Feb 14, 2014

Ystävänpäivää, Dan zaljubljenih na finski načinDanas je Ystävänpäivää, finski ekvivalent za američki Dan zaljubljenih. U prevodu, Ystävänpäivää znači "Dan prijatelja" i podrazumeva nešto manje romantičnu konotaciju od podrazumevanog poimanja u ostalim delovima sveta, gde se ovaj dan proslavlja. U Švedskoj se ovaj dan zove „All Hearts’ Day“ i nastao je pod uticajem zapadnjačke kulture. U Danskoj se Dan zaljubljenih proslavlja simbolično, samo slanjem poruke. U Finskoj, Dan zaljubljenih se proslavlja u znak prijateljstva, pa ga zato često provode sa porodicom i prijateljima. Ovaj praznik, u Finskoj se slavi tek od 1980. godine, a tek se od 1987. i  zvanično nalazi upisan u kalendarima. Na ovaj dan, prijatelji često jedni drugima daruju poklone, a kako su Finci jedna veoma čitalačka nacija, upravo je knjiga jedan od najčešćih poklona jer, kako oni smatraju...“Knjiga je jedini poklon koji se može otvoriti više puta“ . Posle Božića, na ovaj dan se poklanja najviše čestitki.

I zato ću vam na finskom poželeti... Iloista ystävänpäivää teille kaikille hyvät ystävät!  Srećan vam Dan zaljubljenih, dragi moji prijatelji!Ovaj praznik je divan povod da vas upoznam sa mestom u Helsinkiju, zvanom Rakkauden Silta (Most ljubavi). Dosta gradova u svetu ima neko svoje mesto za zaljubljene, u Helsikiju je to ovde. Ovaj most se nalazi u delu grada koji se zove Katajanokka, koji je deo centralnog i luksuznog dela u Helsinkiju, a koji se nalazi na istočnoj obali, gde su svojevremeno živeli mnogi finski predsednici kao i finski kompozitor Rautavaara. Sam most je pešačka zona koja spaja Kruununhaku i Katajanokku. Ovo mesto je izabrano upravo zbog svog istorijskog i romantičnog  prizvuka. Most ima ovu namenu od 2008. godine i tu dolaze zaljubljeni iz celog sveta  i oni koji se zaklinju na večnu ljubav. Oni tu kače svoj ljubavni katanac, obično ukrašen imenima i datumom, (na finskom ga zovu Lemmenlukko), a ključ bacaju ispod mosta, u  reku Vantaa, koja se u blizini uliva u more. Iako je ograda metalna, kako bi se tu kačili ljubavni katanci, sam most je drven i na veoma prijatnoj lokaciji za šetnju. Okruženje je prepuno lepih građevina, a most je odmah ispod Uspenske katedrale, pa ga zato i oni koji dođu prvi put  u Helsinki, lako mogu pronaći. Ako dolazite iz drugih delova grada, do ovog mesta voze tramvaji 4T i 4.
 

Pored Helsinkija, u Finskoj se ovakvi mostovi nalaze i u mestima Tampere i Kuopio, a u Evropi ovakve mostove imaju Firenca, London, Pariz, Rim, Riga, Kopenhagen, Keln, Dablin...U ex-YU se nalaze ovakvi mostovi u Rijeci (Hrvatska), Vrnjačkoj banji (Srbija) i Ljubljani (Slovenija).

Uobičajna fraza koju Finci pišu i izgovaraju na ovaj dan je...Kolme sanaa sinulle: ole ystävä minulle! Tri reči za tebe: budi mi prijatelj!

I zato...Parasta maailmassa on ystävä jolla on pehmeä ja lämmin sydän.


0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment