Jul 18, 2017

9 zanimljivosti koje niste znali o Fincima i Finskoj ( III deo)




 

Nakon ova prva dva dela, danas ponovo pišem na ovu temu jer sam primetila da su ovi tekstovi izuzetno čitani. 

 ...pa, krenimo...


1. Možda ste naslućivali ali sigurno niste znali da je Finska jedina zemlja na svetu koja ima više sauna nego automobila. Teško za poverovati ali je tako. 



2. E sad, kada smo kod saune, setih se još nečeg. Naime, u Helsinkiju je otvorena prva BURGER KING sauna. BURGER KING je inače svetski lanac brze hrane, a želeći da privole Fince na brzu hranu, obezbedio im je da to mogu da jedu i u sauni, koja prima 15 osoba odjednom. Iznajmljivanje za grupe od 15 osoba, za tri sata je 250 evra. Odvojena sauna za 10 osoba je opremljena televizorom od 48 inča. Osim parnih soba, posetioci mogu da se opuste i u medijskim salonima gde sadržaji uključuju televizor od 55 inča, Playstation 4  itd. Japanski i američki turisti je naprosto opsedaju. U tim delovima se često iznajmljuje prostor i za neke rođendanske proslave. BURGER KING je tako postavio domaći zadatak čuvenom McDonald's-u i Hesburgeru, finskom lancu brze hrane koji je najstariji  i najveći u zemlji.




3. Da li ste znali da u finskom gradu Tornio, postoji golf klub Green Zone koji se nalazi odmah pored granice sa Švedskom, pa se tako i teren za golf prostire na dve zemlje, u dve vremenske zone i to sa 9 rupica  u Švedskoj i preostalih 9 u Finskoj. http://torniogolf.fi/




4.Kada smo već kod grada Tornio, u tekstu http://mojafinska.blogspot.rs/2013/01/kako-su-finci-docekali-novu-godinu-i-to.html sam već pisala da stanovnici ovog grada imaju privilegiju da 31. decembra, 2 puta u toku noći čekaju Novu godinu. To tradicionalno stalno koriste, pošto su od švedskog grada Haparanda  udaljeni samo 800 m. tj. deli ih jedan most, pa Finci prvo proslave svoju Novu godinu, jer su u zoni GMT+2, a onda pređu most  i već su u Švedskoj, koja je na  GMT +1 i ponovo  za sat vremena slave po drugi put Novu godinu…Osim građana Tornia, u Švedsku odlaze na ponovni doček i stanovnici ostalih finskih gradova, kao i mnogobrojni turisti....šašavo zar ne? 



5. Prastari Finci, zajedno s većinom sibirskih naroda, smatrali su medveda  duhom predaka.


6.Iako mnogi Finsku smatraju skandinavskom zemljom kao i sve severne zemlje u Evropi, Finska pripada Fenoskandinaviji iliti Fenoskandiji. Skandinavija obuhvata samo Dansku, Norvešku i Švedsku jer se u tim zemljama govore severno-germanski jezici, a pošto se „Finska“ na starolatinskom kaže „Finnia/ Finningia“, a „Skandinavija na latinskom je „Skandia“, iz tog razloga Fenoskandinavija ( eng: Fennoscandia) je nešto kao Skandinavija + Finska. Doduše, jedan deo Finske pripada Skandinavskom poluostrvu i to onaj severozpadni deo. Inače Fenoskandinavija je tačno zapravo naziv za severni deo Evrope: Norvešku, Finsku, Švedsku, kao i deo Rusije...Kareliju i Murmansku oblast odn. poluostrvo Kola, a sve zbog sličnih karakteristika geološkog razvitka tih zemalja. Finska je osim što je fenoskandijska zemlja, takođe i nordijska zemlja, jer u nordijske zemlje spadaju Danska, Norveška, Finska, Švedska, Island, Farska ostrva, Grenland i Alandska ostrva. Dakle, Finska je i nordijska i fenoskandinska/fenoskandinavska zemlja, samo nije skandinavska.



7. U Finskoj, slot mašine su monopolizovane od strane neprofitne kompanije koja svu zaradu daje u dobrotvorne svrhe.


8. U  Finskoj se 9 od 10 plastičnih boca reciklira a staklene boce se recikliraju 100%.


9. Najbolji i najvredniji pasoši na svetu, a za internacionalna putovanja su pasoši Finske, Švedske i Velike Britanije, čiji građani mogu da putuju u 173 zemlje širom sveta, bez potrebe za vizom. Ovo je objavila kompanija za savetovanje "Henli end Partners", koja je sastavila listu najvrednijih i najbezvrednijih pasoša na svetu, gde su  analizirali propise za dobijanje vize svih zemalja na svetu, rangirajući ih po slobodi putovanja za svoje građane.


Uskoro, samo za vas, još zanimljivosti o Finskoj i Fincima.

0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment