Apr 9, 2014

Finnish after dark


Iako je prethodnih godina izdato mnogo udžbenika, priručnika i mnogo toga još, o učenju finskog jezika, a zna se da su oni pretežno usmereni na standardni, formalni finski, uz par usamljenih izdanja neformalnog, govornog finskog, ovaj priručnik je pravo osveženje za sve one, a posebno za mlade, koji započinju život u ovoj zemlji. Knjižica  Finnish after dark je zapravo knjiga slengova koji se koriste među mladim Fincima, ali na temu noćnog života i provoda. 


Ne ulazeći u to da li se ovaj specifičan govor unutar neke drušvene grupe, (ovaj put, vršnjačke), koristi zbog toga, da se bude duhovit, drugačiji, originalan ili iz kakvih drugih razloga, tek ova knjiga je veoma korisna za mlade koji odlaze na studije u Finsku, a žele potpunu interanciju sa finskim vršnjacima. Naravno, nije samo namenjena sudentima, već mladima koji se sele u  Finsku, pa i onima koji samo žele da bolje i dublje upoznaju ovaj jezik, kako bi bolje upoznali mlade Fince  i njihov način međusobnog komuniciranja.




Naravno, korist je mnogostruka…osim već pomenutih prednosti, ovakvo poznavanje slengova doprinosi osećaju pripadnosti, podsticanju prisnosti, zatim, doprinosi izgradnji ličnog i društvenog identiteta, olakšava komunikaciju, a na neki način obogaćuje i rečnik i čini ga slikovitijim.


Svaki jezik ima svoje slengove u različitim društvenim grupama, a ovaj priručnik će mladima van finskog  govornog područija, pomoći da se bolje integrišu u društveni život mladih Finaca.



…kada budete učili finske fraze, gledajte da udvojene vokale izgovarate duže, da se ne bi desilo da vaš susret sa Fincem bude opasan :)  Ako Fincu kažete  “Minä tapaan sinut huomenna” reći ćete mu “Vidimo se sutra”, ali, skratite li ono udvojeno “a”, reći ćete mu “Minä tapan sinut huomenna” ili “Ubiću te sutra”, pa sad vi vidite...


Priručnik su napisali  Mimmu Takalo  i David Brown. Ilustracije / Juan Hernández

Ilustrator i autori




First published by Dream Catcher Ltd.
Vilhonvuorenkatu 11b,
00500 Helsinki Finland
info@dreamcatcher.fi
www.dreamcatcher.fi
ISBN: 978-952-5284-07-2
© David Brown, Mimmu Takalo, Juan Hernández
© Dream Catcher Ltd. 2013




0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment