Apr 1, 2012

Lili Aprili


Kao i svuda širom sveta, i u Finskoj se obeležava 1.april, kao dan šale (Aprillipäivä ), iako to nije nigde zvaničan praznik. Finci smišljaju smicalice, pa čak i malo preterane, ali se posle svi zajedno smeju, iako se desi da neko i pobesni ako je šala neumerena. Nekada je dan šale u Finskoj bio korišćen kao dan kada se deca podučavaju poljskim radovima, ali danas je sve više onih koji bi radije da nasamare druge, bez da budu nasamareni.

Priče kažu da poreklo ovog praznika potiče još iz srednjevekovne Evrope.Tada se Nova godina slavila od 25.marta do 1.aprila. Posle reforme kalendara i utvrđivanja 1. januara kao prvog dana u godini, bilo je još onih koji su slavili staru Novu godinu. Kako to nisu radili iz protesta, već iz neznanja da se dogodila promena, nazivali su ih,, aprilskim budalama”.Ismevali su ih i slali im  lažne novogodišnje čestitke…i tako je sve počelo.
  
U Finskoj se dan šale slavi od 1700. godine, a toga dana se peva ili izgovara Aprillia,syö silliä ja kuravettä päälle!, koju je teško doslovce prevesti jer je besmislica za  ,,aprilske budale “ Prevod je  Aprilske budale, jedite haringe i pijte blatnjavu vodu iako je na vrhu sve. Na ovakvu glupost bih se smejala i da mi nije ni do čega. 

Inače, neću vam reći da berete špagete sa drveća, kao što je  to uradio kanal BBC, 1. aprila 1957 godine, kada je udarna vest tog dana bila da je u Švajcarskoj počela berba špageta, sa sve video prilogom gde poljoprivrednici beru metre i metre špageta sa drveta. Ne samo da je million ljudi poverovalo, nego je mnogo gledalaca zvalo BBC, raspitujući se kako da dođu do sadnica. Novinari su na to odgovarali da izdanak špageta treba staviti u konzervu sosa od paradaiza i da se nadaju najboljem.
 
Sada bih vam ja najavila da će čuveni Big Ben postati digitalan sat kako bi išao u korak sa modernim vremenom, ali…necu ! 

E pa srećan vam i najsmejan dan šale, ( Hyvää aprillipäivää ).Inače, pošto se april na finskom kaže Huhtikuu, da ne bi izgovarali Huhtikuukukuku, uzeli su internacionalni naziv, pa Aprilililiiiiiiiiiiiiiiiii  kažu Aprillia aprillia!

PS: Lapsena uskoin joka sanan, vanhemmat väitti joskus et hirvi on meidän pihalla.... ja minä juosten katsomaan ikkunasta :D. Aprillia syö silliä ja kalavettä päälle :)

Gde su moji pokloniiiiiiiiii
Buaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Hikkkkk

1 Komentari / Kommentit:

Tekst je zanimljiv, bas me je nasmejao , ali slike su totalno luckaste i u tvom stilu.

Post a Comment