May 1, 2014

Hauskaa vappua kaikille! Srećan vam svima 1. maj!

Danas je Prvi maj. U Finskoj je ovo veliki praznik, ali najmanje zbog samog značenja ovog praznika i njegove simbolike širom sveta. Finci na ovaj dan slave dolazak lepog vremena, sve dužih i svetlijih dana, pa taman i na ovaj dan padao sneg u Finskoj i temperatura bila oko nule. Prvi maj u Finskoj je praznik Vappu. Ovo je dan karnevala, dan studenata, imendan svih dama u Finskoj koje se zovu Vappu, pa na kraju i praznik rada.



 Prvo pročitajte tekst od pre dve godine o ovom prazniku u Finskoj, pa onda  pročitajte nastavak ove zanimljive price koji sledi, a o ovom velikom prazniku.


Danas je u Finskoj karneval, svuda cveće, baloni, helijumski takođe, studenti sa svojim tradicionalnim belim kapicama, svuda muzika, radost i nezaobilazne finske krofne  munkki (u prevodu “Monah”).


Samo ime Vappu je finsko žensko ime, deminutiv finskog ženskog imena Valpuri, nastalo kao finska verzija nemačkog imena Walburga, po Svetoj Walburgi (710 – 779 god) engleskoj misionarki, sestri Sv. Vilibalda i Sv. Vunibalda, koja je delovala u Franačkoj državi i bila jedna od najobrazovanijih žena tog doba. Imala je važnu ulogu u organizaciji Franjevačkog reda. Vodila je jedan manastir a 1. maja 880. godine proglašena je sveticom, od strane Pape Adriana II.


Prvi maj se u Finskoj slavi kao dan sećanja na Walburgu, odnosno Vappu ( kako glasi izvedenica ovog imena prevedenog na finski), jer je na današnji dan proglašena sveticom, pošto se ne zna tačan dan njenog rođenja. Ovo ime u Finskoj ( Valpuri ili Vappu) nosi hiljade žena, a svoju najveću popularnost imalo je oko 1939.godine. Danas godišnje tek desetak finskih novorođenih curica dobije ovo ime. Najpopularnije Vappu u Finskoj su glumica  Vappu Jurkka,  bivša gimnastičrka Vappu Haapanen, voditeljka Vappu Pimiä  i mnoge druge. One danas slave imendan. U Finskoj postoji poseban almanah sa svim finskim imenima i datumom njihovog dana, imendana. Moj imendan (Nimipäivä), odnosno, svih koji se zovu Tarja u Finskoj je 7. marta. Iako je Vappu i sva ta priča, crkvenog porekla, ovaj praznik u Finskoj je državni.


Kada god stigne neka fotografija do vas, a da se odnosi na Prvi maj i Finsku, nezaobilazna slika je i mnogo mladih ljudi na ulicama, sa čuvenim belim kapama i balonom u ruci. Te kape dobijaju svi mladi Finci kada završe srednju školu. Tada svi oni nose na svojoj odeći bedž fakulteta na kom studiraju. Tradicija je i da na taj dan svi kupe po jedan balon i da ga nose, kako bi grad bio što svečaniji i veselijih boja. Na taj dan je toliko opterećenje mobilnih operatera, da ako ste u Finskoj u to vreme i u toj gužvi, sa grupom svojih ljudi, a izgubite se, biće skoro nemoguća misija da neko bude dostupan, zato se uvek dogovorite pre toga, ako se to desi, gde ćete se naći.



Na ovaj dan se jedu Munkki (finske krofne), Tippaleipä ( prvomajski slatki hleb, koji  se bukvalno prevodi i kao „Kap po kap hleb“...i pije se  Sima ( finska medovina).

Sima i Tippaleipä
Sima je slatko, gazirano, bezalkoholno piće, od meda, limuna, kvasca, a neko dodaje i suvo grožđe zbog boljeg ukusa.  Ono mora da fermentira, pa se zato pravi oko 7 dana pre praznika. Takođe  se prodaje i u svim prodavnicama u Finskoj, ali samo za vreme ovog praznika. 

Tippaleipä
Tippaleipä se pravi od brašna, limunove kore, raznih začina, jaja, biljnog ulja, šećera...testo se stavi u levak i sipa u tankom mlazu u vrelo ulje. Posle se ocedi od masnoće i pospe šećerom u prahu. Nema onog ko ne voli ovo slatko, hrskavo zadovoljstvo. Mogu se kupiti i gotove u prodavnici.

Tippaleipä
Munkki su lokalna verzija krofni. Preukusne su, zaista. Nekako se razlikuju od svih ostalih krofni koje sam jela svuda po svetu.  Mogu biti sa otvorom na sredini, loptaste ili punjene džemom, testo je testo, predivno i ukusno.



Recept za testo Munkki  Za oko 15 krofni

- Pola paketića kvasca
- 750 grama brašna
- 1 jaje
- Kašičica soli
- 1 kašičica mlevenog kardamona (Može se koristiti zajedno sa mahunom ili mleven. Mleveni kardamon je najbolje praviti u malim količinama, koliko je potrebno za određeni recept, jer brzo gubi svoja prirodna ulja i specifičnu aromu) Možete ga kupiti u prodavnicama bio hrane, odličaan je diuretik, skida visok pritisak, čisti bubrege, pomaže astmatičarima...
- Šolja šećera
- 2,5 dl nemasnog mleka
- 100 grama maslaca. ( U Finskoj se za to koristi poseban margarin Valio Oivariini juokseva laktoositon)
- 1 litar ulja za pečenje ( Finci koriste ulje od uljane repice, ali može i u neko drugo)
- Šećer za posipanje

Munkki
Maslac istopiti u šerpi, dodati toplo mleko u kojem se malo digao kvasac i brašno koje se dodaje malo po malo uz neprekidno mešenje. Posebno zamutiti jaje, kaardamon, so i šećer i sve dodati prvoj smesi. Testo se diže oko 45 min dok ne udvostruči zapreminu. Gotovo testo se istrese na brašnom posut sto, napravi se rolna valjkastog oblika i iseče na 15 jufki. Oblikovati u krofne, probušiti rupu na sredini i ostaviti još 15 minuta da narastu. Nakon toga ih spuštati u lonac sa dosta vrelog ulja ( 180 stepeni) . Ako je ulje prehladno, krofne će pasti na dno i natopiće se uljem, a ako je prevruće, krofne će spolja brzo potamneti a unutra ostati žive. Zato pazite na temperaaturu. Stavljajte po dve u lonac da  se ne bi gurale , jer će u ulju narasti i pržite ih prvo sa jedne strane, pa okrenite. Gotove spustiti na ubrus kako bi upile suvišnu masnoću.  Dok su vruće, pospite ih kristal šećerom i....prijatno!





0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment