Feb 6, 2014

Finska na Zimskim olimpijskim igrama 2014.


Enni Rukajärvi, Roope Tonteri i Merika Enne
Sutra, 7.februara 2014. godine, u ruskom mestu na Crnom moru, Sočiju, počinju 22. Zimske olimpijske igre, iako sama takmičenja zvanično počinju danas, i to 32 sata pre ceremonije otvaranja. Ove Zimske olimpijske igre trajaće od 7. do 23. februara. Inače, Soči je prvi grad domaćin sa prostora Ruske Federacije od raspada SSSR-a. Pre toga je Moskva, kao deo SSSR-a, bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 1980 godine.
Enni Rukajärvi, Roope Tonteri i Merika Enne

Takmičari će se ove godine takmičiti u 15 sportova, koji se opet razvrstavaju prema disciplinama, a to su: alpsko skijanje, biatlon, bob, brzo klizanje, brzo klizanje na kratkim stazama, umetničko klizanje, karling, nordinska kombinacija, sankanje, skeleton, skijaški skokovi, skijaško trčanje, slobodno skijanje, snoubording i hokej na ledu.


Finsku će ove godine predstaviti 103 takmičara, koji će se takmičiti u alpskom skijanju, biatlonu, kros-kantri skijanju, skijanju slobodnim stilom, skokovima, snoubordingu, brzom klizanju i naravno, hokeju, u koga se najviše uzdaju. Finska je inače učestvovala na svim Zimskim olimpijskim igrama, što je valjda i prirodno, s obzirom da je „zimska“ zemlja. Pored sportista, idu i 16 zvaničnika i 107 članova ekipe, trenera, masera, fizioterapeuta, lekara  kao i Hannaleena Ronkainen, sportski psiholog u cilju poboljšanja mentalne snage u timu Finske.

Na aerodromu u Helsinkiju pred polazak

Kako je Rusija, odnosno Ruski predsednik Vladimir Putin, u julu prošle godine, potpisao zakon kojim se, zabranjuje svako javno zalaganje za prava gej populacije, generalni sekretar UN, Ban Ki Mun je  rekao pre početka održavanja ZOI, da se protivi diskriminaciji svake vrste uključujući i onu na osnovu "seksualne orijentacije i polnog identiteta". Rusija je tako postala meta kritika zbog zakona kojim se zabranjuje gej "propaganda" među maloletnicima. Putin je izjavio da je i gej populacija dobrodošla u Soči, pod uslovom da se ponaša u skladu sa ovim zakonom. Iako je Finska uz Estoniju, jedina sevrena zemlja, koja nije legalizovala pravo na istopolne brakove i usvajanje dece u takvim zajednicama, zanimljiv je podatak da je finski ministar za kulturu i sport Paavo Arhinmäki, prošle godine izazvao „skandal“ u Moskvi tokom Svetskog šampionata u atletici, i toliko razbesneo konzervativce u Rusiji, jer je davao podršku LGBT populaciji, tako što je mahao zastavom duginih boja kada su se takmičili ruski predstavnici, a sve u znak podrške LGBT populaciji u Rusiji. Kako je na sportskim događajima zabranjena politička zloupotreba, finski ministar spoljnih poslova Alexander Stubb, branio je svog ministra, rekavši da to nije bio politički čin već čin za borbu ljudskih prava. Kako Paavo ide i ove godine u Soči, svakakva iznenađenja su moguća.

Ministar Paavo Arhinmäki


Ove godine Finski olimpijski komitet napravio je listu novčanih nagrada, gde se za zlatnu medalju dobija 30 hiljada evra, za srebrnu 15 i za bronzanu 10. Izuzetak je hokej, koji je najpopularniji sport u Finskoj, gde će za zlatnu medalju, svaki sportista u timu dobiti po 60 hiljada evra, za srebro po 40 i za bronzu po 30 hiljada evra. Mala li je motivacija? Finski hokejaši su 5 puta osvajali olimpijske medalje (1988, 1994, 1998, 2006, 2010) a finske hokejašice 2 puta (1998, 2010).


Kaisa Mäkäräinen

Na kladionicama u Finskoj, većina njih tvrdi da Finska može da osvoji bar 5 medalja, a najveće šanse se pripisuju muškom i ženskom hokejaškom timu, snoubording predstavnicima (Enni Eriika Rukajärvi) kao i predstavnicima u biatlonu (Kaisa Mäkäräinen) i kros-kantri skijanju. Finska ove godine ima, kada su muškarci u pitanju, najviše predstavnika u hokeju (25), skijanju slobodnim stilom (10) i nordijskom skijanju (8), a žene su najzastupljenije u hokeju (21), nordijskom skijanju (7) i snoubordu (3).


Zastavu Finske, na otvaranju će nositi Enni Eriika Rukajärvi (24), koja je nosilac više zlatnih medalja sa svetskih prvenstava u snoubordingu.

Enni Eriika Rukajärvi

Ponešto o Enni…
Enni Eriika Rukajärvi rođena je 13. maja 1990  godine u finskom gradu Kuusamo u istočnoj Finskoj, gde i danas živi. Ova mlada dama, visoka svega 164 cm, prva takmičenja u snoubordu imala je sa samo 10 godina. Obožava sneg i tokom zime skoro da ne ulazi u kuću. Za reprezentaciju se prvi put takmičila 2007. godine. Obožava rok i pank muziku, Kaže da je prirodno što se bavi snoubordom jer je njena kuća na samom brdu, a Kuusamo je jedan od glavnih finskih ski centara, pa je bilo prirodno da se od malena dovija kako što pre stići u podnožje gde je centar grada. Ovaj grad je najtopliji tokom jula meseca kada je prosečna temperatura oko 14°C....a sneg se zadržava oko 200 dana godišnje sa visinom od 90 cm. U ovom gradu je inače održano i Svetsko prvenstvo u skijanju slobodnim stilom 2005 godine. Inače, ova vesela devojka je veoma omiljena u Finskoj.

Enni Eriika Rukajärvi


Neki od učesnika su : Mari Laukkanen – biatlon, Kaisa Mäkäräinen – biatlon, Enni Eriika Rukajärvi – snoubording, Matti Heikkinen – kros kantri skijanje, Anne Kyllönen – kros–kantri skijanje, Marcus Sandell – alpski skijaš, Krista Lähteenmäki – kros-kantri skijanje, Tanja Poutiainen – alpsko skijanje, Aino-Kaisa Saarinen – kros-kantri skijanje, Riitta-Liisa Roponen – kros-kantri skijanje, Janne Petteri Ahonen – alpsko skijanje, Santeri Paloniemi – alpsko skijanje, Samu Torsti – alpsko skijanje, Jarkko Kauppinen – biatlon, Antti-Jussi Kemppainen – skijanje slobodnim stilom, Arttu Kiramo – skijanje slobodnim stilom, Jouni Pellinen – skijanje slobodnim stilom, Markus Malin – snoubording, Pekka Koskela – brzo klizanje, Tommi Pulli – brzo klizanje..i mnogi drugi.

Sa ovog spiska bih izdvojila jednog....to je Janne Petteri Ahonen, koji je jedan od najuspešnijih skakača na skijama u istoriji, koji je tokom karijere ostvario čak 36 pobeda u Svetskom kupu, a sa 108 plasmana na pobedničko postolje je definitivni rekorder u toj kategoriji, dva puta je bio ukupni pobednik Svetskog kupa, a u svojoj riznici ima i brojne medalje sa velikih takmičenja. S reprezentacijom je dva puta bio srebrni u timskim takmičenjima na ZOI (Solt Lejk Siti 2002, Torino 2006), bio je svetski prvak pojedinačno na maloj skakaonici (Trondhajm 1997) i na velikoj skakaonici (Oberstdorf 2005), a tri puta je bio i član finske reprezentacije koja je osvajala ekipno zlato na SP-u.
Janne Petteri Ahonen


Marcus Sandell alpski skijas
Antti-Jussi Kemppainen
Markus Malin
Pekka Koskela
Mari Laukkanen biatlon
Mari Laukkanen biatlon
Jouni Pellinen
Jouni PellinenSrećno u Sočiju!


Onnea koko porukalle...Mitalit kotiin ! Srećno celoj grupi…donesite medalju kući !

Mika Kojonkoski i Mikaela Ingberg
0 Komentari / Kommentit:

Post a Comment