Helsinki

Helsinki je glavni i najveći grad Finske i jedan od gradova svetskog i evropskog značaja, a u oblasti Skandinavije to je jedan od pet najvećih gradova. Posebnost Helsinkija je i to što je to najsevernije urbano područje na svetu sa više od milion stanovnika.

Helsinki - Pravoslavna Uspenska crkva

U Helsinkiju postoje dve značajne katedrale koje su "landmark" Helsinkija - protestantska na Senatskom trgu i pravoslavna (Uspenski) blizu luke (pripada finskoj pravoslavnoj crkvi).Te dve religije su i zvanične.

Irvasi u Laponiji

Finski šumski irvas (R. tarandus fennicus) u divljini živi na samo dva područja u severnoj Evropi - u rusko/finskoj oblasti Karelija i u Finskoj.

Jezero u Finskoj

Za Finsku se kaže da je „amfibijska zemlja“, zemlja vode i kopna. Različiti su podaci o broju jezera u Finskoj, ali je verovatan podatak da ih ima oko 60.000.

Aurora Borealis u Finskoj

Aurora borealis je prirodni svetlosni fenomen uzrokovan kolizijom energetski nabijenih čestica iz svemira s atomima u višim slojevima atmosfere i karakterističan je za polarna područja.

Finska sauna

Iako se saune koriste tako dugo, prava finska suva sauna postala je popularna tek 1936. godine kada su je finski sportisti doneli na berlinsku olimpijadu kao deo nužne opreme za održavanje tela u punoj formi.

Finski narod

Finci su ugrofinski narod, koji pretežno živi u Finskoj, gde čini oko 93% stanovništva, i govore finskim jezikom.

Zemlja snova

...i zato, posetite Finsku. To je zemlja u kojoj se snovi ostvaruju.

Mar 11, 2017

Tuomas Markunpoika, neobična i lepa dela finskog dizajnera

Na temu finskog dizajna pisala sam već nekoliko puta, ali naravno, da biste zaista stekli uvid u to zbog čega je finski dizajn toliko cenjen u svetu, predstaviću vam umetnika čiji mi se rad veoma dopada.


 Tuomas Markunpoika


Tuomas (34), je rođen u finskom gradu Jyväskylä a diplomirao je na Univerzitetu za dizajn u Lahtiju. Dobitnik je Lammhults nagrade za dizajn, a bio je nominovan i za mnoge nagrade, a jedna od njih je i za dizajn godine 2013. u Londonu.
 
Njegov stil mi se dopada, ne samo zbog originalnosti, već i zbog njegovog pristupa umetnosti. Naime, on uvek napominje da savremeni dizajn ne treba da bude u zatvoru trendova i mode, već treba da vrati ljudske emocije u centar dela.


Od njegovih radova, najpoznatije su dve serije. Prva serija je serija vaza, zvana Amalgamated,  i to od drvenih bojica i grafitnih olovaka, jer one imaju srce kojima pišu. Sam naziv serije govori o tome kako nastaju ova dela. Olovke lepi i spaja u posebne table, a onda rezanjem dobija prava mala remek-dela.


Ove inovativne, praktične i minimalističke vaze rađene su u limitiranoj seriji. Amalgamated je zapravo serija koja se bavi odnosom između masovne proizvodnje i individualnog cilja.
 Druga serija njegovih radova se zove Engineering Temporality i inspirisana je sećanjem na voljenu baku koja je imala Alchajmerovu bolest. Gledajući je kako propada,  ta sećanja su mu se duboko urezala u dušu. Ova kolekcija je omaž krhkosti memorije i njenog gubitka. Govorio je da je bakina bolest bila razotkrivanje tkiva njenog života i isparavanje same srži njene ličnosti, svih sećanja, koja su od nje na kraju napravile samo školjku  ljudskog bića. Pokrivanjem komada nameštaja od drveta u mrežu zavarenih čeličnih prstenova pre nego što ih uništi vatrom, on stvara objekte koji imaju nebulozne veze sa originalom ali se pojavljuju maglovito i mutno. Ti objekti  simbolično otkrivaju nestajanja memorije pozivajući se na prošlost, objekte koji su ogrezli u pojam krhkosti kroz fizičke i psihološke vrline koje odražavaju privremenost.


I, zaista je u pravu...jer kada sećanje prenesemo na materijalizovani objekat, taj objekat postaje uspomena i lična stvar prema kojoj imamo neku dozu odgovornosti. Jednostavno, objekat natopljen sećanjem, postaje tako nezamenljiv i dragocen zbog tog prenosa sećanja.


Markunpoika je predstavio ovu zbirku kao njegov diplomski rad na Akademiji za dizajn u Eindhovenu ( Holandija), 2012. godine

Više o ovom umetniku možete naći na njegovom sajtu http://markunpoika.com
Amalgamated from Tuomas Markunpoika on Vimeo.
Making of Engineering Temporality from Tuomas Markunpoika on Vimeo.