Oct 18, 2013

Poštenje Finaca za primer


U prethodnim tekstovima sam već pisala o tome koliko je finski narod u globalu pošten i iskren. Ako na ulici recimo ostavite biciklu na ceo dan, a još bez katanca, naći ćete je tu gde ste je ostavili…ovo je samo jedan u nizu primera. U Finskoj se veoma strogo poštuju i autorska prava, a kršenje istih se strogo kažnjava. Svetskim vestima je brujalo danima kada je otac jedne devojčice u Finskoj, morao da plati kaznu od 600 evra, jer je njegova devetogodišnja ćerka skinula sa interneta, preko torent sajta The Pirate Bay, pesmu njene omiljene finske pevačice. Taj i slični sajtovi su u Finskoj zabranjeni, a aktivnosti na njima se prate. Na osnovu toga je antipiratska komisija i ustanovila da devojčica krši zabranu preuzimanja ilegalnog sadržaja. Iako devojčica nije znala da je to zabranjeno, njen otac je ipak platio kaznu a devojčicin laptop je uzet da se kompletno proveri. Ovo je bio samo mali uvod u priču koja sledi…

Oglas u Finskoj gde se trazi onaj ko je izgubio 20 evra
...naime, britanski sajt Dailymail u OVOM  tekstu izveštava o istraživanju internacionalnog časopisa "Reader's Digest" koje su sproveli u 16 gradova sveta..Njujorku, Helsinkiju, Madridu, Londonu, Mumbaju, Lisabonu, Varšavi, Berlinu, Pragu, Cirihu, Bukureštu, Rio de Žaneiru, Ljubljani, Amsterdamu, Budimpešti i Moskvi. Istraživanje je bilo u vidu testa, a u svrsi ispitivanja poštenja građanja jedne zemlje. Test sa novčanikom je izgledao ovako: Istraživač je u svakom od nabrojanih gradova  kao slučajno na 12 mesta izgubio novčanik u kom su bile porodične fotografije,  dokumenta i novac. Od 192 novčanika, polovina je bila vraćena, ali su bile drastične varijacije od grada do grada, odnosno od zemlje do zemlje.  Finci su se pokazali kao najpošteniji dok su Španci i Portugalci pokazali nizak nivo poštenja. Rezultati su bili sledeći:


11.   U Helsinkiju ( Finska), je od 12 novčanika vraćeno 11.

22.   U Mumbaju ( Indija), je od 12 novčanika vraćeno 9.

33.   U Budimpešti (Mađarska), je od 12 novčanika vraćeno 8.

44.    U Njujorku ( SAD), je od 12 novčanika vraćeno 8.

55.    U Moskvi  ( Rusija), je od 12 novčanika vraćeno 7.

66.    U Amsterdamu ( Holandija),  je od 12 novčanika vraćeno 7.

77.    U Berlinu ( Nemačka), je od 12 novčanika vraćeno 6.

88.    U Ljubljani ( Slovenija), je od 12 novčanika vraćeno 6.

99.    U Londonu ( Velika Britanija),  je od 12 novčanika vraćeno 5.

110.   U Varšavi ( Poljska),  je od 12 novčanika vraćeno 5.

111.   U Bukureštu ( Rumunija) je od 12 novčanika vraćeno 4.

112.   U Rio de Žaneiru (Brazil),  je od 12 novčanika vraćeno 4.

113.   U Ciruhu ( Švajcarska), je od 12 novčanika vraćeno 4.

114.   U Pragu ( Češka) je od 12 novčanika vraćeno 3.

115.   U Madridu ( Španija), u je od 12 novčanika vraćeno 2.

116.   U Lisabonu ( Portugalija), je od 12 novčanika vraćeno 1.



Istraživanje je takođe pokazanu jednu zanimljivost. Poštenje ne zavisi od nivoa bogatstva jedne zemlje, niti od pola i godina starosti. Indija nije bogata zemlja, ali ljudi imaju usađeno poštenje, dok je Švajcarska, iako bogata zemlja, pokazala relativno nizak stepen poštenja građana. Moja Finska je i na ovom testu pokazala kakvi divni ljude u njoj žive.



2 Komentari / Kommentit:

Post a Comment