekivanog uspeha benda i brojnih obaveza. Danas je Johanna njegov asistent u bendu. Njegov rodni grad Rovaniemi, u znak zahvalnosti posle pobede na Evroviziji,  trg Sampo u centru grada preimenovao ga je u Lordi trg. 

Mr Lordi
Strip  Lordi koju crta Mr Lordi
Lordi square u Rovaniemiju. Slika je preuzeta sa ovog sajta
Jussi Sydänmaa (Amen) rođen 1972. gitarista benda, po profesiji je diplomirani inženjer  informacionih tehnologija. Gitaru svira od svoje pete godine. Sajt grupe Lordi je njegov rad. Kao znak zahvalnosti posle pobede na Evroviziji, u njegovom rodnom mestu Mäntsälä postavljena je kamena bista sa njegovim likom.

Amen
Sampsa Astala ( Kita), rođen je1974. Prvi je bubnjar benda. Danas nije više član benda, bio je do 2010. godine, ali je bio član pobedničke postave. Završio je studije muzike na hrišćanskom koledžu. U znak zahvalnosti zbog pobede, njegov rodni grad  Karkkila, omladinskom centru dao je njegovo ime. Napustio je Lordi jer se kao vatreni fan grupe Kiss, opredelio da bude bubnjar u finskom Kiss tribjut bendu. 
  
U Lordima je bio i prateći vokal. Leena Maria Peisa (Awa), klavijaturistkinja, rođena 1979. godine,  jedini je ženski član benda. Studirala je društvene nauke na Univerziteu u Helsinkiju. Klavir je njena velika ljubav i svira ga od šeste godine. Bila je u pobedničkoj postavi Lordija pa sve do 2012. godine, kada je na njeno mesto takođe došla devojka, Hella, čiji identitet ni danas nije poznat javnosti. Kako članovi benda Lordi strogo zabranjuju da se njihove privatne fotografije bez šminke i maske pojave u štampi, a kako je Leena Maria bila uporedo i član još jednog benda, na zvaničnom sajtu njenog drugog benda samo su nedostajale njene fotografije. Awa je od grada Porvoo dobila veliku stipendiju kao nagradu za evrovizijsku pobedu.

Awa
Peti  član pobedničke, al ii današnje  postave Lordi bio je Samer el Nahhal (OX),  basista, rođen 1975, sin Egipćanina i Finkinje.

OX
Lordi suvenir
Lordi i na bombonama...
Suveniri
Lordi modna marka
Lordi maska suvenir
Iako je grupa Lordi postala izuzetno  poznata širom sveta naročito posle pobede na Pesmi Evrovizije, oni su svetsku popularnost ipak stekli četiri godine pre toga, hitom Would You Love A Monsterman, pesmom sa svog prvog albuma Get Heavy iz 2002. godine. Na ovom albumu se našao još jedan sjajan hit, Devil is a loser. Ovaj album je dostigao platinasti tiraž u Finskoj. Kasnije su usledeli albumi...The Monsterican Dream (2004) sa sjajnim hitom Blood Red Sandman, zatim je 2006. godine, posle Evrovizije izašao album The Arockalypse,  na kom se našao  pored ostalih velikih hitova i  Hard Rock Hallelujah. 2008 godine, Lordi su izdali album Deadache, dve godine kasnije i album Babez For Breakfast, koji nije nešto naročito prošao. Verovatno je taj loš album doprineo da se članovi grupe Lordi  malo trgnu  i naprave nešto bolje, što su i uspeli, jer je ove 2013. godine izašao album To Beast Or Not To Beast, koji je već zauzeo mnoge prve pozicije na top listama, slušanost  je izuzetno velika a kritike odlične.


