Apr 17, 2012

Nacionalni parkovi u Finskoj

Već sam pisala o prirodnim lepotama Finske, ali bih se sada posvetila priči o njihovim nacionalnim parkovima. U Finskoj postoji 38 registrovanih nacionalnih parkova. Poslednji koji je dodat ovoj listi je Sipoonkorpi  nacionalni park, sa  juga Finske,  koji je ogromna šumska površina, gde živi osamdeset ugroženih vrsta. Nad svima njima  upravlja Metsähallitus (Šumska uprava), koja je u državnom vlasništvu. Nacionalni parkovi  su veoma posećeni od strane turista i godišnje ih poseti oko 2 miliona. 
 
Njihova primarna svrha je da se osigura raznolikost finske prirode i može se reći da su oni prirodno blago Finske. Svi nacionalni parkovi se koriste za rekreacije na otvorenom, ali  postoje jasna i stroga, pravila i propisi,  kako bi se osiguralo da te aktivnosti  ne ometaju  očuvanje prirode. Zaštita prirode je jedna od glavnih funkcija nacionalnih parkova. To su zaštićena područja za više vrednih i karakterističnih staništa .
 
Nacionalni parkovi se nalaze u svim delovima zemlje, najsevernije je Lemmenjoki nacionalni park u Laponiji a najjužniji je Ekenäs, jugo-zapadno od Helsinkija. Ovaj veliki geografski raspon znači da,  ne samo da ćete iskusiti bogatstvo krajolika i različitosti u Finskoj, nego ćete,  isto tako iskusiti neverovatnu raznolikost finskog biljnog i životinjskog sveta.
 
Ovi parkovi su pogodni za planinarenje, biciklizam, veslanje, ribolov i posmatranje ptica, a zimi iste staze koriste skijaši. 
 
Preporučila bih vam najbolje mesto za početak nekog izleta, a to je da obavezno posetite neki veći centar koji se nalazi u blizini nacionalnog parka koji želite da posetite. Tu ćete pronaći turističke agencije koje će vam dati detaljne karte parkova, dobićete korisne savete o tome kako da izvučete najviše iz vašeg putovanja i upoznati lokalne vodiče čija su znanja o tom području  neprocenjiva. Takođe ćete biti upoznati sa pravilima i propisima kojima se osigurava čuvanje prirode, ali i
čuvanje vašeg novca jer su kazne veoma visoke.
 
U nekim od sledećih tekstova upoznaću vas sa svakim parkom ponaosob…..

Riisitunturi, Laponija

Ekenäs

Oulanka

Valkmusa

Koli

Linnansaari

Petkeljärvi

1 Komentari / Kommentit:

svi ovi prizori zrace nekom netaknutom svezinom i cistotom... o cemu tekst i govori. veoma lep i sadrzajan uvod, ciju "razradu" nestrpljivo iscekujemo u buducnosti...:)

Post a Comment