Sep 13, 2014

Finska misica, zvezda televizijskog kanala „24 Kitchen“

Od kada se pojavio ovaj kanal, 2011. godine, a koji je specijalizovan za oblast kulinarstva, i gde se najviše promoviše hrana i spremanje hrane, broj gledalaca se svakim danom uvećava na globalnom nivou.


Kuvari su u poslednje vreme postali velike zvezde u svetu, a ovakvi kanali i emisije o kuvanju, jedne od najgledanijih. Setimo se samo Steve Karapandže, uz koga su generacije i generacije uživale u predivnim receptima. Onda su se pojavljivali Jamie Oliver,  Nigella Lawson, Gordon James Ramsay, Rudolph van Veen…


Kada su poplave ove godine zadesile Balkan, dolazak jednog kuvara, zvezde kanala „24 Kitchen“,  u Beograd, tačnije u hotel Slavija, kako bi napravio besplatne obroke za mnoge evakuisane porodice, izazvalo je pravu euforiju oduševljenja. Rudolph van Veen, holandski kuvar i miljenik svih gastronomskih poklonika, tada je pokazao na delu i svoju humanost,, ali i  to, koliko su vrsni kuvari u danasnje vreme prave zvezde.

Kako i sama volim da kuvam, kanal „24 Kitchen“mi je jedan od omiljenih. Od nedavno se, na ovom izuzetno popularnom kanalu, u ulozi kuvara, našla i finska misica za 2012. godinu,  Sara Chafak. 

 
Sara Chafak (24), lepotica iz Finske, izuzetno je podigla gledanost ovog kulinarskog kanala „24 Kitchen“, na kome od nedavno vodi emisiju ”Suolasta sahramiin“ (Od soli do šafrana). Ova lepa  i pametna dama, vesele naravi, izuzetnog smisla za humor, nije neka profesionalna i vrsna kuvarica, ali voli da kuva i fino to radi. Ona, iako vitka, ne mari previše za dijetalne stvari, već samo da je to što pravi ukusno i da je ono što voli.  


 Rođena je u Helsinkiju, gde i danas živi, dete je iz mešovitog braka, pa ima finske i marokanske krvi, i iz tog razloga najviše voli da kombinuje finsku kuhinju i marokanske začine. Divno peva, a i izuzetno kliza na ledu. Prošle godine je bila jedan od takmičara u finskoj verziji “Plesa sa zvezdama, na ledu”, i  na kraju završila kao treća. 
 

Odrasla je u porodici gde ih je bilo petoro dece. Sara ima tri brata i sestru. Odlično govori pet jezika. Završila je studije za međunarodni marketing. O tome, zašto je dolaskom Sare na ovaj kanal povećana gledanost kod muške populacije, izlišno je govoriti. Poznati finski reper Mikael Gabriel snimio je spot za pesmu posvećenu njoj, u kome se i Sara pojavljuje.


Inače, u Finskoj su najpopularniji kuvari Kalle Kiukainen koji je radio u svim vrhunskim restoranima u Helsinkiju, Santeri Hämäläinen, Sara La Fountain o kojoj sam pisala ovde, Teemu Laurell, Hans Välimäki i mnogi drugi.


Ako ste raspoloženi da napravite jedan kolač po Sarinoj recepturi, a koji se zove ”Prolećni slojevit kolač” ili u prevodu, “Keväinen täytekakku”, sledite uputstva.

Keväinen täytekakku

Koru koju sečete na tri dela pravite ovako: Penasto umutite 6 jaja ( ne posebno belanca i žumanca, već zajedno) i 200 grama šećera. Kada se to dobro umuti, dodajte 230 grama pšeničnog brašna, obavezno prethodno prosejanog, prašak za pecivo, 1 vanil šećer i 4 kašičice vanila ekstrakta, sve to ponovo dobro izmešajte i pecite u podmazanom okruglom kalupu ili kalupu prekrivenim papirom za pečenje,  pola sata na temperaturi od 190 stepeni.


Kada je kora ispečena, izvadite je iz kalupa, sačekajte da se ohladi na rasecite na tri jednaka dela.

Prvu koru stavite na tacnu pa je premažite džemom od jagoda. Preko toga poređajte sveže jagode presečene na pola pa premažite umućenom zaslađenom slatkom pavlakom. Na to stavite drugu koru. Po originalnom receptu, druga kora se premazuje ispasiranom rabarbarom iz kompota, (kompot se priprema od stabljike rabarbare), ali kako se na Balkanu nekad rabarbara teško nabavlja, možete koru opet tanko premazati džemom od jagoda. Kore se premazuju kako bi taj sloj imao ulogu lepka da voće "ne beži" sa kore, a i da bi kora bila sočnija. Na to se ponovo ređaju jagode, ali i kupine, takođe presečene  na pola, pa na to opet mažete slatku pavlaku. Preko toga ide treća kora koja se samo, kroz cediljku, obilno pospe šećerom u prahu


Preko toga ukrasite kolač voćem i listićima mente za dekoraciju.

U Finskoj, ovaj kolač retko sa strane oblažu pavlakom, već se služi upravo ovako, kao na slici, kako bi se videlo voće.

Eto, Sara vam je dala recept za kolač koji se često jede u Finskoj. Kako se kolač brzo i jednostavno pravi, bilo bi lepo da uključite i decu da prave sa vama.

Prijatno…i, preporučujem vam da ponekad pogledate emisije na ovom odličnom televizijskom kanalu.





4 Komentari / Kommentit:

Razlog zbog koji sam zavolio Finska

Jedina losa stvar je jer ima decka :D
i bas hocu da znam koj 5 jazika prica Sara
Oprostite zbog losi srpski iz Makedonija sam

Govori finski, engleski, arapski, svedski, estonski

Post a Comment