May 10, 2014

Tarja Turunen, na jesen ponovo u Beogradu



Tarja, nordijska boginja symphonic metala, i uz lično zadovoljstvo,  moja imenjakinja,  publiku u Srbiji će ponovo obradovati koncertom, novembra ove godine, nakon tri godine od poslednje posete Srbiji, kada je juna 2011.gostovala u Debeljači, na bajkerskom skupu “Moto rok”. Tada je definitivno dokazala da nije umišljena zvezda, već neko ko izuzetno ceni i poštuje svoje mnogobrojne fanove.



Među bezbroj ženskih glasova, na metal sceni danas, stiče se nesumnjiv utisak da je samo jedan od njih, vanvremenski i bez premca...glas Tarje Turunen. Njen božanski glas je do sada, u istoriji metal scene, kada su ženski vokali u pitanju, jedini visoko priznat, kako od muzičkih kritičara, tako i od mnogobrojne publike.


Ona je i nakon otpuštanja iz grupe Nightwish, omiljena dama svih ljubitelja ovog žanra. Doduše, iako je posle odlaska iz Nightwisha i odvajanja iz ruku Tuomasa Holopainena, kreativnog i veoma talentovanog muzičara, malo ko smatrao da će Tarja moći muzički da preživi, ona nam je svima pokazala da se u tih 164 cm krije Fenix u ženskom obliku.

Tarja će nastupiti 6. novembra 2014. u u velikoj sali beogradskog SKC-a, gde je već nastupala krajem oktobra 2008. godine. Sada nam se vraća, kako bi promovisala svoj četvrti studijski album “Colours in the Dark”, koji je svetlost dana ugledao 2013. godine.


Sećam se tog prošlog gostovanja, u SKC-u, i onog transa publike kada je zapevala “…the streets are empty, inside it's warm, his hands are shaking, they locked the door, a voice is calling asking to get in…”. Naravno, tada je ovom pesmom započela promociju svog drugog solo albuma, “My Winter Storm“ iz 2007 godine. Za većinu fanova, ovo je bio njen prvi solo album, jer je njen pravi prvi solo album iz 2006. godine,  “Henkäys Ikuisuudesta“ bio više namenski, sa Božićnim pesmama, i još na finskom. Inače, taj  prvi Tarjin koncert u Srbiji, bio je odlično posećen i prihvaćen. Tada je Tarja završila koncert genijanom pesmom Calling grace...

Ovaj četvrti Tarjin album, Colours in the Dark, već samim omotom punim metafore, koji nam pokazuje kako je život sastavljen od spektra boja, koje crna boja sve apsorbuje jer su deo nje, je možda i najbolji uvod u šarolikost albuma. To nam je dočarao nemački fotograf i grafičar Büro Dirk Rudolph, koji je svojim omotima ukrasio i albume Rammsteina, Scorpionsa, Bryana Adamsa, Enigme...

Kada je o albumu „Colours in the Dark“ reč, on je svakako još jedan, ali stabilan korak, ka njenom solo putu, koji je već utrla svojim prethodnim kvalitetnim albumima, kako je ne bi više predstavljali kao „Tarja Ex Nightwish“, već kao nekoga ko svakako ima dovoljno i profesionalizma, i kvaliteta...glasovnih, ljudskih, vizuelnih....da bi, sa nesumjivim zaslugama bio veliki, ako ne i najveći. Moji utisli su da ovaj album donosi čistiji zvuk, kao i utisak da je Tarja definitivno izgradila svoj stil i da se napokon pronašla i oslobodila ere Nightwisha. Nove pesme su nekako sa svečanijim ulazima, ali za ovako koloritan naziv albuma malo mračnjikave, možda najmračnije do sada, ali, i pored tog, po mom misljenju, nesklada između sadržaja i ambalaže, pesme mi se zaista dopadaju i mnoge su mi se dopale već na prvo slušanje. Prethodni albumi su bili prepuni hitova od 3 – 4 minuta, dok su na ovom albumu samo dve pesme kraće od 5 minuta, što je doprinelo većoj dramaturgiji u pesmama. O njenim vokalnim sposobnostima je zaista nepotrebno govoriti jer žena peva kao Bog. Njen glas je uvek najjači adut na svakom albumu, pa tako i na ovom, gde u svakom trenu izbija na površinu njena veličanstvena virtuoznost i savršene vokalne performanse.Samo kada uporedite Tarjin glas sa početka karijere Nightwisha, kako joj njen sopran bio krut u operskim deonicama, zapanjićete se kako je sada njena tehnika drastično poboljšana, pa je njen sopran postao savitljiviji, pristupačniji ali i privlačniji.


Album otvara pesma "Victims Of Ritual", u kojoj se jasno vidi uticaj Morisa Ravela jer uvod neodoljivo podseća na njegov čuveni Bolero...zatim tu su "500 Letters" koja je više pop rock žanr u kome se Tarja ne snalazi najbolje, "Lucid Dreamer" je jedna od najboljih pesama po mom skromnom mišljenju, kreativno remek delo sa psihološki napetom atmosferom, u stilu Pink Floyda, u kome se kao kontrast, od sredine pesme, na tranutke čuje veselo kikotanje njene ćerkice Naomi, "Never Enough" koja mi se nikako ne dopada ni posle bezbroj slušanja, koja mi ubija raspoloženje i koju je najslabije otpevala, "Mystique Voyage" moja druga omiljena pesma sa ovog albuma, "Darkness", "Deliverance" takođe jedna od mojih Top 3, "Neverlight", koja vas na početku može zbuniti, jer biste pomislili da je neka pesma Metallice u pitanju, "Until Silence", "Medusa" (koja traje 8.12 min) a koju peva sa Justinom Furmstenfeldom...Ova pesma bi mi više legla sa nekim oštrijim muževnijim vokalom, a ne ovakvim koji zvuči feminizirano, kao da pokušava da oponaša Tarju, a da mu pritom vokalne sposobnosti nisu u istoj ravni sa njenim, ni izbliza. Nekako mi spoj para uši, ali i pored toga,pesma je dosta dobra.


Definitivno, možda ovaj album nekima neće biti prijemčiv na prvo slušanje, ali, ovaj album je, po mom mišljenju njen najbolji do sada, samo mu morate dati malo vremena, kako biste shvatili koliko je kompleksan album u pitanju, sa neobično lepim spojem zapadne klasične muzike i heavy metala sa sve rock primesama. Da ne spominjem da je upravo ovaj album takav da ga karakteriše najveća angažoanost Tarjnog bogatog vokala, do sada.

Inače, ne smem da zaboravim da napomenem da je Tarja glavni kompozitor na ovom albumu, i da sve pesme, osim pesme "Darkness" koja je obrada pesme Petera Gebriela, potpisuje upravo ona. Da je školovani i neosporni muzički znalac dokazuje i to da je orkestracija toliko dobra na ovom albumu da se u par navrata čovek pita da li se to u pozadini čuje Berlinska Filharmonija ili ...? 

Biće pravo uživanje slušati Tarju i uživati u bravurama bubnjara Tearrane, iskusnog Amera, vernog člana Tarjinog pratećeg benda, Harus, kao i klavijaturiste Christiana Kretschmara..ili čeliste, bivšeg člana Apocalyptice, Maxa Lilje...zaista, Tarja ima iza sebe dobar tim, iskusne muzičare i nema šanse da se nećete naježiti od takvog doživljaja.

I tako...malo sam se raspisala, pisala o mom doživljaju ovog albuma, pa to shvatite samo tako, a ne kao kritiku ili veličanje. Ipak, muzika nije matematika da je rasčlanjujem na priče o rifovima, ovome, onome...muzika nam ili prija ili ne... Za sve koji vole Tarju i prija vam ovaj zvuk, izvolite pa posetite njen koncert 6. novembra.

Karte za ovaj koncert u pretprodaji koštaju 2.800 dinara, dok će na dan koncerta biti 3.300 dinara. Karte su već u prodaji, a mogu se nabaviti u Felix šopu u Beogradu, Mungos šopu u Novom Sadu, kao i na svim Eventim prodajnim mestima




Tarja Turunen - Mystique Voyage from AmosSDDS on Vimeo.

Tarja Turunen - Lucid Dreamer from AmosSDDS on Vimeo.

Tarja Turunen - Deliverance from AmosSDDS on Vimeo.

3 Komentari / Kommentit:

Sjajan koncert prethodne večeri!

Nešto manje od dva sata nabijenih energijom od početka do kraja, odličan kontakt sa publikom, dva bisa i, ako nisam nešto propustio, samo dve stvari iz Nightwish ere - Wish I Had An Angel i Over The Hills And Far Away, kojom je i okončan koncert.

Definitivno je vredelo biti sinoć u beogradskom SKC!

Pozdrav svima, Vuk

Naravno, od Tarje nisam nista manje ni ocekivala. Sjajna umetnica, sjajna. Hvala ti puno za komentar.

Zaista je bilo predivno!Tarja je prelepa uživo,harizmatična je i vidi se da je profesionalac u poslu koji radi.:)
Koncert za pamćenje.

Post a Comment