Aug 5, 2014

VIDEO PRIČA 6 – 48 sati u Helsinkiju



Ovaj predivan video, koji su Jose A. Fuentes i P. Soler snimili u Helsinkiju, daće vam, kroz ovu lepu letnju razglednicu, sliku o ovom gradu i predstavu o tome, koliko je ovaj grad prepun turističkih atrakcija, divnih građevina, predivne prirode...primorski grad, koji toliko toga ima da ponudi. Ovo je jedna od bezbroj varijanti, šta sve možete obići u toku 48 sati. Ovaj grad je i najsevernije urbano područje na svetu, sa više od milion stanovnika. Kako je Helsinki, zbog svog položaja u letnjem periodu obasjan suncem skoro 20 sati dnevno, idealan je za posetu u ovom periodu i uživanje u fenomenu ponoćnog sunca.


Da biste lakše pratili, napisaću vam, kako se šetnja odvija tokom videa.


00:00 Video počinje svetlucanjem Baltičkog mora, na čijoj se severoistočnoj strani, nalazi Helsinki. Kako se Helsinki nalazi na poluostrvu, sa tri strane okružen morem, to mu daje posebnu čar.

00:10 Divan prizor na glavnom gradskom Trgu senata  (Senaatintori), ispred prelepe bele luteranske katedrale sa zelenim kupolama (Helsingin  tuomiokirkko), zaštitnog znaka Helsinkija, ispred koje je statua ruskog cara Aleksandra II.

00:12 Zavirite i u Karl Fazer Café, gde možete kupiti predivne slatkiše finskog, a svetski poznatog proizvođača predivnih slatkiša, zvanog Karl Fazer. Ovaj se nalazi u ulici Kluuvikatu.

00: 16...ovde je presladak kafe u opuštenoj atmosferi, sa prelepim pogledom na  Töölönlahti zaliv. Kafe se zove Sinisen huvilan kahvila ( Plava vila). Rado je posećen, a ja ga volim jer služe predivne sveže i domaće organske poslastice, predivna peciva, sladoled i sve po dosta pristupačnim cenama. Na videu se ne vidi, ali iza je i jedna velika drvena plava kuća.Ne radi u zimskom periodu.

00:25 Ovaj delić narandžaste građevine, koji se vidi samo na sekund ili dva, što je prava šteta, je moderno dizajnirana luteranska kapela Kamppi (Kampin kappeli). Nalazi se u najprometnmijem delu Helsinkija i zovu je još i „kapela tišine“. Izgrađena je 2012. kada je Helsinki bio svetska prestonica dizajna za tu godinu.

00:27 Uvek sveža riba sa mora, na gradskoj pijaci Kauppatori, koja, osim što ima obilje voća i povrća, ima i sveže morske plodove  na keju, uz more, gde se kupuje direktno od ribara.

00:30 Impozantna zgrada Parlamenta, Eduskuntatalo, sa granitnom fasadom, visoka 25 metara, u naselju Töölö. Unutrašnjost zgrade je fascinantna, sa mnogobrojnim dekorativnim ukrasima.

00:33 Ova zgrada, na kojoj piše Kullervo je jedna od najlepših zgrada u Helsinkiju, koju je dizajnirao Eliel Saarinen davne 1901. Zgrada  je poznata pod nazivom Pohjola, a sve dekorativne skulpture  na njoj, rad su Hilde Flodin. Nalazi se u srcu grada, u ulici Aleksanterinkatu.

00:40 Jedan od mnogobrojnih restorana u Helsinkiju.

00:43 Ulaz u predivan i moderan hotel Radisson Blu Plaza u ulici Mikonkatu, koji se nalazi nadomak glavne železničke stanice i ostalih poznatih atrakcija u gradu.

00:56 Glavna železnička stanica, odnosno Helsingin päärautatieasema, je veoma posećena i rado fotografisana turistička atrakcija u ovom gradu. Ona je takođe rad arhitekte Eliel Saarinena, a BBC je prošle godine proglasio za najlepšu stanicu na svetu.

01:11  Temppeliaukion Kirkko (Crkva u steni), najpoznatiji je protestanski hram i jedan od deset najneobičnijih na svetu.

01:21 Ponovo jedan pogled na luteransku katedralu i trg

01:47 Krstarenje ahipelagom i malo preslatko ostrvo naspram Katajanokke

01:48 Dolazak brodićem na Suomenlinnu, finsku tvrđavu koja se proteže na šest ostrva (Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Mustasaari, Pikku-Mustasaari, Länsi-Mustasaari i Långören) u Baltičkom moru, koji su danas deo Helsinkija.

02:14 Pogled na fabriku Arabia, u ulici Hämeentie, koja je poznata po izradi divnih predmeta od porcelana, stakla, keramike... Nalazi se severno od centra Helsinkija. Ovaj Arabia centar obuhvata fabriku, prodavnice, kancelarije, salon...

02:29 Dylan bistro,  koji se nalazi u blizini Arabie. Kafe je omaž Bob Dilanu i rado ga posećuju cele porodice jer ima i kutak za decu.

02:36 Dizajn distrikt u Helsinkiju,  umetnička četvrt.

03:12 Kallio četvrt, udaljen na 1 km od centra grada.

03:23 Kallio crkva  (Kallion kirkko), koju je projektovao Lars Sonck.

03:32 Bioskop

03:52 Beli most koji spaja ostrvo Seurasaari sa kopnom. Ostrvo je muzej na otvorenom. Na  njemu se nalaze Niemelä farma, vetrenjače, Karuna crkva...ostrvo je i pravi rezervat raznih životinja.

04:05 Poznati mali restoran Regatta  u ulici Merikannontie. Izuzetno poznat i posećen . Preslatko mesto koje unutra ima samo 4 stola, i pun je i leti i zimi. Tu se kupuje najlepši i uvek vruć Korvapuustit. Tu možete i sami roštiljati kobasice....zaista svi vole ovo mesto. Nalazi se na samo par koraka od Sibelius spomenika.

Eto, to su samo neke ideje, a vi napravite svoju turu. 


48 HORAS HELSINKI from LAVUELTAALMUNDO.ES on Vimeo.

4 Komentari / Kommentit:

Uzivala sama u ovoj setnji. Hvala vam za to.

Ovo je grad u kom prosto morate da uzivate. Kakav god da vam je dan, oraspolozice vas, obradovat, ucinjet da sve nedace prodju. Moram priznat sa ima neku caroliju i dusu.
Draga Tarja, hvala sto si ga pronasla i podijelila sa nama, kao i sve do sad, a meni ovaj video posebno drag, jer me vraca u dane i mjesta gdje sam iskreno voljela (mada volim jos ;) )!
Jos jedan srdacan pozdrav od Ane :)
PS Kod tebe je vjerovatno jutro dok citas ovo, pa ti shodno tome zelim dobro jutro i ugodan dan :)

Draga Ana, drago mi je zbog dobrog utiska koje su ovaj grad i ovaj video ostavili na tebe. Helsinki zaista jeste poseban, jer ne lici ni na jedan grad na svetu. Celokupna atmosfera i nacin zivota, stil ponasanja ljudi, utisak kojim ovaj grad sve pridobije, zaista je jedinstven.

finska je najljepsa zemlja na svijetu,zaista imam osjecaj kao da sam kod kuce iako sam miljama daleko.ljudi su toliko kulturni,plemeniti,postuju prave istinske vrijednosti.jedno veliko HVALA Vama Tarja za sve(sto ste me uputili)ne znam da li bi se sama snasla,mislim da bi se izgubila :) .
delila micic,turku.kiitos.

Post a Comment