May 1, 2012

Hyvää Vappua ( Srećna vam Valpurgina noć )

Vappu ( Valpurgina noć ), je  veliki praznik, koji se tradicionalno obeležava u noći između 30. aprila i 1. maja. Ovaj praznik se slavi u Švedskoj, Estoniji, Nemačkoj i još nekim zemljama Evrope, ali ipak, najviše u Finskoj. To je prolećni festival kada je Finska omiljena destinacija za ogroman broj turista iz celog sveta.
 
Ovaj praznik se tradicionalno slavi na  ulicama svih finskih gradova, a najveće slavlje je svakako na ulicama Helsinkija, pa ću se i zadržati na opisu praznovanja u ovom gradu. 

Veselje počinje 30. aprila oko 18:00 h, okupljanjem na trgu ispred statue Havis Amanda ili, kako je još zovu, Gospe od Helsinkija, gde se slavi celu noć, da bi se u ranim jutarnjim satima 1. maja, slavlje premestilo u parkove Kaivopuisto i Kaisaniemi. Havis Amanda je bronzani kip gole žene koja se nalazi u centru fontane na Market skveru Kauppatori u centru Helsinkija. Kip Havis Amande izradio je finski skulptor Ville Vallgren 1906.g. u Parizu, a kao model mu je poslužila 19-ogodišnja devojka iz Pariza, Marcelle Delquini. U nameri da simbolično prikaže ponovno rođenje Helsinkija, Vallgren je izradio Havis Amandu - sirenu koja stoji na algama i tako izranja iz vode. Podno njenih nogu četiri ribe izbacuju vodu, a okružena je i sa četiri morska lava.

Havis Amanda statua
Za Fince, proleće ne počinje onda kada to kalendar kaže, već kada dođe Vappu. Zato je ovaj dan Fincima posebno važan jer simbolizuje kraj duge i mračne zime. Rekla bih da ovaj praznik više slave nego, recimo, Novu godinu.



 
Ovaj dan je i Dan studenata, pa toga dana svi imaju na glavi Ylioppilaslakki, odnosno belu kapu koju svi Finci dobijaju kada postanu maturanti.

Ylioppilaslakki
Gradski trg Kauppatori je toga dana prepun uličnih prodavaca cveća, suvenira i kojekakvih drangulija. Svuda se ori pesma, svi igraju, vesele se i sa svih strana se čuje  pucaje čepova šampanjca. Grad je prepun balona i sve je šareno. Kada se 1.maja svi premeste  u stari gradski park Kaivopuisto, koji se nalazi na obali mora, počinje veliki piknik uz nezaobilazna tradicionalna jela silli, munkki , tippaleipä i nakki ….Tokom ovog praznika  najviše  se piju medovina i penušava vina.

silli, haringa
munkki, krofne sa dzemom
tippaleipä
Kaivopuisto park i piknik
 
Često rezervisani Finci, na ovaj dan kao da izlaze iz svojih ljuštura, pa toga dana Finska više liči na Brazil, nego na sebe, ali, šta mari…bitno je dobro raspoloženje i još bolji provod….i zato...


Kippis! Živeli !

1 Komentari / Kommentit:

Ziveo 1. maj, praznik nerada! Ovo lici na nas uranak i rostiljijadu, mi jedino nemamo bele kapice:-)

Post a Comment