Mar 9, 2013

Srećan 8. mart


Danas se širom sveta obeležava 102. osmi mart po redu, poznatiji kao Dan žena. Iako se zna da  je  ovaj dan nastao kao dan borbe za socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost žena i muškaraca, davne 1911. kada je prvi put zvanično proslavljen, u današnje vreme ovaj dan je izgubio političku konotaciju  i sveo se na dan kada pripadnici jačeg  pola, pružaju posebnu pažnju  osobama ženskog pola koje su im bitne, bliske i drage, bilo nekim darom ili gestom…


Žene kao žene….iako sve mi govorimo kako nam ne treba pažnja samo jednog dana u godini, ipak se nekako osetimo lepo što imamo taj neki svoj zvanični dan…a da ne pričam da  nema žene kojoj  neće prijati neki znak pažnje, cvet, sms…pa i poklončić, materijalni ili nematerijalni….


Inače, Dan žena se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bugarskoj, Čileu i Kamerunu, slavi i kao Dan majki, dok recimo većina sveta, pa i Finska, ima poseban dan za proslavu Dana majki koji se proslavlja u maju. Rusija recimo slavi Dan majki u novembru, ali je Dan žena u skoro svim državama bivšeg SSSR – a, državni praznik.


Ono što vam ovom prilikom mogu reći o finskim ženama je to da su one prve žene u Evropi koje su se izborile za pravo glasa, davne  1906. godine. Posle njih, to su uradile  Norvežanke 1913, Dankinje 1915, Holanđanke i Ruskinje 1917…Do 1939. godine, još 28 država sveta je ženama dalo pravo glasa i ravnopravnost sa muškarcima. Žene bivše Jugoslavije ovo pravo su ostvarile 1945 godine. Ujedinjene nacije su 1952. godine donele deklaraciju o ravnopravnosti polova. Da su Finkinje i tada i sada bile jake, odlučne i ravnopravno sa muškarcima odlučivale  o svim bitnim pitanjima, govori  i podatak najboljeg svetskog sajta o ravnopravnosti polova u području obrazovanja, ekonomije i politike The Global Gender Gap, koji u izveštaju za 2012. godinu navodi da je Finska u pogledu ravnopravnosti na drugom mestu u svetu, posle Islanda, dok Eurostat navodi da su Finkinje najobrazovanije žene u Evropi, odnosno  da svaka druga Finkinja ima fakultetsku diplomu, dok su najmanje obrazovane žene u Rumuniji, Češkoj i na Malti. 

Rekla bih još i da je Finska u svetskom i evropskom vrhu po zastupljenosti žena u politici…43% poslaničkih mesta  pripada ženama  a i polovina ministara u Vladi Finske su žene. U ovom veku Finska je imala dve žene premijera, kao i najuspešniju ženu predsednika, Tarju Halonen, koja je vodila državu 12 godina (2000-2006), ( 2006-2012), a verovatno bi i dalje, ali zakonom  nije imala pravo na više od dva  mandata…

pa, ako uzmemo u obzir činjenicu koliko je Finska  uspešna,  zaključak je jasno izvesti….


Za kraj ovog teksta ću napisati par reči o Tarji Halonen, ženi kojoj se divim, kao i svi Finci i svi koji su uvideli vrline i  profesionalne kvalitete ove jednostavne, skromne  i pametne žene, koja je preporodila Finsku, dovela je u red najrazvijenijih zemalja sveta i koju bi Finci, da im je zakon dozvolio, izabrali za doživotnog predsednika.


Tarja Halonen rođena je 1943. na Badnje veče u Helsinkiju, u radničkoj četvrti Kalio. Diplomirala je pravo na Univerzitetu u Helsinkiju. Zbog svojih profesionalnih ali i ljudskih kvaliteta, uvek je bila aktivna i na raznim položajima od poverenja. Tri  mandata je bila ministarka pravde, da bi je narod Finske izabrao 2000. godine za predsednicu Finske, a tu funkciju je uspešno obavljala punih 12 godina. Fincima je ona jedna od najomiljenijih političara ikada. Mnogo puta je spontano pokazala svoju dobroćudnost, toplu ljudsku dušu ali i mušku snagu i odlučnost. Udata je za Pentti Arajärvija koji je takođe pravnik i koji radi kao profesor na Univerzitetu Joensu i ima ćerku Annu (1978). Za vreme svog dugog mandata, od zemalja bivše Jugoslavije posetila je Srbiju, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

pa.....srećan  vam 8. mart...Kaikille naisille oikein hyvää naistenpäivää!

Tarja Halonen

Tarja i finski hokejasi, prvaci sveta








Tarja sa suprugom






1 Komentari / Kommentit:

Nije tajna da nju i narod Svedske neizmerno postuje jer je bila u poseti Svedskoj kada sam bio tamo na poslovnom putu, i video sam da su je judi docekali kao cara.

Post a Comment