Mar 17, 2013

Kimi Räikkönen, povratak na velika vrata
Danas, ili preciznije, jutros, 17.marta 2013. godine, trkom za Veliku nagradu Austrije, održanoj u Melburnu, startovao je ovogodišnji šampionat sveta u Formuli 1. Pobedu je odneo  Finac Kimi Räikkönen, za volanom  Lotusa, koji je  nadmašio i aktuelnog prvaka sveta, Nemca, Sebastiana Fetela koji je vozeći za Red Bul osvojio treće mesto. Kimo je od Sebastiana bio brži za čak 22,346 sekunde. Tokom same trke,  nekoliko vozača je preuzimalo vođstvo, a čuveni “ Ice man”, Raikkönen je u 43. krugu preuzeo vodeću poziciju koju je zadržao do kraja. Ovo je čuvenom Fincu  prvi trofej u ovoj sezoni i dvadeseti u karijeri. Ovu pobedu, Kimi je okarakterisao kao najlakšu u karijeri. Ledeni Finac je imao strategiju dva zaustaavljanja, dok su  ostali tri puta morali da menjaju gume. Pored toga imao je odličnu strategiju, perfektnu vožnju, koja je uz pravovremeni odlazak u boks i čuvanje guma, dovela do maestralne pobede. Ovo je njegova druga pobeda na  Velikoj nagradi Australije. Prvi put je to bilo 2007. godine kada je vozeći  Ferari osvojio pol poziciju i izvozao najbrži krug. 

Na ovom takmičenju bilo je još Finaca na tronu, 1998. godine pobedio je Mika Häkkinen, a 1985. Keke Rosberg. Kimi je i 2003. i 2005. bio blizu trona, jer je bio na drugom mestu. Ako se zna da je Kimi od 2009. pa do prošle godine  pravio pauzu i da su mnogi bili skeptični što je tim Lotusa uzeo njega u tim, svima je zapušio usta već prošle godine, kada je sa Lotusom osvojio  Veliku nagradu Abu Dabija, a ove godine je, današnjom velikom pobedom potvrdio da se vraća na velika vrata.


Kimi Raikkönen, rođen je 1979. godine u gradu Espoo, nadomak Helsinkija, sin je Matti i Paule Raikkönen koji su mu uvek davali ogromnu podršku. Roditelji su mu, uostalom kao i cela porodica bili uvek složni, i iako skromnih primanja ( otac  mehaničar i majka sekretarica), umeli su da rade i tri posla istovremeno kako bi finansirali  Kimijev skup sport, ali i veliku ljubav. Otac Matti je uvek govorio da to sve radi zarad ostvarivanja Kimijevog, a ne svog sna. Kimijeva prva trka u životu, bila je upravo u Australiji 2001. godine, a njegova prva pobeda 2003 godine. Njegov brat Rami, sa kojim je veoma blizak, a koji je stariji od njega jednu godinu i 10 meseci, takođe je vozač automobilskih trka, ali nižih serija. Nikad nije voleo školu i napustio je kada je imao 16 godina, dok je bio u školi za mehaničare, ali je zato  uvek voleo sport, brzu vožnju, automobile, supu od graška, losos, mleko i palačinke...Kimiju je pored brze vožnje velika ljubav i hokej na ledu. Oženjen je Jenni, bivšom  Mis Skandinavije još od 2004. godine. Nemaju dece, ali imaju tri psa, Ajaxa, Reisku i Peppija. Kimi  veoma voli  životinje, ali je alergičan na konje i mačke...i na novinare, kako ume u šali da kaže. Leti živi u Porkkali, na jugu Finske a zimi na relaciji Finska - Švajcarska.


Inače, Velika nagrada Australije, je trka u okviru šampionata Formule 1, i ona se tradicionalno svake godine vozi kao prva trka u sezoni. Ona se vozi duž ulica oko jezera u Albert parku u Melburnu. Ako se po jutru dan poznaje, Kimija čeka odlična godina….samo napred Ice man!
..ah, da, ako se pitate zašto ga zovu Ice man, to nije zato što odlično vozi po ledu, već jer on bukvalno bez opterećenja spava i odmara do pred sam početak trke, pa mu je ovaj nadimak dat zbog njegove proračunatosti, hladnoće i smirenosti.


Voittooooooooooooooooooooonnnnnn…..onnea Kimi !

Pobedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…..čestitke Kimi !
Pogledajte i ove  preslatke fotografije malenog Kimija, njegovih roditelja, supruge, brata.... Mali Kimi

Kimi sa roditeljima i bratom
Kimijevi roditelji

Kimi i supruga


Kimijevo vencanje 2004 godine

Peppi
Dodato aprila 2015.

Kimi Räikkönen i prva supruga Jenni, razveli su se početkom 2013. godine. Službeno, razvod je stupio na snagu u 2014. godine, Od tada je u vanbračnoj zajednici sa damom po imenu Minna-Mari Virtanen, sa kojom je dobio sina 27. januara 2015. godine, kome su dali ime Robin Räikkönen. 


 

2 Komentari / Kommentit:

Terve,

imam jedno pitanje - da li je Kimijevo prezime po srpski Raikonen ili Rejkenen?

Ovo je pitanje koje izaziva mnogobrojne polemike, pa cu vam dati obrazlozenje kako ga ja vidim. Kimi Räikkönen se, ako se veruje uglednoj ustanovi Matici srpskoj i uglednom profesoru Rajicu, koji je uzgred, Profesor skandinavskih jezika na Filoloskom fakultetu, izgovara kao Kimi Rejkenen, iz jednogosnovnog razloga, a to je taj sto u Pravopisu srpskog jezika i odeljku o transkripciji finskog jezika na srpski, lepo pise da se finska slova " y, ä, ö", u srpskom izgovaraju kao " i, e, e", ali, kako u originalu sporno slovo ä ipak vise zvuci kao "a", a ne kao "e", Rejkenen mi zvuci neprirodno, ali posto su pravila pravila, preporucujem da se drzite ipak izgovora Kimi Rejkenen. Licno ga uvek izgovaram u originalu, a ne "po srpski", a to zvuci ovako...

http://www.tunescoop.com/play/323135313931/kimi-raikkonen-mp3

Post a Comment