Dec 8, 2013

Sibeliusov dan


Na današnji dan, 8. decembra 1865. godine, rodio se najznačajniji finski kompozitor, Jean Sibelius. U Finskoj se ovaj dan slavi kao dvostruki praznik…Sebeliusov dan i Dan zastave. 



U mnogim pričama o Sibeliusu, upoznali ste se sa nekim segmentima njegovog života, ali vam još nisam pričala o njegovom rodnom gradu i rodnoj kući. Kako je ovo dan Sibeliusovog rođenja, onda je prirodno da napišem par reči o tome. Kada se uputite u prelepo mesto Hämeenlinna, koje se nalazi  na samom jugu Finske, u samom centru grada, u ulici Hallituskatu 11, naići ćete na preslatku malenu kuću, krem - bež boje, na kojoj stoji ploča sa natpisom, da je to rodna kuća Sibeliusa. Ova kuća, koja je izgrađena 1834. godine, je kuća u kojoj je on (Janne, kako su ga u porodici zvali), proveo detinjstvo i ranu mladost, tačnije do 1885. godine, kada se posle završetka Hämeenlinnan lyseon lukio (srednje škole u Hämeenlinni) seli u Helsinki na studije. U ovoj kući je Sibeliusova majka Maria Charlotta bila glava porodice, jer je Sibeliusov otac preminuo kada je mali Jean imao dve i po godine. U vreme kada je Sibelius rođen, Hämeenlinna je bila mesto sa jedva 3000 stanovnika.

Hämeenlinna iz doba Sibeliusovog detinjstva

Hämeenlinna iz doba Sibeliusovog detinjstva

Sibeliusova kuca muzej, danas

Sibeliusova kuca muzej, danas
I pored toga što je odrastao bez oca, Jean je imao srećno i bezbrižno detinjstvo. Odrastao je uz stariju sestru Lindu, majku i brata Christiana. Često je umeo da kaže da se seća oca samo kroz miris cigara i da je i sam propušio jer ga je miris cigara mislima vraćao u detinjstvo. Sibelius je u detinjstvu bio veliki sanjar koga je samo muzika interesovala. Kada je ponavljao peti razred, direktor je rekao da tako bistar dečak nikada ne bi trebao da ponavlja, ali da je toliko bio beznadežni sanjar koji nikako nije mogao da se usredsredi na školu i da je taj potez bio neophodan. Tek kada je krenuo u srednju školu, zainteresovao se za finsku literature, Topeliusove bajke, razna druga dela, a posebno je bio očaran Runebergovim delom Vänrikki Stoolin tarinat, koji je pričao o Finskom ratu...i to delo je, uz Kalevalu, veoma uticalo na Sibeliusovo jačanje nacionalnog ponosa i identiteta, koje je kasnije on pretočio u epohalnu Finlandiju..eto, nekako se može naslutiti da je ideja za Finlandiju možda baš krenula iz ove kuće u Hämeenlinni. U njoj je svirao u triju za bratom i sestrom, a sa samo 10 godina je upravo  tu komponovao svoje prvo delo Kapljice (Vattendroppar)

Maria Sibelius sa decom Jeanom i Lindom
Jean sa bratom i sestrom
Jean, 12 godina
Jeanovo svedocanstvo iz petog razreda

Od 1960 godine, ova kuća je zapravo muzej, sa mnogo ličnih stvari Sibeliusa i njegove prodice, od nameštaja, umetničkih slika, klavira, fotografija, dokumenata, sitnih dragocenosti, pisama..i jedno lepo putovanje kroz vreme. Na zidu se nalazi i diploma njegovog  oca lekara, što je jedna od retkih stvari koja je ostala od Sibeliusovog oca. Tako je lepo zamisliti  da je na tom mestu, trčkarao maleni Jean, da vam kroz telo krenu neki čudni žmarci. Letnje raspuste je mali Janne uvek sa majkom, bratom i sestrom provodio u Loviisi, kod bake, pa je često govorio da je Loviisa sinonim za sunce, zadovoljstvo i radost, a Hämeenlinna za školu. To je zaista i bilo tako jer su u Hämeenlinni teško živeli, dece je bilo puno, a porodica bila bez oca.


Sibelius je 1930 postao počasni građanin Hämeenlinne, a rodna kuća ovog finskog genija je danas rado posećeno mesto turista iz celog sveta. Danas Hämeenlinna ima svoje Sibelius društvo, Janne takmičenje violinista, ulicu koja nosi njegovo ime, Sibelius arhivu, u školi Hämeenlinnan lyseon lukio  nalazi se i veliki Sibeliusov portret, zatim, ovde se održava i festival „Muzika u Sibeliusovom rodnom gradu“...bista Sibeliusa krasi i Sibelius park i kao što vidite, ovaj grad, živi za Sibeliusa, a on je definitivno to i zaslužio...





2 Komentari / Kommentit:

lepo, slikovito i sa puno osecaja... zaista sam prvi put "usao" u Sibelijusovu rodnu kucu. divan tekst, hvala!

Hvala i vama...uz price o Sibeliusu, osecajnost je uvek prisutna, makar za one koji ga cene i vole njegova dela.

Post a Comment