Dec 17, 2012

Zimovanje i skijanje u Finskoj ( I deo) - Levi

Ako ste ljubitelj zime i zimskih sportova, možda je baš sad trenutak da razmislite o nekom nespecifičnom ali magičnom zimovanju u Finskoj, uz zagarantovano uživanje u inspirativnim pejzažima. Nadam se da niste od onih, kojima kao asocijacija na zimovanje u Finskoj, samo pada na um ono “-70".

Levi
Ja obozavam snegggggggggggggggggggg

...a volim i zimu i pahulje i sveeeeeeee
Naravno da  nije – 70, jer su zime u Laponiji, na severu Finske, većinom u rasponu  od - 10 do - 30, ali taman sve i da se sad zgražavate pri pomisli na – 30, utešiću vas da se to i ne podnosi tako teško, jer  su zime u Finskoj ,, suvog tipa hladnoće ”, pa je subjektivni osećaj kada je u Finskoj – 30,  isto kao, recimo – 18 na Balkanu.  Takva suva hladnoća daje i suv, praškast i sitan sneg. Obrazima i otvorenim delovima lica najmanje prija hladnoća kada je nebo vedro a sunce sija, jer tada obrazi umeju da peckaju, od mešavine hladnog vazduha i sunčevih zraka, dok je najprijatnije kada je oblačno. Definitivno je najgore kada udari hladan severni vetar…tada je najbolje posmatrati prizore Finske iz toplih soba, ali srećom, te pojave i nisu tako česte. Kada nema vetra, zima u Finskoj se bolje podnosi nego, recimo,  hladna zima u Srbiji.





Često se prepričava ona šala kada pitaju stranca kako mu se dopada zima u Finskoj, na šta on pita…”mislite  li na onu zimu tokom zime ili na zimu tokom leta...?”

Inače, pošto zima u Finskoj traje od  3 - 7 meseci, u zavisnosti od dela zemlje, imate popriličan interval za  odluku o odlasku na zimovanje  na ovaj sever Evrope…zima i sneg najduže opstaju u Laponiji, severnoj oblasti Finske, a najkraće oko Helsinkija.



Zimovanje u Finskoj je za mnoge nepoznanica, jer su mete turista uglavnom već poznati evropski mondenski ski centri u Švajcarskoj ili Austriji, ali uveravam vas da će vam egzotična Laponija sa svojom autentičnom prirodom, netaknutom divljinom, neobičnim prirodnim fenomenima, polarnom svetlošću i romantičnim polarnim noćima, stvoriti jedinstven ambijent kakav još niste doživeli. Ovde možete probati i Sauvakävely, nordijsko hodanje, kupanju u otvorima leda posle saune…i mnogo toga još.

U samoj Finskoj postoji oko stotinak skijališta. To je ogroman broj za zemlju koja nema skoro ni jednu planinu, (Najviša planina se nalazi na granici Norveške i Finske, a najviši vrh na finskoj teritoriji je Ridnitsohkka sa 1320 m nadmorske visine u mestu Enontekiö), ali ono što vam je ovde zagarantovano su  odlični uslovi, sneg tokom skoro 200 dana godišnje, velika brda za skijaše, mnoštvo liftova koji su među najmodernijima u svetu i koji se nikad ne čekaju duže od minut, dva, odlične široke ski staze bez stena ili leda sa mnogo prostora, mnoštvo aktivnosti, staze za sve nivoe ski veština…od onih blagih, kratkih i jednostavnih za decu, do staza koje su za vrhunske ski eksperte, kao i staza za snowbordere. Takođe, svi centri su odlično obeleženi, pa se nikada ne možete izgubiti…nema opasnih litica, opasnosti od lavina itd, jer se svi tereni brižljivo i sa ljubavlju održavaju…

I naravno, Finska se ne može nikad takmičiti sa čuvenim Alpima, ali zato Finska ima svoju jedinstvenu autentičost koja se ne nalazi nigde osim ovde.

Ja ću vas upoznati sa nekima od njih… Odlučila sam se za tri, po meni najbolje destinacije. Danas vas upoznajem  sa destinacijom Levi.

Levitunturi, ili kraće rečeno Levi, jedno je od najvećih ski centara u Finskoj, koji se nalazi na oko 160 km od Arktičkog kruga, u Laponiji, u opštini Kittilä. Ima sve i za svakoga…. Najviše ima crvenih staza ( za one koji su prošli početni kurs), zatim plavih ( za početnike), ali ima naravno i crnih ( za profi skijaše) i jednu zelenu (za prelazne grupe). Najviši vrh je na nešto više od 500 m nadmorske visine. Ovo je područje izuzetne prirodne lepote u kome se nalaze dva gondola lifta od ukupno tri koliko ih ima u Finskoj, i 27 običnih ski liftova, koji rade od 10 do 20 h, a  koji prevoze do 27000 turista po satu, pa redova i čekanja skoro i da nema. Najduža staza, od ukupno 44 njih u ovom centru je 2,5 km, a na padinama se nalazi i 7 planinskih restorana za one koji hoće da se malo odmore ili ugreju. Najpoznatiji je panoramski restoran Tuikku sa kog se pruža prelep pogled.  Gornje staze su bez i jednog drveta a donje imaju po neko drvo za zaobići, kao i valovite terene. U samom selu ima još i mnogo barova i prodavnica. Postoje i osvetljene staze za noćno skijanje. U ovom predivnom mestu možete voziti motorne sanke i obilaziti prirodne lepote, a takođe se možete voziti u sankama koje vuku prelepi haskiji, obići park sa irvasima ili obližnje snežno selo Lainio sa restoranima i barovima od leda, sa mnoštvom ledenih skulptura. Autobuski prevoz od svih hotela do staza je besplatan. U Leviju, ski sezona traje od oktobra pa sve do početka juna, zbog skandinavske klime pa je sneg skoro uvek zagarantovan, ali za svaki slučaj, postoje i 150 snežnih topova i to je njegova najveća prednost. Takođe, Kittilä aerodrom je na samo sat vožnje, pa se nećete mučiti u dolasku i odlasku.

Ono što ja obožavam u Leviju je Icium, park skulptura od leda, koji se meni mnogo dopada…pogledajte video

Icium



Za decu je idealan teren pod nazivom Sonera Kid's Land  gde se organizuju stalne aktivnosti i sadržaji za decu. Na ovom terenu su staze za decu, dečiji ski lift, iznajmljivanje sanki, klizaljki i ostalog, a sve je naravno besplatno, Tenavatokka je osmišljen nešto kao dnevno zabavište u kome možete ostaviti dete dok vi skijate, a ono se naplaćuje od 5 – 10 evra na sat, u zavisnosti od uzrasta deteta. Što mlađe dete, to viša cena.




Ako odlučite da odmor provedete u Leviju, za goste iz Evrope, najbolje je uzeti let do Helsinkija, jer u toku zimske sezone postoje svakodnevni letovi za Kittilu, a u ostalim periodima godine, avion ide nekoliko puta nedeljno, Od Helsinkija do Kittile putuje se avionom oko  90 min i posle još 15 minuta od aerodroma do Levija. Ukoliko želite da uštedite, možete iz Helsinkija uzeti i noćni voz do mesta Kolari, koji je udaljen 80 km od Levija, odakle saobraća autobus koji kreće kada stigne voz, kako bi prevezao putnike.

Za smeštaj, Levi vam može ponuditi 6 hotela, ali i smeštaj u preslatkim kolibama, ( za 5 - 9 osoba) okruženim borovom šumom, sa kaminom, kuhinjom, saunom, kupatilom i obaveznim internet pristupom. Meni se posebno sviđaju Snow white apartmani u Leviju... 

 
Za provod u Leviju preporučujem hotel Levitunturi koji ima ogroman plesni podijum i živu svirku tokom cele godine, pa često ovde svi "zaglave” do jutra jer je provod extra, zatim restoran panorame Tuikku gde ćete uživati u igri polarne svetlosti i predivnom pogledu na Levi i okolinu, karaoke bar Joiku, noćni klub Seita ili hotel Ludi irvas ( Hullu poro) gde je autentična Lapi atmosfera sa odličnom hranom i još boljim provodom…

Ovo mesto, pored mnogobrojnih hotela i restorana ima i 9 sauna, 17 spa centara, bioskop, fitnes centar, mnogo prehrambenih prodavnica, prodavnice suvenira, butike sportske opreme, vinarije, zlatare, poštu, apoteku, 3 medicinska centra, rental servis, crkvu, veliki Levi market za velike kupovine u  ulici Levinraitti 1...i mnogo toga još




Da napomenem, za aktivne skijaše, preporuka je da  kupe SkiFi karticu sa kojom imaju ogroman popust. Može se kupiti u Finskim ski centrima ili preko interneta.

Inače, u Leviju je sniman i poznati finski film, Božićna priča ( Joulutaina), koji se prikazivao u celom svetu, o malom siročetu Nikolasu, o kome se, posle gubitka roditelja, brinulo celo selo zajedno, tako što se svaka porodica starala o njemu od Božića do Božića, a mali Nikolas im je u znak zahvalnosti pravio igračke od drveta….ovo je divna priča, legenda o postanku Deda Mraza…..a upravo poslednji kadar ovog trejlera sniman je sa terase panoramskog restorana Tuikku odakle se pruža predivan pogled na Levi i  okolinu.

Levi web kamera... OVDE




Levi video




Vidimo se u Leviju.....Tarja








3 Komentari / Kommentit:

Eh, što nisam pročitala ovo pre deset dana, da znam da izađem u hotel Levitunturi :) pozdrav od master studentkinje iz Joensuua i keep up the good work :)

Pozdrav Tihana….btw, imas divno ime… Pa znas kako, Levi je Levi, ali Koli je Koli, pa si u tom smislu srecnica jer si tako blizu ovog zimskog raja…Eh, master u inostranstvu…to me uvek raznezi i rastuzi, jer je i moja cerka na master studijama takodje u inostranstvu… uzivaj i srecno sa studijama…Veliki pozdrav za tebe!

Post a Comment