Jul 22, 2013

Imaginaerum


Pre par dana sam po drugi put gledala ovaj film, sasvim slučajno. Ne, nisam neki preterani ljubitelj današnje filmske umetnosti, jer su, po mom mišljenju, najbolji filmovi već snimljeni...(Sjaj, Kad jaganjci utihnu, Sibirski berberin, Pijanista, Blistavi um, Život je lep,..), mada, pogledam  tu i tamo po koji film nekad, ali sam ovaj film, prvi put prošle godine, pogledala  namenski, iz radoznalosti,  jer  je koautor ove filmske fantazije upravo Tuomas Holopainen, idejni tvorac najpoznatije finske grupe Nightwish. Ujedno i njihov sedmi studijski album, istoimenog naziva, nosi istu osnovnu  temu i ideju, kao i sam film. Album  je nastao neposredno, pre filma i  bio je osnova za priču koju je Holopainen napisao, a koju je u scenario pretočio  Stobe Harju.


Album i film su se u početku zvali Imaginarium, ali su ih, kako bi se izbeglo mešanje sa drugim medijima, članovi benda,  promenili  u Imaginaerum. Kako je  pesma Storytime, objavljena kao prvi singl sa albuma, početkom novembra 2011, godine, pre promene naziva albuma, u toj pesmi se i danas pominje prvobitna  reč “ Imaginarium”Ako bih morala da vam opišem film u par rečenica, rekla bih da je to divna, emotivna  priča o starom kompozitoru Tomu, koji, poslednjih dana života,  uz  nadrealno  i maštovito putovanje unutar mozga, između dve dimenzije, pokušava da drži demenciju na odstojanju, vraćajući se  u svoje detinjstvo i krhke slike koje su mu još ostale. Njegova muzika, prijatelji, ćerka koju je zbog svojih razloga odbacio, sećanje  na  rani gubitak oca i  vreme kada je postao siroče, sva njegova prošlost, samo su mrlja u njegovom umu. Ovo je jedan od onih filmova koji vam  daju više pitanja nego odgovora, koji vam, ako emotivno  zaronite u njegovu suštinu, ne dozvoljava da “ostavite mozak na ulaznim vratima”, jer se osnovne ideje metaforički prepliću  i teraju da se identifikujete sa likovima. Ono što nam na početku filma deluje kao detinja avantura, brzo postaje zahtevno emocionalno putovanje  koje se bavi  sukobom racionalnog i iracionalnog. Uopšte, iako scene skaču od jedne do druge, na kraju sve  na kraju ima smisla, ali definitivno, pomaže ako se gleda više puta jer tada stvari postaju mnogo jasnije. Imaginaerum nije lak film, i mislim da ga mlađe generacije teško mogu razumeti. Kako god, ovu  dirljivu priču o ljubavi i opraštanju,  o jakoj podsvesnoj  poslednjoj želji da i u snovima traži biće koje je i obacio i voleo, o ljudskom  duhu i našoj suštini a sve to začinjeno fantazijom i  odličnim scenama i muzikom, preporučujem od sveg srca…a dirljiv kraj kada se u poslednjim minutima pred smrt, stari Tom  miri sa ćerkom,  teško da će vas ostaviti bez suza. 

Pogledajte  inserte iz filma....

Imaginaerum by Nightwish - Movie Scenes from Tarja M. on Vimeo.
Tuomas Holopainen, scena iz filmaMožda je ovo zapravo, finska filmska verzija knjige mrtvih ili knjige umiranja… ili možda knjige života i malo je reći, ali film me je oduvao svojom magijom…

Zanimljivost u vezi sa ovim filmom je ta da je, pre premijere, Tuomas izjavio da se u filmu krije tajni kod koji je potrebno naći i dešifrovati, a da onome, koji to otkrije, sledi nagrada. Ljudi širom sveta su se mučili pola godine, a misteriju je, sredinom juna 2013. godine, rešio tinejdžer Stefano iz Italije. On je, naime, otkrio da se tajni kod krije u sceni sa Gem i Ann, u sobi starog Toma, na jednoj od slika na zidu. Kako je, još kao dečak naučio tajni jezik Antantide, da bi razmenjivao tajne poruke sa drugarima,  nije mogao da veruje kada je na  jednoj od slika na zidu, u obliku Atlantis koda bilo napisano da će nalazač, kao tajno blago dobiti veliko platno sa motivom iz filma, potpisan od strane svih članova benda, kao i dve karte za koncert bilo gde u svetu i pristup bekstejdžu, na turneji  2015-2016. Inače, ovaj  jezik je umetnički konstruisan jezik koji je sastavio Marc Okrand 2001. godine za potrebe Diznijevog ostvarenja Atlantis, the lost Empire, kojeg je mladi Stefano bukvalno naučio napamet jer mu je to bio i ostao omiljeni film. Iako je kod na slici bio sitan i napisan naopako, Stefano ga je, kao pravi mladi detektiv ipak otkrio, ali kako je morao i da dekodira celu šifrovanu poruku, a DVD snimak mu nije mogao jasno uveličati datu sliku, Steafano se baš pomučio…sreći njegovoj nije bilo kraja i jedva je dočekao jutro, kako bi kontaktirao putem datog mejla, kancelariju Nightwisha, a kada je dobio odgovor da je on prvi i jedini to uspeo, bio je izuzetno uzbuđen.

…i za kraj ovog dela priče o filmu, samo da dodam da je premijera ovog filma bila 10. novembra 2012. u Hartwall areni u Helsinkiju, i da su kritičari o ovom filmu rekli da je to fascinantno putovanje  u kome su spojene mistika  Davida Lyncha, Cirque du Soleil magija i fantazija  Salvadora Dalija,
Marco Hietala, zadovoljan, nakon premijere albuma  Imaginaerum u Helsinkiju
…što se tiče istoimenog albuma  iz 2011. koji je prethodio filmu, mogu reći da je to sedmi studijski i prvi konceptualni album koji je namenski pravljen kao osnova za  film. To je inače album, koji je već prvog dana kada se pojavio u prodaji, prodat u 50000 primeraka, a ujedno je i drugi i poslednji album koji su uradili sa Anette Olzon , sa kojom su  civilizovano i u prijateljstvu raskinuli saradnju.

Nightwish-u je ovo prvi album koji sadrži uvodnu pesmu…Taikatalvi (Zimska čarolija)….i jedna je od retkih, možda treća ili četvrta pesma na finskom jeziku…(pored Kuolema tekee taiteilijan – Smrt stvara umetnika, Lappi – Laponija… i još jedne ili dve, koliko se sećam), koju su Nightwish objavili u svojoj dugogodišnjoj karijeri. Pesmu Taikatalvi  peva  gitarista  Marco Hietala….tekst je mnogo lep, a uz onu divnu muziku, zaista zvuči mistično….Valkomeren niin aavan...joka aavekuun siivin saapuu mut kotiin noutamaan…(Bela ogromna pučina na krilima fantomskog meseca, dolazi  da me vodi kući.)…već i sam tekst u ovoj pesmi nagoveštava  dolazak smrti ( starog kompozitora u filmu)…

... pa, verujem da sam vas malo zaintrigirala da pogledate ovaj film, ali i da preslušate predivnu muziku sa istoimenog albuma, kao i muziku iz filma....ubeđena sam da ćete uživati, i izvući onu divnu poentu koliko je život ustvari divan...

Poslušajte muziku sa albuma, koja  se u više navrata pojavljuje u filmu, kao i autentičnu muziku iz filma...


Nightwish - Imaginaerum [Full Album] from Tarja M. on Vimeo.

Nightwish - Imaginaerum OST (The Score) [Full Album] from Tarja M. on Vimeo.

3 Komentari / Kommentit:

Veliki sam fan Nightwisha,mozda i najveci u srbiji,ali u pocetku nisam bas shvatio ceo taj album sa pesmama,ali kada je izasao film oborio me s nogu,i sve se odmah slozilo u glavi. Film je genijalan,a Autoru svaka cast na tekstu.

Veliki sam fan Nightwisha,mozda i najveci u srbiji,ali u pocetku nisam bas shvatio ceo taj album sa pesmama,ali kada je izasao film oborio me s nogu,i sve se odmah slozilo u glavi. Film je genijalan,a Autoru svaka cast na tekstu.

Hvala ti od srca....slazem se sa tobom, Tuomas je jednostavno genijalan!

Post a Comment