Ukoliko ste posetili Rovaniemi, u periodu od 2006 - 2011 sigurno ste tada posetili i Lordi  Rocktaurant restoran, koji se nalazio u ulici Koskikatu 25,  u neposrednoj blizini Lordi skvera u centru Rovaniemija,  na  kome se nalazi ploča sa  otiscima ruku svih Lordi pobedničkih izvođača. Inače sam Lordi restoran, otvoren je decembra 2006. godine. Njega su zajedno otvorili Mr Lordi i njegov najbolji drug iz detinjstva, inače ugostitelj. Svečanom otvaranju ovog resorana prisustvovali su Mr Lordi, gradonačelnik Rovaniemija, zvanični Deda Mraz i mnogi drugi. Restoran je bio u Lordi stilu, kao horor hotel…sve je dizajnirao Mr Lordi, a u restoranu je  bilo i mnogo poklon rekvizita mnogih svetskih grupa, kao i Lordi kostimi, maske i ostalo. Sam restoran je  bio iz više nivoa, pa se tako na prvom spratu nalazio deo nazvan Monster disco hell, koji je bio za odrasle i gde se služio alkohol, dok je drugi sprat i po dizajnu i meniju bio prilagođen porodičnim okupljanjima. Restoran je zatvoren 2011 jer se Mr Lordi preselio u Helsinki, pa je to bio glavni razlog. Tada je izjavio da i dalje ne odustaje od istog restorana, ali na drugoj lokaciji.

Evo kako je restoran izgledao. Slike su sa njihovog starog sajta restorana, koji je sada ugašen, jer ni restoran više ne postoji.






U ovom restoranu, čak je i hrana  bila prilagođena imidžu ove grupe, pa su se tako na meniju mogi naći specijaliteti  sa imenima sadašnjih i bivših članova benda. Neka od jela su bila Kitan Saalis, Awan Päätön Kana (Avina bezglava piletina), Petterin Viimeinen Matka (Rudolfovo poslednje putovanje) haha….što slikovito objašnjava da ćete jesti  irvasovo meso, tj. kobasice od irvasa, OXin lihaa  (Oxova kriška….u pitanju je goveđe meso), Lordi's Special Burger, Amenin Täytetty Rieska ( Amenov punjeni laponski hleb..odnosno zaljućen dinstani irvas u laponskom hlebu), Monsterman Kebab, 292 salaatti ( broj 292 označava broj bodova na pesmi Evrovizije, a salata je inače sa povrćem i kozjim sirom), Ateenan salaatti (Atinska salata…jer su u Atini pobedili…a salata je od povrća i feta sira). i mnoga druga. Još jedan kuriozitet ovog restorana je bio i  ponuda šest vrsta Lordi koka kole… pet koka kola imaju na etiketi fotografije 5 članova pobedničke postave, a šesta je Lordi kola. Pošto je originalna postava imala samo jednu devojku u bendu Awu, koka kola sa njenim likom je dijetalna varijanta koka kole... Iako je restoran zatvoren, Lordi kola se prodaje u prodavnicama širom Finske.

Lordi kola. Slika preuzeta sa linka


A sada, poslušajte  par njihovih pesama, a pogledajte i spot sa njihovog dočeka u Helsinkiju, posle pobede…..

9 Komentari / Kommentit:

Hallelujah !! :)

I love't this story...

Kimmo

Kita je napustio bend zbog svog benda Stala & So.,takoreći zbog učešća na izboru predstavnika Finske za Evroviziju. Razlog za Avin odlazak se nagađa-ili je napustila zbog svog momka iz Italije ili zbog toga što ju je maska izazvala iritacije po koži lica.
Divan tekst! Uživala sam čitajući! Inače sam vatreni fan ove grupe!

Sjajan tekst! Steta sto su Kita i Awa otisli iz benda, bili su sjajni. Inace cuo sam negde da je ova nova klavijaturistkinja Hella postala majka.

Jeste steta, ali dobro... desava se. Koliko ja znam, ona je trudna sada sa drugim detetom, ali jos se nije porodila.

Pitam se kako je Mr. Lordi zaprosio Johhanu :)
Mozda ovako
"Johanna, would you love the monsterman?"
Inace su lordi objavili svoj film "Dark floors"(2008) i dokumentarac
o lordima pod nazivom "Monsterman"(2016)

Haha..bas si vickast....i izgleda pravi obozavalac Lordija... super su, i ja ih mnogo volim.

I da... zovem se Nikola. Blog ti je jako zanimljiv.

Post a Comment