Apr 3, 2017

VIDEO PRIČA 8 - Komičari o Finskoj kao obećanoj zemljiPogledajte video o tome kako su komičari serije “Državni posao” govorili o Finskoj. Naravno, radi se o eksperimentu na rok od dve godine, koji je Finska kao prva i jedina zemlja na svetu, uvela 1. januara 2017. godine. Eksperiment je uveden radi smanjenja državne birokratije i siromaštva, a za povećanje zapošljavanja, a radi se o tome da 2000 hiljade slučajno odabranih građana koji su već prijavljeni Zavodu za zapošljavanje, svakog meseca u naredne dve godine dobijaju po 560 evra kao minimalnu platu, a da pritom za to ne moraju ništa da rade.


Inače, prosečna plata u Finskoj je oko 3500 evra mesečno, a problem je u tome što Finci neće i ne prihvataju slabo plaćene poslove koji su nekada i oko 500 evra mesečno. Do sada je bilo da ukoliko nezaposleni Finac radi za 500 evra mesečno, gubi pravo na svaku vrstu socijalne pomoći i onda mu se slabo plaćen posao i ne isplati zbog troškova odlaska i dolaska, a i niko ne bi ni radio, realno gledajući, ukoliko mu je socijalna pomoć kao nezaposlenom ista kao minimalno plaćen posao.

Na ovaj način sa plaćanjem od 560 evra mesečno nezaposlenima, oni se zapravo bodre da se zaposle i tako smanji stopa nezaposlenosti u Finskoj, i tako zgubiti strah od gubitka svake pomoći ako nađu neki slabo plaćen posao, jer će ( za sada samo ovih 2000 ljudi, koji su izabrani da primaju 560 evra mesečno), taj novac dobijati i pošto se zaposle i rade za platu od 500 evra. Tako će ispasti da rade za 1060 evra mesečno. Naravno, nakon ovog eksperimenta od dve godine, videće se da li su nezaposleni tako ohrabreni da rade i slabo plaćene poslove ili će se ulenjiti i sedeti kod kuce za 560 evra mesečno, znajući da će dobijati osnovnu platu


Oli Kangas iz vladine agencije za socijalna pitanja KELA, rekao je  da bi kasnije taj eksperiment mogao da obuhvati i zaposlene s malim primanjima,  honorarce, kao i zaposlene sa skraćenim radnim vremenom.


Tako to radi država koja misli na svoje građane.
DRŽAVNI POSAO - Obećana zemlja from Tarja M. on Vimeo.

2 Komentari / Kommentit:

Ovo je sjajno... :) Ne pratim redovno drzavni posao, jer nemam TV Vojvodinu, tako da mi je ova epizoda skroz nova i totalno ludilo :) Ne mogu ni da zamislim kako si ti ovo dozivela :)))
A ono Aleksi nam je bio na slavi... joj sto mi je ovo poznatoooo :)
Bas si me nasmejala ovog jutra :)

Da, i mene su odusevili ;)Nista, draga Nado, ako i vi zelite u Finsku, samo naucite brzalicu Aki Kaurismäki, Aki Kaurismäki, Aki Kaurismäki, Aki Kaurismäki.. :)))

Post a Comment