Jan 31, 2016

Vodič za svakodnevnu kupovinu u finskim marketima ( II deo)


Nakon prvog dela, koji se nalazi ovde, evo i drugog dela vodiča za svakodnevnu kupovinu u finskim marketima.

Pa krenimo dalje...


Rekla bih vam nešto o znacima koje ćete nalaziti na pojedinim ambalažama prehrambenih proizvoda. Prvo ću vam predstaviti znak stilizovanog labuda koga Finci zovu Joutsenmerkki. Ovaj znak možete naći samo na proizvodima u nordijskim zemljama (Islandu, Finskoj, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj  i autonomnim delovima...Farskim ostrvima, Grenlandu, Olandskim ostrvima). Ova Eko-oznaka je zajednički znak Nordijskog saveta. Ako ste ekološki svesni i želite da podržite ekološke proizvode, kupujte proizvode sa ovim znakom. Kupovinom ovih proizvoda se deluje dvojako...na potrošače, kako bi i sami doprineli ozdravljenju planete i na kompanije, kako bi proizvodile više proizvoda koji podržavaju održivi razvoj. Da bi neki proizvod dobio ovaj znak, mora da ispuni izuzetno zahtevne kriterijume i stoga je ovaj znak u nordiskim zemljama veoma cenjen.On izgleda ovako...


Joutsenmerkki

Drugi znak koji želim da vam predstavim je ovaj ključ sa zastavom Finske, ili kako ga Finci zovu - Avainlippu. Kada vidite ovaj znak, znajte da kupujete  baš domaće finsko...ono kao Made in Finland (Tehty Suomessa). Ovo je registrovani kolektivni znak koji se daje na tri godine, pa se kasnije obnavlja, ukoliko proizvod ispunjava stroge kriterijume. 


Avainlippu


Kada naiđete na ovak srcoliki znak, koji Finci zovu Sydänmerkki, to znači sledeće... on zapravo znači da su ovi proizvodi preporučeni za osobe koje imaju kardio-vaskularnih problema, odnosno da imaju u sebi izuzetno malo masti i soli, ili da imaju malo ili nemaju uopšte one loše masti, znači one stvari koje se inače ne preporučuju ovim bolesnicima.

Sydänmerkki

Kada vidite ovaj znak koji Finci zovu Hyvää suomesta -merkki (Dobra  finska marka), ona se koristi samo na proizvodima  ( isključivo jaja, riba, meso i mlečni proizvodi) koji  su iključivo finski, domaći, sa finskih farmi a ne iz uvoza. Pored proizvodnje, uvek se i pakuje u Finskoj.  Ovaj znak ćete poznati po tome što je na slici  beli labud sa finskom zastavom.

Hyvää suomesta -merkki
Ovaj logo sa labudom, ima isti status kao i ovaj logo koji Finci zovu Joutsenlippu uz koji je dodat i tekst Ruokaa omasta masta (Hrana iz vlastite zemlje), kako bi se povećala vidljivost ove marke.

Sirkkalehtilippu je znak koji se koristi samo za 100% domaće finsko povrće, odnosno ono koje je gajeno u Finskoj. Ovaj znak sa jedne strane ima zeleni list a sa druge finsku zastavu.


Sirkkalehtilippu


Ova dva znaka, Luomuliitto i Eurolehti Luomumerkki su znaci za organske marke. Prvi, Luomuliitto sa znakom bubamare je logo  finskog udruženja koje promoviše organsku hranu, Kada vidite ovaj znak, znajte da je taj proizvod, od samog nastanka do krajnjeg proizvoda bio pod nadzorom inspekcije koja strogo kontroliše kvalitet organske proizvodnje. Na kraju krajeva, na finskom se organsko kaže Luomu. Drugi znak, na kome je beli list od zvezdica na zelenoj pozadini je oznaka koja se primenjuje u svim zemljama, članicama EU,  i samo na onim proizvodima koji zadovoljavaju stroga evropska pravila za organsku hranu i pića.  Ovaj EU-list  simbolički predstavlja vezu Evrope i prirode, a sastoji se od 13 zvezdica raspoređenih u obliku lista na zelenoj podlozi. Kuriozitet je da je autor logoa nemački student srpskog porekla Dušan Milenković.


Luomuliitto



Eurolehti Luomumerkki


Za kraj opisa znakova  predstaviću vam i znak Maakuntien Parhaat ( Regionalno najbolje), gde vam i ime sve samo kaže.



Kada dođete u Finsku, iznenadićete se kako uvek možete naći odličnu i raznovrsnu  ribu, bilo svežu ili zamrznutu, a kako i ne biste kada Finska ima toliko jezera, reka i more. I pored svega toga, mnogo bele ribe koje budete kupovali u finskim marketima su iz susedne Estonije. pa ako želite baš finsku ribu iz kristalno čistog mora i jezera,kupujte uvek od lokalnih ribara, gde se mahom uvek i prodaje sveža riba, za razliku od marketa gde je pretežno smrznuta, ali odlična.
 

Napomena za ljude koji paze na sastav aditiva i ostalih E upozorenja. Naime, pošto sam i sama posle operacije rešila da i više nego pre pazim na listu aditiva na namirnicama, moram reći da se naročito užasavam aditiva koji se smatra najotrovnijim, a to je E-621 ili MSG (monosodijum glutamat). Na žalost, on je i dalje u upotrebi ( ima ga i u Vegeti i Začinu C, kockama supe, kečapu, majonezu, proizvodima „sa manje masnoće”). Naravno, iako je MSG toksičan a i jak alergen, nećete umreti od jedne kašike začina, ali je nevolja jer on oma  kumulativna  svojstva i izaziva opasne promene u organizmu. U Finskoj, kao i u svim državama sveta takođe postoje proizvodi koji sadrže MSG, odnosno E-621 i na žalost on još nije u Finskoj zabranjen, iako su za sada u Finskoj zabranjeni E - 103, E-105, E - 107, E-111, E - 121, E-125, E-126, E-128, E-130, E-152, E-181, E-216, E-217, E-230, E-231, E-232, E-233,  E-430, E-924.  U Srbiji od ovih aditiva nisu zabranjeni E-128, E-216, E-217, E-230, E-231, E-232, E-233. Da biste u Finskoj  zaobišli E-621 koji ni u Srbiji nije zabranjen, obavezno pogledajte deklaraciju i pogledajte da li negde piše MSG, ili E-621,ili Natriumglutamaatti, Mononatriumglutamaatti, Hiivauute, Glutamaatti, Useimmiten arominvahvenne (pojačivač ukusa). Za sada sam ovo videla na  nekim kobasicama i viršlama  u Finskoj, pa pažljivo posmatrajte etikete .

Pitate se kako je Finska, koja vodi računa o svemu dozvolila da se na njenoj teritoriji koriste takvi aditivi...pa, reći ću vam ovo. Finska je 1981 godine zabranila mnoge aditive za koje je bilo dokazano da izazivaju napade astme, alerijske reakcije i mnoge druge nuspojave, ali je, kada se nakon toga pridružila EU, sve to morala ponovo da stavi kao dozvoljene aditive, jer ih je EU odobrila na svojim listama, a Finska je, kao i druge članice EU morala to da poštuje.


Ako vas interesuje radno vreme prodavnica, apoteka, bilo čega u Finskoj, idite na sajt http://aukioloajat.com/ .  Sa leve strane birate mesto, a sa desne da li vam treba prodavnica, knjižara, apoteka, hotel...i kliknite ENTER na vašoj tastaturi. Odmah ćete dobiti izlistano sve...od adrese, radnog vremena i mape... Na žalost, stranica je samo na finskom jeziku ali prevedite neke  reči preko Goggle-a i mnogo će vam pomoći. Evo ja sam recimo kliknula na grad Rovaniemi i na Kirjakaupat ( Knjižare) i pokazao mi je sledeće:


Kako je danas subota, on mi je pokazao koje prodavnice knjiga sada rade i za sada to je samo jedna. Na dnu slike u narandžastom polju piše auki alle 1h odnosno da je otvorena još oko sat vremena.  Kliknem na zeleno markirano na mapi i otvoriće se sledeće:


U levom uglu slike imate koliko je sada sati (sada je 5 dok ovo kucam) i dole vidite da nedeljom radi do 6. Brzo i lako...
 
Nastaviće se...

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment