Oct 26, 2013

Jezero Saimaa i okolina, Imatra ( I deo)




Znamo da je Finska zemlja hiljadu jezera, i da je tako, samo iz milošte zovu, jer Finska ima, verovali ili ne,  oko 190000 jezera koji su veći od 500 metara kvadratnih, a ona manja možda niko nije uspeo ni da izbroji. Jezera su rasprostranjena po celoj Finskoj, ali su ipak najbrojnija u delu centralne i istočne Finske, pa upravo iz tog razloga, ovaj deo zovu „jezerska Finska“. Inače, Finska ima tri glavna geografska regiona koja imaju neke svoje dominantne karakteristike: jezersku Finsku, primorsku Finsku koja se proteže duž finskog arhipelaga a koja se deli na dve podregije, (južno i botničko primorje) i koja je najgušće naseljen deo Finske  i finsku Laponiju, koju karakterišu hladna klima, zima u trajanju od šest meseci, brežuljkasta regija u kojoj su finski ski centri...


Danas ću početi sa jezerskom Finskom o kojoj se ima puno šta reći, u kojoj ima mnogo predivnih mesta, pa će zato tekst biti iz četiri ili pet delova. Ova regija je najveća, i upravo je ona Finskoj dala atribut da je  amfibijska zemlja. Tampere je najveći grad ovog regiona, ali o njemu sam već pisala, pa ću vam ovaj put predstaviti najveće jezero u Finskoj, zvano Saimaa, srce jezerskog dela Finske, koje je sa svojom površinom od 4400 kvadratnih kilometara i peto najveće jezero u Evropi, kao i predivne gradove duž njegove obale... Savonlinnu, Mikkeli, Imatru, Lappeenrantu, Varkaus i Joensuu. Ovaj predeo je kao divan lavirint, jer, iako je ovo jezero veliko, zamislite 14000 ostrva razbacanim po njemu, koje daje neobično lep prizor plavo – zelenog ćilima.


Zima je u ovom delu Finske, hladna i oštra. Svetli deo dana tokom zime traje oko 5 sati, a jezero je zaleđeno od sredine novembra do marta. Debljina leda je tada oko 70 cm, pa je bezbedan za šetnju po njemu. No, i ovakve slike imaju svoju lepotu, jer ovakva priroda oduzima dah u svim godišnjim dobima. Proleće i leto su ovde zato raj za domaće i strane turiste.

Za ovaj prvi deo priče o gradovima na obali najvećeg finskog jezera, odabrala sam da vas upoznam sa gradom Imatra.


Imatra je presladak gradić, nastao 1948. godine na južnoj obali jezera Saimaa, u istočnoj Finskoj, u delu koji se zove južna Karelija, na samo 7 kilometara od finsko – ruske granice. Moglo bi se reći da su vode njegova specifičnost, jer je na obali jezera, zatim kroz Imatru protiče i reka Vuoksi, koja seže do jezera Ladoga u Rusiji, a najprepoznatljiviji je po Imatra brzacima ( fin. Imatrankoski ), koji su velika turistička atrakcija. Ovo mesto je oduvek bilo meta turista, pa je čak i ruska carica Katarina II, poznatija kao Katarina Velika, tu dovodila svoje goste od ugleda, ruske pisce, kompozitora Vagnera i mnoge druge...Inače, ako vas interesuje kako možete doći do ovog mesta, pa možete automobilom iz Helsinkija, koji je udaljen oko 250 km, ili ako dolazite iz daleka avionom, idete do Rige u Letoniji, pa odatle do aerodroma u Lappeeranti koji je udaljen oko 40 km od Imatre, jer, koliko znam, iz Helsinkija ne postoji let za Lappeerantu. Vozom možete iz Helsinkija do mesta Joensuu, kako biste izašli  u Imatri, kroz koju voz prolazi. Što se autobuskih linija tiče, opredelite se za niskobudžetnu kompaniju Pohjolan Liikenne http://www.pohjolanliikenne.fi/ . Ovo područje nudi najbolje mogućnosti za aktivnosti na otvorenom, a posebno u vodenim sportovima. Ovde se leti može veslati, jedriti, plivati i pecati ( losos, štuka, manić..), ali i igrati golf, tenis itd, dok je zimi prelepa ali u drugoj ulozi. 



Imatra se nalazi u predelu izuzetne prirodne lepote. U ovom mestu postoji najmanje pet ruta za savršen boravak u prirodi...zamislite samo sebe, kako vezani za noge klizite niz čeličnu konstrukciju 20 metara iznad Imatra brzaka...magično, a i podiže adrenalin. Ako se opredelite za ovu vrstu avanturizma, obratite se Imatra Expressu  http://imatraexpress.fi/ ...cene su oko 35, 50 i 70 evra,zavisi od spusta, a na kraju možete kupiti i diplomu kao dokaz da ste se spustili i testirali vašu hrabrost. Naravno, to će vas koštati još 5 evra.




Inače Imatra kanjon je formiran pre 4500 godina kada je jezero Saima razbilo planinski venac u regionu Vuoksenniska, a nalazi  se iza hidroelektrane i bez vode deluje nekako sablasno privlačno sa onako suvim i kamenitim granitnim rečnim koritom. U letnjem periodu, oko 18 h po finskom vremenu, na sat vremena se otvara hidroelektrana, koja stvara Imatra brzake zbog turista, kako bi uživali u adrenalinskim aktivnostima. Taj prizor pustanja vode iz te grdosije je veličanstven. Sat vremena pre puštanja vode, turišti dopiru sa svih strana, kako bi zauzeli što bolji položaj za gledanje. Tada se stvori divan ambijent, kada određenim danima tokom nedelje puste raznobojna svetla na vodu koja popunjava kanjon, dok se u pozadini čuje Sibeliusova muzika ili tačnije, njegova Karelia suite.....ostalim godišnjim dobima, hidroelektrana se otvara samo na velike praznike i kada nije zaleđena.






Samo još da kažem da je hidroelektrana izgrađena čim je grad osnovan, jer im je struja bila najpotrebnija. Koliko je ova hidroelektrana važna, upravo pokazuje i grb grada Imatre, koji  se sastoji od tri munje, koje simbolizuju struju. U okolini se nalazi i spomenik u obliku turbine, sa pločom, na kojoj su likovi graditelja elektrane.

Imatran Valtionhotelli je zaštitni znak Imatre. Ovaj divan hotel, izgrađen je 1903 godine,  za rusko plemstvo, a finansiran je od strane Finskog Senata. Izgrađen je u Jugend stilu, a delo je finskog arhitekte Usko Nyströma. Naprosto je predivan, u divnoj prirodi, nadomak hidrocentrale i Imatra brzaka, a njegovi unutrašnji zidovi su u kamenu oslikani prizorima predivne prirode u Imatri.  U njemu nijedna soba nije ista, a u jednoj od njih boravio je i sam car Nikolaj I, kao i Katarina Velika. Ovaj hotel je za one sa baš dubokim džepom. Sastoji se od dve zgrade, dvorca – hotela i kongresnog centra, a spojeni su podzemnim prolazom. Njega možete posetiti i diviti mu se spolja, jer bi vas noć koštala kao 10 noćenja u Grčkoj, a za pristojno a jeftino noćenje odaberite recimo hostel Immalanjärvi, koji je 12 km udaljen od Imatre, ali imate odličnu autobusku liniju br 1 i noćenje je samo 20 evra, sa besplatnom posteljinom i wifi mrežom, ali se rezerviše unapred na broj +358 440 109 886. Oni koji vole urbani deo grada, šopng i vrevu ljudi, može odsesti u hotelu Cumulus koji je u centru grada u pešačkoj zoni.

Pogledajte ovaj divni sajt za virtuelnu šetnju kroz hotel Imatran Valtionhotell, ili kako ga zovu "Zamak"



Imatran Valtionhotelli
Hotel Cumulus
Pesacka zonal

Preporučujem vam da posetite i Imatra kulturni centar koji je delo arhitekte Arto Sipinena, ali ne zbog same zgrade, koja zaista izgleda lepo, već jer se u njoj nalaze svečana Karelia Hall, u kojoj se održavaju razni zanimljivi koncerti, kao i veliki Imatra muzej savremene umetnosti i biblioteka. Ovde se nalazi i malena Kaleva Hall sa 100 mesta, za razne vrste okupljanja. Zbog svega ovog i divne prirode, u Imatri se često održavaju razni kongresi. Nemojte propustiti ni crkvu sa tri krsta Kolmenristin Kirkko, koju je  projektovao Alvar Aalto, jer je izuzetno zanimljiva, pošto je projektovana da nema prave uglove. Fascinantno je akustična, a unutrašnji zidove crkve mogu i da se pomeraju. Krov je imitacija dva stilozovana talasa, jer prezime ovog arhitekte, na finskom jeziku znači „talas"

Kruununpuisto park (Kruna park)  je jedna od divnih destinacija u Imatri, odmah pored vodopada a ime mu zvuči tako carski jer je osnovan ukazom cara Nikolaja I, 1842. On je najstariji park u Finskoj. Najbolji način da ga istražite je da idete istorijaskom stazom. U njemu se nalazi skulptura device Imatre, Imatran Impi, bista devojke koja lež u vodi, posvećene svim žrtvama koje su u ovim vodama okončale sebi život. Skulptura  Imatran Impi ima svoje značenje i misteriju zbog koje je svi turisti fotografišu. Sama reč „impi“ na finskom znači nešto kao udavljena devojka koja je u vodi nastavila zagrobni život, a sve je to u spomen davnih događaja, kada je na prelazu iz XIX u XX vek, u Evropi postojala moda, da ako neko pati od nesrećne ljubavi, skoči u reku  Vuoksi, koja se na ovom mestu odvaja od jezera Saimaa. Ne zna se tačno koliko je samoubistava izvršeno u tom periodu, ali statistike kažu da se u toku jedne godine davilo i do 60 ljudi, od toga najviše žena, ili parova zabranjenih ljubavi koji su skakali zajedno u hladnu reku..Sam spomenik je postavljen 1972 godine i delo je finskog vajara Martiskainena, koji je, kao neka ironija, izgubio žvot 10 godina posle u jezeru u opštini Leppävirta

Kruununpuisto park
Imatran Impi
Imatran Impi
Inače, nedaleko od Imatre, prošle godine je otvoren i Holiday Club Saimaa, veliki spa centar sa ogromnim akva parkom za decu, koji se zove Cirque de Saimaa, i za kog kažu da je najveći u Finskoj.

Jedna od divnih tura je i Mellonlahti trasa, koja ima stazu dugu oko 3 kilometara, a koja počinje od prelepog Imatran Valtionhotelli, pa duž reke i tako duž predivne prirode. Staza je obeležena plavom bojom, po stablima duž staze, pa je nije teško pratiti. Ono što je zanimljivo je da duž ove staze možete videti mnoštvo gravura u stenama, koje su urezivali turisti iz celog sveta, koji su se, već pri prvoj poseti, naprosto zaljubili u Imatru. Stanite i pročitajte neke od njih, jer su oni istorija, pošto su neki natpisi stari i više decenija, a neki datiraju i od 1876 godine, kada se upisao Pedro II, kralj Brazila ( sve je autentično, jer postoje i zapisi o tome) zatim Katarina Velika, 1983 se upisao Karl XVI Gustaf, kralj Švedske...oduševićete se, ukoliko  volite takve stvari...odmah pored stene sa potpisom kralja Pedra je i preslatki paviljon, a prizor je kao iz starih filmova. 

Duž staze ćete primetiti i drvene splavove povezane za obalom, na kojima se nalaze po četiri velika drvena stola, ali pazite, to nisu stolovi za roštiljanje, već za ribanje tepiha i ćilima, tokom letnjeg perioda, jer je to tradicija i običaj kod Finaca. Kada završite šetnju ovom stazom videćete predivan pogled na Mellonmäki, koje zimi postaje ski centar. Kada se popnete na vrh spust staze Mellonmäki, na visinu od preko 120 m, pri vedrom vremenu vidi se i grad Svetogorsk u Rusiji. Inače Svetogorsk je pre Drugog svetskog rata pripadao Finskoj i zvao se Enso, ali su Finci, posle rata morali taj deo Karelije da ustupe Rusima. Kada se popnete na tu visinu i gledate na beskrajne šume, samo čujete zvuk šume i dok osećate kako vam vetar zuji u ušima, shvatate smisao beskraja. Danas su ova dva grada gradovi pobratimi.
Mellonmäki
Mnogo toga još možete posetiti ovde...Karelijsku kuću ( muzej na otvorenom), crkvu Tainionkosken kirkko neoklasičnog stila, Luteransku crkvu, crkvu Imatrankosken kirkko koja je u stilu posleratnog funkcionalizma, kao i preslatku drvenu crkvu Sv. Nikole, izgrađne u tradicionalnom ruskom stilu. Neitsytniemen Kartano je divno zdanje koje je muzej prikaza istorije turizma u ovom gradu.Neobična je i crna zgrada policije, 

Saima kanal



Ako ipak, na kraju uzbudljivog dana budete  hteli da se samo jednostavno opustite i uživate, preporučujem vam Imatran Kylpylä Spa, koji je u sklopu akva parka. Odmah pored ovog hotela,možete iznajmiti bicikl, paintball opremu ili auto, iako auto baš i ne morate, jer se ovde naprosto mora uživati u prirodi. Uprkos tome što ovaj gradić deluje pitomo i mirno, u njemu imate sve...od provoda do mira i divne prirode.









Prodavnice i tržni centri u Imatri

Ako idete u kupovinu, u Imatri su obično locirane u samom centru grada. Najveće mesto sa kupovinu je svakako u ulici Heikinkatu, ozmeđ hotela Rantansipi i Cumulus. Najposećeniji je tržni centar Koskentori, u kom dominiraju butici..H& M, Dress Man, Jack JonesM Seppala, Esprit,..i drugi..imate kafić i poslastičarnicu Prego, apoteku, dijagnostičke ordinacije itd...Ako vas je prevarila finska zima, pa poželite divne džempere i tople jakne, u ulici Lappeentie 11 je tu za vas FashionTuote...u ulici Tietäjänkatu je najbolja prodavnica kožne galanterije, za odličnu obuću vam preporučujem Geox & Kuoma u Koskenparras ulici...a za jači pol je idealan tržni centarMaxico sa svetski poznatim brendovima....Što se tiče kupovine hrane, uvek je najbolje kupovati po supermarketima jer je povoljnije...jedan takav je i K-supermarket Vuoksenniska u ulici Torikatu 8.....Prijatno!



0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment