May 12, 2012

Moje skriveno mesto, Kotka ( I deo )


Odlazak u prirodu gde ima mnogo drveća, cveća, gde se čuje cvrkut ptica, svakome prija u ova stresna i užurbana vremena, a ako uz tu lepotu dodamo još i jezero, slapove, vodopad visok 20 metara, prelepe staze  i prijatno večernje osvetljenje, užitak je zlata  vredan.

Zato sam rešila da vas povedem u jednu šetnju, gde ću vam  kroz priču i slike dočarati jedno moje skriveno mesto, gde često volim da odem, kada se nađem u južnom delu Finske. Krenućemo do gradića Kotka, koji se nalazi na istočnoj obali Finskog zaliva (Suomenlahti), na malo više od sat vremena vožnje od Helsinkija, tačnije na magistrali E18. Iako sam gradić, pruža turistima mnogo aktivnosti, jedrenje po Baltičkom moru, krstarenja, izlete po arhipelagu i mnogo toga još, ja sam ipak rešila da vas, za početak šetnje po ovom gradiću, odvedem do jednog slatkog parkića,  male vodene bašte, koji  je toliko prijatan za šetnju, bilo sa dragom osobom ili bez nje, parka  po imenu Sapokka. Iako u ovom gradiću ima dosta parkova... Sibelius park,  park skulptura, Fuksinpuisto park i mnogo drugih, ovaj je meni posebno drag.

Sapokka
Ako krenemo do ulice Tallinnankatu, koja se nalazi blizu centra grada, tu nailazimo na prelepu oazu Sapokka, koja  je vešto osmišljena kao kombinacija svih prirodnih elemenata života, vode, flore, faune, kamena, i stvorena je kao  park koji je idealan za beg od gradskog života, uživanje ​​u miru i lepoti prirode. Šetajući njime, naprosto bivate omađijani  lepotom, a i malo ćete doprineti znanju, jer kraj svake biljke stoji njen naziv na finskom, švedskom i latinskom.

Sapokka
Sapokka
Sapokku vredi posetiti u bilo koje doba godine jer svako doba donosi sa sobom novi izgled parka, nove biljke, nove boje i atmosferu...

Sapokka

Sapokka

Sapokka

Sapokka
Sapokka

Sapokka

Sapokka

Sapokka

Sapokka

Sapokka
Ali, kako umeju da kažu, ''Ni manjeg grada, ni više lepih mesta za obići u njemu''...zato, put nastavljamo do ulice Sapokankatu, koja je na nekih 300 metara udaljena od Sapokku parka, kako bismo obišli čuveni Maretarium akvarijum, koji je ujedno i prvi finski akvarijum koji ispunjava međunarodne standarde. On je napravljen 2002. godine sa idejom da oda  počast vodenom svetu Finske. U njemu se nalazi više od 50 autohtonih riba koje se inače nalaze u vodama finskih jezera, reka i u Baltičkom moru. Osim riba, čestih i retkih vrsta, u njemu se nalazi i sav živi svet koji se nalazi u finskim vodama a često se mogu videti i ronioci koji hrane ribe.

Maretarium su  dizajnirali britanski arhitekta David Newman i Mirja Tommila, finski arhitekta, a  zgrada je koštala  4,2 miliona evra. U njemu postoji 22 tematska akvarijuma a najsjajniji i najveći  je zapremine  od 500.000 litara, koji prikazuje ribe iz Baltičkog mora. Njegova dubina vode je sedam metara, što je i prosečna dubina finskih jezera. 12 evra, koliko košta karta, nije ništa u poređenju kakav  ćete imati doživljaj.

Maretarium
Maretarium
Maretarium
Maretarium
  
Maretarium
Maretarium
 ...i tako, ako krenemo dalje, sledeće najbliže odredište je na nekih 300 - 400 metara, u ulici Ruotsinsalmenkatu, gde nailazimo na Isopuisto park, koja se prostire na 8 hektara. Isopuisto Park je najveći i najstariji park u središtu Kotke. Prekrasna pravoslavna crkva St Nicholas je smeštena u srcu parka. Park ima mnogo travnjaka, staza za šetnju, bazen za decu i mnogo biljaka, pa ga neki nazivaju i botaničkom baštom.


Isopuisto

Isopuisto i crkva Svetog Nikole

Isopuisto i crkva Svetog Nikole

Isopuisto i crkva Svetog Nikole
Isopuisto
 ...e onda, posle ovog dela šetnje, zaslužujemo da se malo odmorimo, osvežimo i nešto lepo pojedemo...pa u istoj ulici imamo presladak restoran Wanha Fiskari (Stari ribar), gde služe najbolje riblje specijalitete u gradu, a gde ćete ih bolje naći nego u mestu na obali mora....pa, prijatno !

Wanha Fiskari
 ...i, za kraj ovog prvog dana, možda je najbolje da posle ovako divnog obroka, dan završimo u nekom lepom klubu, kao na primer u Seurahuone noćnom klubu hotela Sokos u Keskuskatu ulici u samom centru grada. Ovo je jedno od onih mesta koje je za sve uzraste, jer ima više etaža, sa različitim sadržajima, gde je sjajna muzika i atmosfera, pa se svi lepo provedu pre nego što pođu na spavanje.....pa, laku noć do sutra.

Seurahuone

Seurahuone

Seurahuone


Näytä suurempi kartta

1 Komentari / Kommentit:

divan tekst i fotografije, prelepa priroda, prava mala terapija za asfaltnu i betonsku stvarnost gradskog zivota.... uz to, bas verno docaran i ovaj divan park, a i svi ostali prizori nesvakidasnje lepote!

Post a Comment