Jul 11, 2016

Yyteri plaža

Foto/Nikki Georgieva

Danas je u finskom primorskom gradu Pori počeo tradicionalni Pori jazz festival, koji je jedan od najstarijih i najvećih jazz festivala u Evropi koji se organizuje još od 1966. godine.


Kirjurinluoto Arena u mestu Pori je ogromni prostor na 22 hektara, sa ogromnom koncertnom binom, na kome se održavaju mnogi veliki finski festivali, među kojima  i ovaj koji je juče ( 9. jula) počeo, Pori jazz festival. Tu su svoje koncerte imali i Sting, Metallica, Santana, Paul Simon, Iron Maiden, Elton John, BB King, Ray Charles, Miles Davis, Keith Jarrett, Bob Dylan, Kanye West i mnogi drugi.

Foto/Matti-Juutilainen

Međutim, nije festival ono što mene asocira na ovaj lepuškast grad na zapadnoj obali Finske, već jedna lepa plaža, koju nisam skoro posetila, ali koja je uvek u mojim mislima kada razmišljam o mestima u Finskoj koja su mi zaista mnogo draga. Jedno od njih je i Yyteri plaža, koja je 17 km udaljena od centra grada, a koja je jedna od omiljenih plaža, kako Finaca, tako i mnogobrojnih stranaca. 





Yyteri plaža, sa svojom dužinom od 6 km, je najveća plaža na Baltičkom moru. Ako vas interesuje kako se do nje dolazi, mogu vam dati Helsinki kao orijentir. Iz Helsinkija imate autobus za Pori (povratna karta je oko 60 evra), dok sa niskobudžetnim Onnibusom karte možete naći u rasponu od 2- 10 evra. Put traje oko 3-4 h. ( Helsinki - Pori 237 km). Kada stignete u Pori, na centralnom trgu u centru grada se nalazi glavna autobuska stanica, odakle imate autobus za Yyteri plažu.


Ako ste ljubitelj peska, sunca i mora i ako želite miran odmor za vas, vašu porodicu, a koji podrazumeva široku, prostranu, izuzetno čistu peščanu plažu do koje se dolazi slatkim stazama od drveta, plažu bez gužve, buke, samo uz zvuk talasa, galebova...sa divnim prilaskom moru koje ima mnogo plićaka, onda je Yyteri pravi izbor za vas. Još ako niste ljubitelj paklenih 30 ili 40 + stepeni, eto radosti na kvadrat. 





Ovo je najneverovatnija plaža u Finskoj, bezbedna i opuštajuća i za veoma malu decu. Vazduh je tako svež i čist. Yyteri plažu redovno posećuju i mladi, i stari, roditelji sa malom decom...jer je zaista jedinstvena, posebno ako se ima u vidu da je to Skandinavija, a ne Grčka, Egipat, Španija...Yyteri je najbolje posetiti u julu i avgustu.



Plivanje u ovom moru je bezbedno, ali naravno, sigurno pretpostavljate da more nije toplo kao recimo mediteransko, ali ako mogu finska mala deca da po ceo dan borave brčkajući se u plitkoj vodi, možete i vi, jer je voda tokom leta oko 20 stepeni i viša. Iz mog iskustva, mogu reći da tokom leta pesak bude vruć a plitka voda se brzo zagreje i imate osećaj zaista da ste na nekom drugom delu sveta a ne u zemlji “snega i leda”





U neposrednoj blizini plaže je i Spa hotel Yyterin kylpylähotelli  na oko 200 m od plaže), na čijoj letnjoj terasi možete uživati u jelu, piću i pogledu. Kada dodate tome da su finska leta posebna zbog produžene obdanice, poznate i kao ponoćno sunce, nije retka slika videti pojedince kako se sunčaju, kupaju i uživaju i  u 9  sati uveče, pa i kasnije. 

Yyterin kylpylähotelli je izgrađen 1974. godine, ima 113 soba, bazene, saune, spa centar i veoma je prijatno boraviti u njemu.

Spa hotel - foto link

link

Za mene je Yyteri savršeno trojstvo. Izuzetno čisto more sa mekim i plitkim dnom, divna peščana plaža sa mekim, sitnim i belim peskom i u pozadini gusta šuma i zelenilo, sa terenom za golf. Takođe, na samoj plaži nema kafića, restorana, ljudi koji vam nude suvenire, već samo jedan drveni kiosk zvani Bikini bar sa pićem, nekom osnovnom hranom ako ogladnite ( ima i hamburgera) i sladoledom. Bikini bar radi od 10 - 21h. Iako je plaža duga 6 kilometara, tokom leta ovde ima dosta ljudi, ali ni onda nema takvih gužvi da vam neko skače po peškiru. Naravno postoje i toaleti i parking u blizini.

Golf teren
Bikini bar

Yyteri je poznat i po predivnim  peščanim dinama. Naravno, iako svi dine povezuju sa pustinjama, one se javljaju i u drugim delovima sveta. Ova peščana uzvišenja koja nastaju delovanjem vetra koji stvara nanose. Ovakva vrsta dina kakva je na Yyteri plaži je takozvana obalska dina. Finska ima nekoliko dina, a najveće i najlepše su upravo Yyteri i Kalajoki, koja se takođe nalazi na zapadnoj obali. Finske dine su visoke oko 25 metara. Ono što je interesantno je i to da određene biljke doprinose da se na ovom mestu stvore dine. Jedna od takvih je i biljka lime trava, ili kako je Finci zovu - rantavehnä. Bez ove biljke ne bi dine na ovom mestu ni postojale. Ova trava dobro vezuje pesak i zahvaljujući tome se formiraju visoke dine. Od cvetnica, ovde je najzastupljenija keltakannusruoho, ili kako je mi zovemo - lanilist.
 



Samo hodanje po ovim stazama od drveta je genijalno jer hodajući po njima prolazite duž livada, primorskih šuma, peščanih dina...Na samoj plaži sport je svuda oko vas..igra se odbojka na pesku, surferi surfuju, igra se mali fudbal...U blizini imate i Yyteri Surf Centre gde se sve može iznajmiti.







Što se tiče smeštaja, u opciji je mnogo varijanti, od postavljanja šatora na plaži, skromnih vikendica do luksuznih apartmana. Ima za svakog po nešto.









Verujte mi, nije najpoznatiji finski slikar Akseli Gallen-Kallela rođen upravo u gradu Pori, uostalom, kao i poznati finski kompozitor Selim Palmgren...pa i pevač Olli, lider finske grupe Yö, koja izvodi jednu od mojih najomiljenijih finskih pesama Rakkaus on lumivalkoinen. Ova lepota inspiriše, definitivno.



Tokom leta, kada su u Finskoj svetle noći, pogledajte kako izgleda ova plaža uživo preko YouTube live streaming-a.



Foto: Petteri Kantokari, Katri Ojala
link 1 
link 2
link 3

3 Komentari / Kommentit:

Preubavo mesto,40km sme odaleceni pa imame moznost sekoja sabota da odme jas ne sum vlegla uste vo moreto ama decava edvaj cekaat.Zal mi e sto site nemaat takva moznost da go zapoznaat ovoj raj.Pozdrav od Harjavalta

Preubavo mesto,40km sme odaleceni pa imame moznost sekoja sabota da odme jas ne sum vlegla uste vo moreto ama decava edvaj cekaat.Zal mi e sto site nemaat takva moznost da go zapoznaat ovoj raj.Pozdrav od Harjavalta

čuda na sve strane,pa i u finskoj pješčana plaža,kupanje,hotel i apartmani uz plažu...e sad ti to zamisli!!!

Post a Comment