Apr 2, 2017

Srbi u Finskoj danas glasaju za Predsednika Republike Srbije



Nakon što su 2. marta 2017. godine raspisani predsednički izbori u Srbiji, rok za prijavljivanje ljudi koji žive ili trenutno borave u Finskoj, a koji bi da glasaju u Finskoj, bio je 11. mart tekuće godine.



Uslovi da bi se otvorilo biračko mesto i glasalo u inostranstvu, bili su blagovremeno podnošenje zahteva za upis u birački spisak za glasanje u inostranstvu i da se prijavi dovoljan broj birača.



Zahtev se mogao skinuti sa linka:




Nakon toga, popunjen, potpisan i skeniran zahtev, zajedno sa skeniranom kopijom pasoša ili lične karte, bilo je potrebno poslati elektronskom poštom najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu.


Tako je odlukom Republičke izborne komisije, u Ambasadi Republike Srbije u Helsinkiju otvoreno biračko mesto broj 40, na kome građani, koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu do 11. marta 2017. godine, mogu danas da glasaju za predsednika Republike Srbije.


Za glasanje na današnjim predsedničkim izborima, utvrđena su 53 biračka mesta u inostranstvu. U Finskoj, glasanje  se  obavlja u Helsinkiju u ambasadi Republike Srbije u ulici Kulosaarentie 36

od 7 do 20 časova po lokalnom vremenu. Potrebno je samo poneti važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.


Ambasada Republike Srbije u Helsinkiju

Inače, pre tri dana, na Yle Uutiset vestima u 18 h, bilo je reči o izborima u Srbiji. Prvo su govorili o vezi Srbije sa Rusijom i EU, zatim da je Aleksandar Vučić  favorit na izborima, ali i to da ga kritikuje opocizija za pritisak na medije i slobode govora. Posle toga su pričali da je moguće da Saša Janković  može pored Vučića da ode u drugi krug. Na kraju priloga su pričali o Belom.









Nadam se da ste obavili svoju građansku dužnost. Na kraju krajeva, ako ste pasivni i ne izlazite na izbore, a kasnije se bunite protiv vlasti, bojim se da na to nemate pravo...


Ja ovaj put, možda  po prvi put, imam za koga da glasam iz uverenja i nade da on može da bude neko ko će od Srbije napraviti bolje mesto za život, a ne kao pre kada se biralo između dva zla.




0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment