Feb 27, 2016

Äkäslompolo u slici i notama


Niko nikada nije stradao od tolike lepote prirode, iako ima ogromnu moć i iako je priroda velika a čovek malen. Njena moć je tu da isceli, da leči patnju i duševnu bol, telesnu slabost i nemoć, prepuklo srce i tugu. Vrednost lepote je u i beskrajnoj raznolikosti vidova u kojima nam se javlja. U tome je i njena oplemenjujuća snaga i njena najveća draž. 


..i zato, danas slede fotografije  koje mi je ustupio Markus, genijalni fotograf iz malog finskog sela Äkäslompolo, pokraj Ylläsa, u Laponiji. Sve na fotografijama je iz tog malenog sela, vrha Kuertunturi pokraj njega i opštine Muonio.

Hvala Markuse...kiitos Markuselle 







Markus Kiili (41), živi u prelepom selu Äkäslompolo o kome sam pisala u jednom od mojih tekstova, a koje se nalazi 200 km severno od polarnog kruga. Veterinar je po profesiji, suprug, otac, strastveni ljubitelj prirode i životinja, lokalni aktivista. Uvek je veoma raspoložen da ljubav prema prirodi, svom mestu i njegovim omiljenim lokacijama podeli sa svima. Specijalnost mu je snimanje i fotografisanje polarne svetlosti i irvasa, organizuje foto safari ture ljubitelja snimatelja polarne svetlosti i drži foto kurseve za sve zainteresovane. Prošle godine su o njemu pisali mnogi svetski časopisi jer je sasvim slučajno, snimajući Äkäslompolo u time-lapse tehnici, uspeo da snimi munjeviti prelazak vatrene lopte preko neba.


ISC #93 - Winner - Finland - Jenni Vartiainen - "Kaukaa" from Tim Schmidt on Vimeo.

1 Komentari / Kommentit:

Fenomenalne fotografije i veoma lep tekst 😊
Ivan

Post a Comment