Oct 30, 2013

TAIGAKORU, predivan nakit iz Rovaniemija



Taigakoru (fin.Tajga nakit), je poznata finska kompanija sa sedištem u Rovaniemiju, predivnom finskom gradu sa ivice arktičkog kruga, koja uspešno posluje od 1981 godine. Juha Jussi Janger i Seppo Penttinen, obojica izvanredni majstori zlatarskog zanata, inspiraciju za svoj nakit, našli su u prirodnim lepotama severa, polarnoj svetlosti, divnim jezerima, biljnom i životinjskom svetu severne Finske,  istoriji i drevnim običajima ovog naroda, mitologiji, pa se zato tu nalaze i ornamenti  boga groma Ukka, Akka, boginje plodnosti i mnogo toga još Arktička priroda je sastavni deo života na severu, pa je zato ta tema snažno prisutna u umetnosti. Imaginacija nema granica, a u izradi nakita, granica je samo u materijalu, koji određuje šta možete, a šta ne u ovom tipu kreativnog izražaja, ali umetnicima Jussi i Seppu, ne nedostaje ni inspiracija, ni umešnost. Ogromnoj popularnosti i izvan granica Finske doprinela je činjenica da je to veoma kvalitetan nakit ručne izrade sa tradicionalnim motivima Laponije, šamanskim dobošem, irvasima, polarnom svetlošću, pahuljama, bobičastim voćem Deda Mrazom, mitološkim likovima….Stranci ga izuzetno mnogo kupuju jer  zadovoljava mnoge klijente, i one koje vole modni detalj, i one koji poznaju i cene finsku istoriju, pa i one koji jednostavno žele neki autentični suvenir.

Taigakoru se bavi izradom ogrlica, privezaka, minđuša, prstenja, ukrasa za kosu, broševa, narukvica, šnala za kravate i svega što zamislite i poželite.


Ovaj nakit se pravi od zlata, belog zlata, platine i srebra. Iako veoma dobro posluje, ova kompanija ima samo,verovali ili ne, 6 radnika, odnosno majstora zlatara kujundžija, kojim rukom peave sva ova mala remek dela.



Nakit se može kupiti direktno preko njihovog sajta, kao i u Rovaniemiju, u tržnom centru Rinteenkulma  u ulici Koskikatu 25, ali i u mnogim drugim gradovima Finske...Helsinkiju, Oulu, Sodankyli, Inariju, u Ivalu, Mikkeliju, Tampereu..i mnogim drugim...

Taigoru zlatar majstori
Sunce, simbol zivota
Pukotine u ledu
Rog irvasa
bobicasto smrznuto voce



Polarno svetlo
Pahulje za sneznu kraljicu

Lisce u jesen
Andjeo
Aurora Borealis
Sunce














0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment