May 12, 2014

Onnellista Äitienpäivää, Srećan Dan majki

 Danas je u Finskoj Dan majki. To je praznik koji  se svake godine slavi druge nedelje u maju. Koliko je ovaj dan bitan u životu Finaca govori i podatak da se na ovaj dan dižu i zastave u Finskoj.


Tradicionalno, majkama se na ovaj dan donosi doručak na tacni u krevet uz nezaobilaznu dečiju, ručno rađenu čestitku, sa nekom lepo napisanom porukom. Na tacni su tada obavezno... bogat doručak, kafa, čestitka, dnevne novine i cvet ( obavezno Anemona, odnosno Valkovuokko). Tada je deca obraduju i nekim lepim poklonom, a popodne je porodica izvodi na ručak. Ovakvi ručkovi, zvani Äitienpäivälounas (Majčin ručak), se zakazuju i nedeljama ranije u restoranima, jer su na sam dan sva mesta  zauzeta. Čak i one žene i majke koje ovakve stvari nikada ne praktikuju, na ovaj dan vole malo da budu razmažene i uživaju u ovom običaju.

 
Inače, ovaj praznik se u Finskoj slavi od 1918. godine i to od kada je učitelj Vilho Reima, predložio da se Dan majki u Finskoj uvede kao dan svih majki koje su ostale bez svojih sinova u Finskom ratu. Ovaj predlog je odmah prihvaćen, i sve do 1927. godine slavio se treće nedelje u maju, ali je posle te godine, iz praktičnih razloga ova proslava prebačena za drugu nedelju maja. Razlog za to je bio taj, što su učitelji tih dana spremali sa decom prigodne svečanosti za njihove majke, pravili čestitke, učili nove pesme, a to je treće nedelje u maju bilo neizvodljivo, jer je to bila nedelja u kojoj su se spremali završni testovi i pisali sertifikati o završenom razredu, pa su tada učitelji bili prezauzeti.

Izuzev Finske, od evropskih zemalja koji danas slave Dan majki su još i Holandija, Italija, Belgija, Malta, Slovačka, Nemačka, Švajcarska, Danska, Češka i Estonija.


Ovaj tekst posvećujem mojoj majci, najboljoj majci na svetu. Ona je neko ko nikada ništa ne traži, a koja sve daje, ona je neko ko je uvek tu, ko mi je najbolji prijatelj i koga mnogo volim. Naravno da ovaj dan nije jedini dan u godini koji posvećujem majci, ali ovaj dan to činim samo malo svečanije nego drugim danima. Ovaj dan takođe posvećujem i njenoj majci, mojoj pokojnoj baki, koja je bila nešto neopisivo za mene, na koju ličim, čije ime nosim i koja će večno živeti u mom srcu. Bila sam njeno ljubimče a ona...mun rakas isoäitini.

Ovu pesmu posvećujem njima

Maailman paras äiti....

Onnellista Äitienpäivää, kaikille äideille ja mummoille    Srećan Dan majki, svim majkama i bakama

1 Komentari / Kommentit:

Post a Comment