Feb 20, 2015

Nokia is not dead !


Sigurno ste znali da, nakon što je u aprilu prošle godine Microsoft kupio Devices & Service ogranak za proizvodnju mobilnih telefona finske telekomunikacione kompanije Nokia za 7,2 milijarde dolara, novi pametni telefoni  (smartphone). od oktobra  2014. više ne nose naziv "Nokia Lumia" već "Microsoft Lumia". Jeftiniji telefoni nose stari naziv. Iako nije veliko iznenađenje izbacivanje imena iz naziva Lumia pametnih telefona, Microsoft se ipak tu ogrešio o finsku kompaniju, jer je u ugovoru bilo dogovoreno da se ime kompanije Nokia koristi narednih 10 godina...ali kao što reče Microsoft baja Bil Gejts “Život nije fer, naviknite se na to!”
 


Ali, iako je Nokia skoro dve decenije bila dominantna na polju mobilnih telefona, polako je postala prošlost, Nokia kao kompanija i dalje postoji i postojaće nezavisno od Microsoft-a, s tim što je fokus sada stavljen na HERE mape, lokacijske servere, mrežne infrastrukture i razvoj naprednih tehnologija. Čak se u Finskoj mogu čuti i priče o ambiciji da Nokia ponovo krene u proizvodnju sopstvenih uređaja, ali to se ne može desiti sve do 31. decembra 2015. jer do tada, po ugovoru o kupovini od strane Microsofta, Nokia ne sme koristiti “Nokia” naziv na svojim mobilnim uređajima. Nokia se takođe ozbiljno bacila na istraživanje i razvoj mobilnih mreža standarda 5G koji će povećati brzinu prenosa podataka i do 100 puta brže, ako ih uporedimo sa sadašnjim LTE-mrežama, jer bi tada brzina prenosa iznosila i do 500 Mbit /s. S obzirom na to da je Nokiji energetska efikasnost veoma bitna, ona radi i na tome da ponudi smanjenje potrošnje energije čak i do 90% u odnosu na LTE-mreže.



Pre mesec dana Microsoft je predstavio jedan od najjeftinijih modela koji ima mogućnost povezivanja sa internetom a koji je, upravo zato jer je jeftin (29 evra), u nazivu zadržao naziv "Nokia". Reč je o Nokiji 215, koja bi se mogla do kraja marta naći u prodaji u svim zemljama Evrope, Azije, Afrike...Pre toga, najjeftiniji model je bio Nokia 130 (19 evra). Specifikacije  za  model 215 možete pročitati ovde. http://www.microsoft.com/en/mobile/phone/215/specifications/ .





Inače, trenutno se na stranici eBay http://www.ebay.com/itm/261706933212 može kupiti najpopularniji Windows Phone uređaj u istoriji, odlična Nokia Lumia 520 i to na popustu od 70%, pa ona sada košta 29 dolara. Ali ( mora ono ali...), kupovina za sada nije moguća u Srbiji, jer je u pitanju model za AT&T mrežu. ( Znači da su proizvodi ove američke mreže zaključani). Za sada je dostupna samo u USA...ali ako imate nekoga u toj zemlji i ako dekodiranje ne košta puno, možda je nešto i izvodljivo...ne znam.



...ali Finci ipak rade punom parom, pa je kompanija Nokia unapredila svoje mape za navigaciju, Kada su u pitanju Nokia HERE aplikacije za offline (samo sa GPS signalom) i online navigaciju za Android uređaje, ovih dana je, nakon Beta verzije, data i puna genijalna verzija i to još i besplatna, uz dosta unapređenja.  Mislim da je bolja od mnogih koje nisu besplatne. Možete je besplatno skinuti ovde https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps a kako napominju  u tekstu ispod dela za instalaciju, nova unapređenja se tiču sledećeg:


– Nove, interaktivne 3D mape šoping centara i aerodroma u 70 država
– Planer ruti prikazuje vožnju, javni prevoz i pešačenje na jednom ekranu, tako da možete uporediti koja opcija vam najviše odgovara
– Od sada možete tapnuti na neko mesto na mapi i dobiti više informacija kako da stignete do njega
– “Traffic incidents” prikazuje šta izaziva gužvu na putu
– Od sada možete preuzeti mape u pozadini, ne morate čekati dok se preuzimaju već možete raditi nešto drugo
– Možete preuzeti glasove na SD karitci
– “Turn-by-turn” kvalitet glasa je poboljšan
– Možete koristiti HERE mape na 64-bitnim arhitekturama


Mape su inače dostupne za ažuriranje preko Windows Phone HERE aplikacije (Settings - Maps Update) ili preko Android aplikacije i objave o ažuriranju. Mape za Android još od ranije imaju i srpski izgovor za navigaciju.





Krajem novembra 2014, Nokia je pustila u prodaju prvi uređaj još od prodaje jednog njenog dela Microsoftu. Iako po  ugovoru sa firmom Microsoft, Nokia ne sme prodavati pametne telefone, Nokia je zato pustila u prodaju tablet Nokia N1, koji dolazi uz Android 5.0 Lollipop i dodatkom Nokijinog Z Launchera. U Kini je prodaja ovog tableta puštena 7. januara 2015. godine, i za samo 4 minuta, prodato je 20 hiljada komada. Nokia je u Kinu lansirala još tri pošiljke svog novog tableta i sve tri su doživele sličnu sudbinu. U Srbiji se očkuje u martu. Specifikaciju ovog proizvoda pogledajte ovde  http://n1.nokia.com/en







I tako, Nokia i dalje postoji, ali se za sada, ne bavi proizvodnjom mobilnih telefona. Naime, Nokia je na žalost loše prošla jer se u nekom trenutku nije najbolje snašla u borbi sa izazovima i promenama na tržištu, kada su nastupili Apple i Google. Najgori deo je nastupio 2010. godine, kada je Nokia, u želji da  unapredi svoje poslovanje, prihvatila da na njeno čelo dođe Stephen Elop, koji je iz Microsofta došao u Nokiju kako bi postao njen izvršni direktor umesto dotadašnjeg (Olli-Pekka Kallasvuo), koji je na ovom mestu bio od 2006. godine. Stephen Elop je nakon prodaje Nokije, odnosno jednog njenog dela, dobio otpremninu od 24,2 miliona evra, što je za 30% više od ranije objavljene cifre. Nakon toga,javnost u Finskoj je bila ogorčena, jer je upravo Nokia pod njegovom vlašću imala najgori pad u poslovanju,, da bi na kraju bila raskomadana i prodata upravo Microsoftu. Finci su naseli na špijunski potez bivšeg bitnog ”igrača” Microsofta, što im se obilo o glavu. Zbog svega toga, preko 1000 radnika Nokije je otpušteno, a najgore su prošli u fabrici u mestu Oulu gde je otpuštena jedna petina svih zaposlenih. Nokia je značajno izgubila na tržišnoj vrednosti, zahvaljujući “pametnim” potezima Elopa, da bi je na kraju Mirosoft kupio za šaku oraha. Microsoft je prekršio usmene dogovore koje je imao sa finskom kompanijom, ali Finci su valjda posle ovoga zaključili da se poslovni svet Amerike razlikuje od poslovnog sveta u Finskoj, i da je, iako je u Finskoj data reč od izuzetnog značaja, ta ista data reč u nekim drugim kulturama samo prazna reč. Tokom neslavne vladavine špijunski nastrojenog Elopa, svi su se čudili zašto Elop forsira Windows Phone platformu (naravno produkt Microsofta), bez obzira na sve gubitke, ali ubrzo je sve postalo jasno...ali kasno. 


Microsoft jeste radio prljavu igru protiv Nokije, ubacivši svog čoveka u nju, i Elop je zaista uspeo u jednom... od imena koje je bilo pojam za kvalitet, evropski gigant je došao pod ruke Microsofta. Nije ovo  teorija zavere. Nokia je ipak namerno uništena. 


Nadam se da će Nokia opet biti gigant, u bilo kom sektoru...












0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment