Mar 3, 2012

Rovaniemi, grad Deda Mraza ( I deo)

Kada sletite na aerodrom u Rovaniemiju, odmah osetite neku zimsku čaroliju. Iako je spoljašnjost aerodroma slična svakom drugom aerodromu, izuzev sedam svetlecih irvasa, svaka sličnost prestaje ulaskom u zgradu aerodroma. Sve je ukrašeno irvasima, pahuljama, Deda Mrazom, polarnim medvedima, vilenjacima…Deluje nestvarno lepo.

Sedam irvasa na aerodromu
Detalj unutrasnjosti aerodroma
 Vožnja taksijem do centra grada  je uobičajna, osim činjenice da ako dolazite leti, biće obdanica i u dva sata po ponoci, i obrnuto, ako dolazite zimi, biće mrak i u dva sata popodne…ali, na sve to se brzo naviknete. Polarna noć ovde traje od sredine decembra do sredine januara….a bele noći traju od sredine juna do sredine jula. 

Rovaniemi
 Rovaniemi je smešten na severu Finske, i glavni je grad provincije Laponije, koji se nalazi na samom  Arktičkom polarnom krugu. Udaljen je oko 870 km od Helsinkija i samo dve hiljade kilometara od severnog pola. Selo Deda Mraza se nalazi na kraju grada, oko 8km od centra i dva kilometara od aerodroma Rovaniemi. Do sela Deda Mraza, na svakih sat vremena voze autobusi iz Rovaniemija, a polaze sa glavne autobuske i železničke stanice.

 
Santa park i kuća Deda Mraza – taj čarobni krajolik sa bogatstvom četinarskih šuma prekrivenih snegom, velikim brojem irvasa koji čine prirodne stanovnike ovih krajeva, stvara pravi utisak čarolije Deda Mraza. U ovom bajkovitom okruženju imate kuću Deda Mraza, vilenjake koji mu pomažu, ( da biste postali vilenjak, morate završiti školu za vilenjake), prodavnice sa suvenirima koji su ručno pravljeni, poštu Deda Mraza sa sopstvenim poštanskim  žigom koji ne možete dobiti više nigde na svetu, hotel od snega ali i prisustvo ovog bajkovitog lika, samog Deda Mraza lično. Inače, svaki vilenjak, kada završi školu, dobija medenjake, koje po strogo čuvanom, tajnom receptu pravi Baka Mrazica. Vilenjaci govore sedam svetskih jezika.

Santa autobus


Selo Deda Mraza

Prodavnica

Santa park
Selo, koje je dizajniralo poznato finsko udruženje arhitekata Arrak Group, se može u zimskim danima posetiti od septembra do januara od 10 do 17 časova, a u decembru od 9 pa sve do 19 časova. U mestu Deda Mraza se još nalaze i crkva koja može da primi do 1.000 ljudi, fabrika igračaka, istorijski muzej i Božićna kuća u kojoj se mogu videti različiti običaji iz svih delova sveta.

Pošta Deda Mraza, otvorena je od 1992. godine ali pisma iz svih delova sveta stizala su još od 1952. godine, što je i bio povod da se otvori ovakva vrsta institucije u selu Deda Mraza. Pošta Deda Mraza je stvarna i predstavlja magično mesto u kome se snovi ostvaruju. 2007. godine za turiste iz različitih delova sveta otvorena je nova i lepša pošta u kojima se može videti Deda Mraz kako sa svojim malim pomoćnicima vilenjacima sa zadovoljstvom čita pisma dece iz različitih delova sveta. Pošta se može posetiti svaki dan u toku godine Deda Mraz, inače, dobija oko 700.000 pisama godišnje iz svih zemalja sveta. Na sva pisma se odgovara.

Haskiji i irvasi omiljeni su prevoz Deda Mraza a posetioci mogu položiti vozački ispit za vožnju zaprege i dobiti dozvolu na pet godina. Ako pređete crtu arktičkog kruga, za to ćete dobiti sertifikat: dokaz na kom piše da ste prešli sa kraja sveta na njegov početak. Takođe, obavezno posetite i tradicionalne laponske šatore u kojima je  toplo i kad je napolju minus trideset stepeni. 

Vilenjaci i pisma

Globus za fotografisanje

Deda Mraz u kancelariji


Ledena princeza u predvorjuDeda Mraz će vam objasniti da je izabrao ovaj grad, jer irvasi i patuljci ne vole vrućinu, da guste šume oko Rovaniemija daju neku mistiku, a sneg magiju, i da je upravo to mesto idealno da mu tu patuljci pomažu u pakovanju poklona. On ovde živi sa svojom Baba Mrazicom, a u vreme praznika najčešće je u svojoj kancelariji gde odgovara na pisma dece iz celog sveta. Kancelarija se nalazi u pećini koja je 12 metara ispod zemlje.

Ulaz u kancelariju Deda Mraza je besplatan, ali ako zelite da dete dobije paket od njega, to košta 30 evra…ali, pre nego što uđete u nju, morate proći kroz ogromna vrata koja usporavaju rotaciju Zemlje i tako noć 24. decembra traje duže. Kada mu priđete, tradicija je da odete do njega i šapnete mu na uvo svoju želju. Deca mu uvek sednu u krilo, a nekad to urade i odrasli iako je zabranjeno, ali na to se dedica samo nasmeje. Deda Mraz prima goste svaki dan u radno vreme koje ćete videti ovde, a sve to se uživo prikazuje preko interneta ovde, pa vas rodbina i prijatelji mogu direktno gledati. Sa njegovog sajta možete mu i pisati, a on će vam odgovoriti kada stignete na red.

Restoran

PostaKada ogladnite, preporučujem vam Santa’s Salmon Palace, gde vam autentični Sami vlasnik, Konsta servira  tradicionalna laponska jela…losos i ostalo. Dok jedete, često ako želite, priča o Sami kulturi.
Ako budete hteli da prespavate u autentičnom ledenom okruženju, preporučujem vam Snežni hotel. Iako je u hotelu  uvek nula stepeni, prijatno je za spavanje jer spavate na krznu i pod krznom, koje je veoma toplo. Ako ste ipak za neke tople moderne hotele, ima i njih na pretek. Ako ih rezervišete preko interneta, izaći će vas povoljnije.

Deda Mrazu se može i pisati na adresu:
Santa Claus, Artic Circle
96930 Rovaniemi
Finland

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst, idite na sledeću priču o ovom gradu OVDE
Fotografije ovog grada imate OVDE

 Snežni hotel
Rovaniemi - Santa Park
Rovaniemi - Centar grada
Rovaniemi – Pogled na reku Kemijoki I most Jätkänkynttilä, zaštitni znak Rovaniemija
Rovaniemi – Kancelarija Deda Mraza -Joulupukin kammari
Rovaniemi – Selo Deda Mraza - Joulupukin Pajakylän

9 Komentari / Kommentit:

- 10 Vieläkö Rovaniemellä pakkaset paukkuu <3

+Amazing story! I think it would be good to have this unusuall experience

Hvala lepo/ Kiitos paljon :)

Super je kad neko pise bolje od mene...onda mogu samo da sherujem, utisci nam se solidno poklapaju. :)

Tarja, slucajno sam nasao tvoj blog i odusevljen sam :)
Procitao sam u Biografiji da si rodjenda u Rovaniemiju, ali me zanima da li ima neka stranica ili clanak o tebi, kako je tvoja porodica zavrsila u dalekoj Finskoj i kako to da zivis u finskoj a srpski jezik govori i pises bez greske. Ako do sada nisi napisla neki blog o sebi, trebala bi :)
Hvala na izvanrednim clancima, nastavicu da pratim blog, pozdrav.

Ovo je blog o Finskoj, a ne o meni....i tako treba i da ostane...ono sto je eventualno objasnjenje odakle imam finsko - srpsku krv je na ovom linku, pa procitajte...i, hvala sto pratite ovaj blog... :)

http://mojafinska.blogspot.com/2013/01/hello.html

Sada sam svom unuku pokazivao fotografije i čitao tekst o deda mrazu i gradu u kojemu živi. Oduševio se. Hvala Tarja na predivnom blogu.

Dragi Bozo, hvala ti na ovako lepim recima. Pozdravi i poljubi Andriju, sada vec, velikog dedinog decka.

Post a Comment